Ziemniaki po grecku
Tak przygotowane ziemniaki są pyszne, chrupkie, z posmakiem cebulki i fety. Inne niż frytki czy gładkie puree. Aby wzmocnić smak, można też dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo. Przepis z bloga "Marta M.".
Redakcja WP Kuchnia
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- ok. 700 g ziemniaków
- 1 opakowanie serka typu feta 200 g
- 1 cebula czerwona, pokrojona w piórka
- garść świeżej natki pietruszki, pokrojonej
- opcjonalnie kiełbaska chorizo lub salami
Przepis
Ziemniaki obierz i pokrój na 4. Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki podsmaż na rozgrzanym oleju do uzyskania chrupiącej skórki. Jeśli dodajesz też kiełbaskę, to teraz ją dodaj i chwilę podsmażaj. Wyłącz gaz, do gorących ziemniaków dodaj pokruszony ser, cebulę i natkę, dokładnie wymieszaj i chwilkę potrzymaj na gorącej patelni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl