Trwa ładowanie...
d39w3z3
Zobacz, jak prawidłowo rozczytywać etykiety. Bosacka mówi na co zwracać uwagę w pierwszej kolejności

Zobacz, jak prawidłowo rozczytywać etykiety. Bosacka mówi na co zwracać uwagę w pierwszej kolejności

Ekspertka zdrowego odżywiania tłumaczy, na które składniki produktów trzeba zwracać uwagę oraz dlaczego niektóre produkty reklamowane jako zdrowa żywność są szkodliwe.

Porozmawiajmy jeszcze Chwilę na teRozwiń

Transkrypcja:

Porozmawiajmy jeszcze Chwilę na temat Erosa Czytania etykiet Bo Polacy coraz bardziej zwracają uwagę na to żeby zdrowo jeść ale jedno Wcześnie Nie do końca chyba wiedzą Jakie elementy składu są dobre a które nie Jakby od czego Zacząć Czym się kierować Biorąc Produkty patrząc na To jest ogromna wiedza Tak naprawdę czytanie etykiet można napisać o tym encyklopedia Doktorat Ależ W dużym skrócie Po pierwsze jeśli wchodzimy do sklepu Zastanówmy się czy to co wrzucamy do koszyka wygląda jak prawdziwe jedzą Czy niebieski płyn Polecane sportowca Izotoniczny Wygląda jak prawdziwe jedzenie czy wygląda raczej jak płyn do mycia szyb I gdyby zamienić opakowania to nikt by się nie zorientował Czy cukierki kolorowe w różnych kolorach tęczy malutkie Wyglądają jak coś do jedzenia czy wyglądają jak chałki taka gra z czasów mojego dzieci Czy idealnie w takich klubach sprzedawane idealnie Profilowane chipsy wyglądają jak coś do jedzenia czy wyglądają jak wkładka do butów dla chorych na płasko To jest jakby to jest podstawowa rzeczy rzeczywiście to jest prawdziwe jedzenie Druga rzecz jest Jest taka musimy znaleźć na opakowaniu to słowo właści Tam musi być napisane Szynka Kawa Ser mleko Ponieważ wiele produktów Udajesz Śmietanę udaje szynka udaje kawę Na przykład mamy na opakowaniu napis Rozpuszczalna wielkimi literami I niby wszystko się zgadza bo wygląda to jak kawa rozpuszczalna Kawa zbożowa bo nie ma słowa kawał Tak tylko jest 90% to jest jęczmień i żyto i tylko 10% To jest kawa Czyli musi to wyglądać Prawdziwe jedzenie Musi być tam ta nazwa właściwa kawa ser mleko I Trzecia rzecz to jest skład Dopiero teraz dobijam się do On powinien być Maksymalnie krów Im mniej tak zwanych e Chociaż nie wszystkie FB Ale im mniej jest tych składników tym Ten produkt jest niej przed Przetworzone i ten Ten produkt jest Dla nas Ustalmy fakty Mama 330 dodatków do żywności To jest dosyć dużo gdybyśmy tutaj postawiły różne miseczki To pewno by miało zajęłoby tutaj Cały ten nasz podest więc 330 dodatków Wśród nich są za gęste Nie są takie Strasznie zła One są pozyskiwane z roślin Trochę działają na zasadzie tak jak Nasza kuchenna Żelatyna Czy skrobia Czy mąka ziemniaczana czy Kukurydziane Więc do tych się nie czepiam wśród nich na przykład kwas askorbinowy Tak Czyli witamina C też się nie Czepiam regulatory tak zwany regulatory kwas Ale są też konserwanty I tutaj mamy dylemat bo z jednej strony właśnie Właśnie te 250 ea251 Azotany i azotyny Tresemme dodawany nagminnie do wędlin Z jednej strony Powodują że te wędliny stają się bardziej rakotwórcze Dla nas ale z drugiej strony Nie mamy Bo gdyby ich tam nie było tak Konserwantów to byśmy umierali Z powodu jadu kiełbasianego i byłoby jeszcze Jaki wniosek dla na Jedźmy wędlinę jeśli nie lubimy ale ogranicza Tak znaczy nie Jedzmy tego codziennie Codziennie kotlecik pasztecik pulpecik to nie jest fajna sprawa Więc rzeczywiście to powinniśmy Ograniczać Są na przykład fosforany Które powodują że wapń Zwłaszcza małym dzieciom ale też nam kobietą wapń jest nieustannie po I am jestem po czterech ciążach i czterech porodach to ja tego wapnia po prostu Musiałam przerobić w swoim życiu jakieś makabryczne ilości Żeby żeby te dzieci wyżywić żeby one w ogóle powstały Więc fosforany powodują na Zakładach Ten wapń nie nie Niedobrze nam się Wchłania do kości do zębów Mam nieprawidłową właśnie Wchłanialność wapnia Co jest niezwykle ważne Na fosforany trzeba uważać Na konserwanty w wędlinach I przede wszystkim na sztuczne barwniki Sztuczne barwniki mają również w sobie nikiel I dlatego wiele kobiet Wiem bo mam alergiczka w Właśnie w domu Po zjedzeniu czegokolwiek kolorowego Natychmiast ma wysypkę drapanie skóra tutaj W różnych miejscach ciała pojawiają się nam placki I to rzeczywiście jest Sztuczne barwniki są powodem alergii są powodem nad Pobudliwości u dzieci I sztucznych barwników Powinniśmy się wszyscy
d39w3z3
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj