Zupa krem z młodej kapusty oraz zapiekanka z młodych ziemniaków
Młoda kapusta, ziemniaki to pierwsze wiosenne warzywa, które można już kupić w sklepach. Nie tylko można z nich przygotować wiele smacznych dań, ale są bardzo zdrowe. Kapusta zapobiega anemii i obrzękom, a także poprawia kondycję skóry i paznokci. Pomaga w leczeniu stawów, i łagodzi obrzęki. W dodatku zawiera mało kalorii. Młoda kapista nie wymaga długiego parzenia, więc należy dosłownie na parę minut wrzucić ją do wrzącej wody.
Młoda kapusta i ziemniaki to pierwsze wiosenne warzywa, które można już kupić w sklepach. Nie tylko można z nich przygotować wiele smacznych dań, ale są bardzo zdrowe. Kapusta zapobiega anemii i obrzękom, a także poprawia kondycję skóry i paznokci. Ziemniaki natomiast zawierają dużo witaminy C, potasu obniżającego ciśnienie krwi oraz wzmacniającego kości wapnia. W dodatku warzywa te zawierają niewiele kalorii.
W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował potrawy, wykorzystując pierwsze wiosenne warzywa. Na stole pojawiła się zupa krem z młodej kapusty z szynką i kremem pomidorowym oraz zapiekanka z młodych ziemniaków, dymki z jabłek. Na deser kucharz przygotował tort serowy z mango i truskawkami.
Zupa krem z kapusty młodej z szynką i kremem pomidorowym
Składniki:
1 główka młodej kapusty
bulion warzywny
250 ml śmietanki 18 proc.
4 szt. ziemniaków
cebula
100 g szynki dojrzewającej plastry
6 szt. pomidorów polskich
ocet winny
koperek
pieprz, sól
masło do smażenia
Przygotowanie:
Szynkę kroimy w cienkie paski i rozsypujemy na pergaminie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni na Celsjusza. Pomidory miksujemy i przecieramy przez sitko, doprawiamy octem winnym, pieprzem i solą. Cebulę przesmażamy na maśle i dodajemy ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy i dodajemy śmietankę łaciatą. Kapustę młodą kroimy drobno i blanszujemy w wodzie a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Miksujemy na puree. Wszystko razem łączymy, dodajemy koper. Krem podajemy z puree z pomidorów i chrupiącą szynką.
Zapiekanka z młodych ziemniaków, dymki i jabłek
Składniki:
1 kg ziemniaków młodych
500 g jabłek polskich
1 pęczek cebuli dymki
koperek, kminek
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
500 ml śmietanki łaciata 30 proc.
5 szt jajek
2-3 filety śledzi w oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, cebulę dymkę przesmażamy na oleju. Dodajemy jabłka i razem z dymką smażymy kilka minut. Wszystko łączymy razem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy śmietanką łaciatą wymieszaną z jajkami i przyprawami. Wstawiamy do pieczenia do piekarnika w temp. 180 stopni. Idealny dodatek do śledzia, ryby, mięsa.