Cukier kokosowy - zdrowie i smak w jednym

Ten szeroko wykorzystywany na terenie Azji Południowo-Wschodniej naturalny słodzik powoli podbija serca Polaków. Uważa się go za znacznie zdrowszy i ekskluzywny zamiennik zwykłego cukru. Ma charakterystyczny smak; w kuchni znalazł wiele zastosowań. Posiada najniższy indeks glikemiczny spośród wszystkich substancji słodzących. I bogaty skład, na który warto zwrócić uwagę.

Cukier kokosowy - zdrowie i smak w jednym
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Ten szeroko wykorzystywany na terenie Azji Południowo-Wschodniej naturalny słodzik powoli podbija serca Polaków. Uważa się go za znacznie zdrowszy i ekskluzywny zamiennik zwykłego cukru. Ma charakterystyczny smak; w kuchni znalazł wiele zastosowań. Posiada jeden z najniższych indeksów glikemicznych spośród wszystkich substancji słodzących. I bogaty skład, na który warto zwrócić uwagę.

Palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia”, „drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby” i „drzewem o tysiącu zastosowań”. Zwłaszcza ta ostatnia nazwa jest bardzo celna – pień i liście można wykorzystać na wiele sposobów. Owoc służy jako pożywienie, natomiast ze świeżego soku pąków kwiatowych palmy kokosowej robi się... cukier.

Sok z pąków kwiatowych bogaty jest w antyoksydanty, aminokwasy, witaminy (głównie z grupy B oraz witaminę C), minerały (m.in. magnez, żelazo, potas, cynk), kwas octowy i naturalne drożdże. Zawiera enzymy, które spowalniają wchłanianie cukru do krwi.

Pod wpływem ciepła kokosowy sok zmienia swój kolor oraz formę – końcowym produktem tego procesu jest właśnie nierafinowany cukier. Dzięki swojemu składowi cukier kokosowy dostarcza organizmowi niezbędnych składników i zapewnia mu naturalną długotrwałą energię.

Cukier kokosowy ma jeden z najniższych indeksów glikemicznych (IG) spośród wszystkich naturalnych słodzików – 35. Dla porównania IG dla cukru rafinowanego to 68, trzcinowego – 61, miodu – 48, a agawy – 40. Im niższy indeks glikemiczny, tym stabilniejszy poziom cukru we krwi.

Jest to produkt w 100 proc. naturalny - nie zawiera sztucznych dodatków, jest nierafinowany i niebielony. Cukier kokosowy polecany jest szczególnie diabetykom. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci. Wzmocni osoby osłabione. Pamiętajmy jednak, że jest dość kaloryczny - 100 g zawiera 380 kcal (dla porównania zwykły cukier ma 405 kcal/100g).

W kuchni z powodzeniem zastąpi cukier tradycyjny. Ma bursztynowy kolor i łagodny posmak karmelu. Można dosładzać nim desery, musli, ciasta, domowe pieczywo itp. Świetnie komponuje się jako składnik napojów (także herbaty oraz kawy) i koktajli. Zastąpi posypkę na wypiekach. Znakomicie łączy się z daniami pikantnymi. Do stosowania zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wartość odżywcza cukru kokosowego (dla 100 g): 381,6 kcal, białko – 1,1 g, węglowodany – 93,4 g, tłuszcz – 0,4 g.

Cukru kokosowego nie należy mylić z cukrem palmowym, który – owszem – może być zrobiony z kokosa, ale także z palmy daktylowej czy z innych gatunków palm. Dlatego przed kupnem zawsze sprawdzajmy etykietę – szukajmy czystego, naturalnego, 100-procentowego cukru kokosowego. Jego wadą jest niestety wysoka cena - pół kilograma kosztuje ok. 40 zł.

Kilka kuchennych inspiracji z cukrem kokosowym:

Drink caipirinha (narodowy koktajl Brazylii)
Składniki: połówka limonki, kruszony lód, 3 łyżeczki cukru kokosowego, 40 ml wódki (najlepiej cachaçy – wódki brazylijskiej z trzciny cukrowej).

Wykonanie: limonkę sparzyć, wyszorować, przekroić na kilka części. Wrzucić do szklanki, wsypać cukier kokosowy. Ugnieść widelcem, dodać pokruszony lód i wlać wódkę. Drinka najlepiej robić w shakerze – należy nim potrząsnąć kilka razy i przelać do szklanki. Podawać z listkiem mięty.

Biszkopcik z bananami
Składniki: 4 duże jajka, pół szklanki cukru kokosowego, 4 budynie o smaku bananowym, łyżeczka proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, ulubiona czekolada (gorzka lub mleczna).

Wykonanie: białka oddzielić od żółtek. Ubić z dodatkiem cukru kokosowego na sztywną pianę. Dodawać stopniowo po jednym żółtku, ciągle ubijając. Gdy masa będzie pulchna, wsypać na nią przez sitko budynie bananowe połączone z proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec w 150 stopniach przez ok. 40 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Biszkopcik podzielić w romby, polać czekoladą.

Sos czekoladowy
Składniki: szklanka mleka, 3 kopiaste łyżeczki kakao, 4 kopiaste łyżki cukru kokosowego, płaska łyżka mąki ziemniaczanej, miąższ z laski wanilii, 2 żółtka, łyżka masła.

Wykonanie: mąkę, kakao, 2 łyżki cukru rozetrzeć z 2 łyżkami zimnej wody. Mleko zagotować z wanilią. Gdy będzie wrzące, połączyć je – ciągle mieszając – z roztartą mąką, kakao i cukrem. Zagotować. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem kokosowym na puszystą masę. Dodać, cały czas lekko ubijając, gorące kakao. Garnuszek z sosem zdjąć z ognia. Dodać masło, składniki połączyć. Naczynie wstawić do garnka z zimną wodą i, delikatnie ubijając, wystudzić sos.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm