Pomysł na sernik na kakaowym spodzie w połączeniu z dyniową wkładką brzmi bardzo dobrze. Ale to nie koniec. Z naszym przepisem zrobisz go w formie ciasta zebry, które kusi nie tylko smakiem, ale i samą formą podania. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na warstwę dyniową:
- 150 g purée z dyni,
- 500 g twarogu sernikowego,
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej,
- 2 jajka,
- 60 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Składniki na serową warstwę:
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- 500 g twarogu sernikowego,
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej,
- 2 białka,
- 60 g cukru.
Składniki na kakaowy spód:
- 150 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- 50 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 200 g mąki pszennej tortowej.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad ciastem rozpocznij od przygotowania dyniowego purée. Najlepiej w tej roli spisze się dynia hokkaido lub dynia piżmowa. Uzyskana mieszanka będzie gęsta i jednolita.
- Dynię podziel na mniejsze kawałki i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu usuń skórkę i zblenduj miąższ na gładką masę.
- Kakaowe ciasto odstaw do lodówki na 30 minut. Dzięki temu po upieczeniu spód i kruszonka na wierzchu będą idealnie kruche.
- Jak złożyć ciasto? Na dnie formy do pieczenia zrób spód z ciasta kakaowego. Następnie zacznij dodawać na przemian masę serową i masę z dodatkiem dyni. W ten prosty i szybki sposób uzyskasz efekt zebry po upieczeniu. Po wypełnieniu formy rozsyp na wierzchu pokruszone kawałki ciasta kakaowego.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na godzinę. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Do przepisu użyliśmy formy o średnicy 20 cm.