Zobacz, jak prawidłowo rozczytywać etykiety. Bosacka mówi na co zwracać uwagę w pierwszej kolejności
Ekspertka zdrowego odżywiania tłumaczy, na które składniki produktów trzeba zwracać uwagę oraz dlaczego niektóre produkty reklamowane jako zdrowa żywność są szkodliwe.
Porozmawiajmy jeszcze Chwilę na te… Rozwiń
Transkrypcja:
Porozmawiajmy jeszcze
Chwilę na temat Erosa
Czytania etykiet
Bo Polacy coraz bardziej zwracają uwagę na to żeby zdrowo jeść ale jedno
Wcześnie
Nie do końca chyba wiedzą
Jakie elementy składu są dobre a które nie
Jakby od czego
Zacząć
Czym się kierować
Biorąc
Produkty patrząc na
To jest ogromna wiedza
Tak naprawdę czytanie etykiet można napisać o tym encyklopedia
Doktorat
Ależ W dużym skrócie Po pierwsze jeśli wchodzimy do sklepu
Zastanówmy się czy to co wrzucamy do koszyka wygląda jak prawdziwe jedzą
Czy niebieski płyn
Polecane sportowca
Izotoniczny
Wygląda jak prawdziwe jedzenie czy wygląda raczej jak płyn do mycia szyb
I gdyby zamienić opakowania to nikt by się nie zorientował
Czy cukierki kolorowe w różnych kolorach tęczy malutkie
Wyglądają jak coś do jedzenia czy wyglądają jak chałki taka gra z czasów mojego dzieci
Czy idealnie w takich klubach sprzedawane idealnie
Profilowane chipsy wyglądają jak coś do jedzenia czy wyglądają jak wkładka do butów dla chorych na płasko
To jest jakby to jest podstawowa rzeczy rzeczywiście to jest prawdziwe jedzenie
Druga rzecz jest
Jest taka musimy znaleźć na opakowaniu to słowo właści
Tam musi być napisane
Szynka
Kawa
Ser mleko
Ponieważ wiele produktów
Udajesz
Śmietanę udaje szynka udaje kawę
Na przykład mamy na opakowaniu napis
Rozpuszczalna wielkimi literami
I niby wszystko się zgadza bo wygląda to jak kawa rozpuszczalna
Kawa zbożowa bo nie ma słowa kawał
Tak tylko jest
90% to jest jęczmień i żyto i tylko 10%
To jest kawa
Czyli musi to wyglądać
Prawdziwe jedzenie
Musi być tam ta nazwa właściwa kawa ser mleko
I Trzecia rzecz to jest skład
Dopiero teraz dobijam się do
On powinien być
Maksymalnie krów
Im mniej tak zwanych e
Chociaż nie wszystkie FB
Ale im mniej jest tych składników tym Ten produkt jest niej przed
Przetworzone i ten Ten produkt jest
Dla nas
Ustalmy fakty
Mama
330 dodatków do żywności
To jest dosyć dużo gdybyśmy tutaj postawiły różne miseczki
To pewno by miało zajęłoby tutaj
Cały ten nasz podest więc 330 dodatków
Wśród nich są za gęste
Nie są takie Strasznie zła One są pozyskiwane z roślin
Trochę działają na zasadzie tak jak
Nasza kuchenna
Żelatyna Czy skrobia Czy mąka ziemniaczana czy
Kukurydziane
Więc do tych się nie czepiam wśród nich na przykład kwas askorbinowy
Tak Czyli witamina C też się nie
Czepiam regulatory tak zwany regulatory kwas
Ale są też konserwanty
I tutaj mamy dylemat bo z jednej strony właśnie
Właśnie te 250 ea251
Azotany i azotyny
Tresemme dodawany nagminnie do wędlin
Z jednej strony
Powodują że te wędliny stają się bardziej rakotwórcze
Dla nas ale z drugiej strony
Nie mamy
Bo gdyby ich tam nie było tak
Konserwantów to byśmy umierali Z powodu jadu kiełbasianego i byłoby jeszcze
Jaki wniosek dla na
Jedźmy wędlinę jeśli nie lubimy ale ogranicza
Tak znaczy nie Jedzmy tego codziennie
Codziennie kotlecik pasztecik pulpecik to nie jest fajna sprawa
Więc rzeczywiście to powinniśmy
Ograniczać
Są na przykład fosforany
Które powodują że wapń
Zwłaszcza małym dzieciom ale też nam kobietą wapń jest nieustannie po
I am jestem po czterech ciążach i czterech porodach to ja tego wapnia po prostu
Musiałam przerobić w swoim życiu jakieś makabryczne ilości
Żeby żeby te dzieci wyżywić żeby one w ogóle powstały
Więc fosforany powodują na
Zakładach
Ten wapń nie nie
Niedobrze nam się
Wchłania do kości do zębów
Mam nieprawidłową właśnie
Wchłanialność wapnia
Co jest niezwykle ważne
Na fosforany trzeba uważać
Na konserwanty w wędlinach
I przede wszystkim na sztuczne barwniki
Sztuczne barwniki mają również w sobie nikiel
I dlatego wiele kobiet
Wiem bo mam alergiczka w
Właśnie w domu
Po zjedzeniu czegokolwiek kolorowego Natychmiast ma wysypkę drapanie skóra tutaj
W różnych miejscach ciała pojawiają się nam placki
I to rzeczywiście jest
Sztuczne barwniki są powodem alergii są powodem nad
Pobudliwości u dzieci
I sztucznych barwników
Powinniśmy się wszyscy