Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Zrób ciasto bez pieczenia z 5 składników. Anielska chmurka zachwyca od pierwszego kęsa

Czasem wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować ciekawy, oryginalny i przede wszystkim smaczny deser. Anielska chmurka ma w sobie wszystko, czego potrzebujesz. Idealną kombinację smakową, krótką listę produktów i bardzo prostą instrukcję przygotowania. Zresztą sam się o tym przekonaj i obejrzyj nasze wideo. Wykaz potrzebnych składników znajduje się poniżej.

Składniki:

  • 15 biszkoptów,
  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 2 galaretki przezroczyste,
  • 500 ml gorącej wody,
  • 100 g cukru pudru,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.

O czym warto pamiętać:

  1. Anielska chmurka to przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, który warto mieć zawsze pod ręką. Jest to sprawdzony, szybki i prosty patent na zrobienie domowych słodkości.
  2. Sama receptura jest tak skonstruowana, że można dowolnie ją modyfikować. W jaki sposób? Otóż jeżeli nie masz w domu biszkoptów, możesz na spodzie ułożyć herbatniki. Nie znalazłeś na zakupach przezroczystej galaretki? Użyj żółtej, np. z cytrynową nutką. Ciasto nie tylko będzie miało żywszy kolor, ale też nabierze dodatkowych walorów smakowych. Jak sam więc widzisz, to gotowe rozwiązanie na awaryjny deser na każdą okazję.
  3. Na spodzie formy do pieczenia ułóż biszkopty. Następnie przelej do środka gęstą i aksamitną masę.
  4. Formę wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  5. Przed podaniem udekoruj deser startą na tarce czekoladą.
  6. Do przepisu użyliśmy formy o wymiarach: 28 × 18 cm.
Więcej wideo
Mortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelceMortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelce
W Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodziW Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodzi
Sprawdzony przepis na francuską zupę cebulową. Wychodzi lepsza niż z restauracjiSprawdzony przepis na francuską zupę cebulową. Wychodzi lepsza niż z restauracji
Ciasto ptasie mleczko. Lekkie jak chmurka, banalne do zrobieniaCiasto ptasie mleczko. Lekkie jak chmurka, banalne do zrobienia
Sernik zebra z dyniowym akcentem. Ciasto, które stanie się hitem tej jesieniSernik zebra z dyniowym akcentem. Ciasto, które stanie się hitem tej jesieni
Do chlebka bananowego dodaj znane batoniki. Cała rodzina będzie nim zachwyconaDo chlebka bananowego dodaj znane batoniki. Cała rodzina będzie nim zachwycona
Kruche ciasteczka w halloweenowym wydaniu. Goście będą zachwyceniKruche ciasteczka w halloweenowym wydaniu. Goście będą zachwyceni
Wybrane dla Ciebie
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem