Dania z botwinką: klasyczny chłodnik i kluseczki ziemniaczane

Od kilku tygodni na straganach i w sklepach możemy kupić świeżę owoce i warzywa. To jedne z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Są nie tylko smaczne, ale pełne witamin, dlatego powinny być podstawą wielu potraw.

Od kilku tygodni na straganach i w sklepach znajdziemy świeże owoce i warzywa. To jeden z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Są nie tylko smaczne, ale pełne witamin, dlatego powinny być podstawą wielu potraw.

Kucharz Andrzej Polan przygotował dania z botwinką w roli głównej. Na stole pojawił się chłodnik z grzankami, pęczak z botwinką i serem do kurczaka oraz kluseczki ziemniaczane z botwinką i serem. Zobaczcie przepis.

Kluseczki ziemniaczane z botwinką i serem
Składniki na kluseczki:
1 kg ziemniaków
300 g mąka pszenna
1 szt jajko
szczypta soli

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ugotowane obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, dodajemy jajko, sól, i wyrabiamy ciasto. Formujemy kluseczki i gotujemy we wrzącej wodzie.

Składniki na botwinkę:
1 pęczek botwinki 1 pęczek koperku 300 g mozzarelli 100 g sera dojrzewającego 100 mln śmietany 30 proc. 1 pęczek dymki
Na patelni przesmażamy na oleju dymkę, dodajemy posiekaną drobno botwinkę, zakwaszamy w trakcie sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, mozzarellę, ser dojrzewający i kluseczki, wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy kilka minut w piekarniku. Przed podaniem posypujemy koprem.
*Na co zwracać uwagę kupując nowalijki? *

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru