WAŻNE
TERAZ

Trump zareagował ws. dronów nad Polską

Cukier kokosowy - zdrowie i smak w jednym

Ten szeroko wykorzystywany na terenie Azji Południowo-Wschodniej naturalny słodzik powoli podbija serca Polaków. Uważa się go za znacznie zdrowszy i ekskluzywny zamiennik zwykłego cukru. Ma charakterystyczny smak; w kuchni znalazł wiele zastosowań. Posiada najniższy indeks glikemiczny spośród wszystkich substancji słodzących. I bogaty skład, na który warto zwrócić uwagę.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Ten szeroko wykorzystywany na terenie Azji Południowo-Wschodniej naturalny słodzik powoli podbija serca Polaków. Uważa się go za znacznie zdrowszy i ekskluzywny zamiennik zwykłego cukru. Ma charakterystyczny smak; w kuchni znalazł wiele zastosowań. Posiada jeden z najniższych indeksów glikemicznych spośród wszystkich substancji słodzących. I bogaty skład, na który warto zwrócić uwagę.

Palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia”, „drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby” i „drzewem o tysiącu zastosowań”. Zwłaszcza ta ostatnia nazwa jest bardzo celna – pień i liście można wykorzystać na wiele sposobów. Owoc służy jako pożywienie, natomiast ze świeżego soku pąków kwiatowych palmy kokosowej robi się... cukier.

Sok z pąków kwiatowych bogaty jest w antyoksydanty, aminokwasy, witaminy (głównie z grupy B oraz witaminę C), minerały (m.in. magnez, żelazo, potas, cynk), kwas octowy i naturalne drożdże. Zawiera enzymy, które spowalniają wchłanianie cukru do krwi.

Pod wpływem ciepła kokosowy sok zmienia swój kolor oraz formę – końcowym produktem tego procesu jest właśnie nierafinowany cukier. Dzięki swojemu składowi cukier kokosowy dostarcza organizmowi niezbędnych składników i zapewnia mu naturalną długotrwałą energię.

Cukier kokosowy ma jeden z najniższych indeksów glikemicznych (IG) spośród wszystkich naturalnych słodzików – 35. Dla porównania IG dla cukru rafinowanego to 68, trzcinowego – 61, miodu – 48, a agawy – 40. Im niższy indeks glikemiczny, tym stabilniejszy poziom cukru we krwi.

Jest to produkt w 100 proc. naturalny - nie zawiera sztucznych dodatków, jest nierafinowany i niebielony. Cukier kokosowy polecany jest szczególnie diabetykom. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci. Wzmocni osoby osłabione. Pamiętajmy jednak, że jest dość kaloryczny - 100 g zawiera 380 kcal (dla porównania zwykły cukier ma 405 kcal/100g).

W kuchni z powodzeniem zastąpi cukier tradycyjny. Ma bursztynowy kolor i łagodny posmak karmelu. Można dosładzać nim desery, musli, ciasta, domowe pieczywo itp. Świetnie komponuje się jako składnik napojów (także herbaty oraz kawy) i koktajli. Zastąpi posypkę na wypiekach. Znakomicie łączy się z daniami pikantnymi. Do stosowania zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wartość odżywcza cukru kokosowego (dla 100 g): 381,6 kcal, białko – 1,1 g, węglowodany – 93,4 g, tłuszcz – 0,4 g.

Cukru kokosowego nie należy mylić z cukrem palmowym, który – owszem – może być zrobiony z kokosa, ale także z palmy daktylowej czy z innych gatunków palm. Dlatego przed kupnem zawsze sprawdzajmy etykietę – szukajmy czystego, naturalnego, 100-procentowego cukru kokosowego. Jego wadą jest niestety wysoka cena - pół kilograma kosztuje ok. 40 zł.

Kilka kuchennych inspiracji z cukrem kokosowym:

Drink caipirinha (narodowy koktajl Brazylii)
Składniki: połówka limonki, kruszony lód, 3 łyżeczki cukru kokosowego, 40 ml wódki (najlepiej cachaçy – wódki brazylijskiej z trzciny cukrowej).

Wykonanie: limonkę sparzyć, wyszorować, przekroić na kilka części. Wrzucić do szklanki, wsypać cukier kokosowy. Ugnieść widelcem, dodać pokruszony lód i wlać wódkę. Drinka najlepiej robić w shakerze – należy nim potrząsnąć kilka razy i przelać do szklanki. Podawać z listkiem mięty.

Biszkopcik z bananami
Składniki: 4 duże jajka, pół szklanki cukru kokosowego, 4 budynie o smaku bananowym, łyżeczka proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, ulubiona czekolada (gorzka lub mleczna).

Wykonanie: białka oddzielić od żółtek. Ubić z dodatkiem cukru kokosowego na sztywną pianę. Dodawać stopniowo po jednym żółtku, ciągle ubijając. Gdy masa będzie pulchna, wsypać na nią przez sitko budynie bananowe połączone z proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec w 150 stopniach przez ok. 40 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Biszkopcik podzielić w romby, polać czekoladą.

Sos czekoladowy
Składniki: szklanka mleka, 3 kopiaste łyżeczki kakao, 4 kopiaste łyżki cukru kokosowego, płaska łyżka mąki ziemniaczanej, miąższ z laski wanilii, 2 żółtka, łyżka masła.

Wykonanie: mąkę, kakao, 2 łyżki cukru rozetrzeć z 2 łyżkami zimnej wody. Mleko zagotować z wanilią. Gdy będzie wrzące, połączyć je – ciągle mieszając – z roztartą mąką, kakao i cukrem. Zagotować. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem kokosowym na puszystą masę. Dodać, cały czas lekko ubijając, gorące kakao. Garnuszek z sosem zdjąć z ognia. Dodać masło, składniki połączyć. Naczynie wstawić do garnka z zimną wodą i, delikatnie ubijając, wystudzić sos.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają