Zdrowe zamienniki soli. Wszystkie znajdziesz w swojej kuchni
Lubczyk zamiast białych kryształków i inne zioła
Alternatyw dla soli możemy szukać w sklepach i na bazarkach. Mają prozdrowotne właściwości i wyjątkowy aromat. Używając ich, podkręcimy smak potraw, a jednocześnie zdecydowanie poprawi się nasze samopoczucie. Nadmiar soli w diecie prowadzi m.in. do obrzęków i nadwagi. Oto 5 propozycji, których możemy używać zamiast soli.
Uważany za starosłowiański afrodyzjak lubczyk to skarbnica smaku i cennych składników. Ma lekko słony posmak z wyczuwalną nutą selera i cytrusów. Ważne, aby używać go z umiarem. Cały pęczek to zdecydowanie za dużo na garnek zupy. Kilka gałązek do zupy jarzynowej czy sosu sprawdzi się jednak idealnie. Ponadto zioło to działa moczopędnie, dzięki czemu korzystnie wpływa na pracę nerek i pomoże przy zapaleniu pęcherza.
Majeranek
Niezastąpiony do dań z roślin strączkowych, warzyw kapustnych oraz wieprzowiny. Roztarty w dłoniach i dodany pod koniec gotowania z powodzeniem zastąpi sól. Nadaje charakterystycznego aromatu, ale to nie wszystko, co potrafi. Przyprawa ta normalizuje pracę przewodu pokarmowego. Łagodzi bóle brzucha i sporadyczne tzw. sensacje żołądkowe. W medycynie ludowej polecany jest także jako środek uspokajający.
Rozmaryn
Jaką przyprawę dodać do drobiu zamiast soli? Odpowiedzią będzie aromatyczny rozmaryn. Świetnie komponuje się też z rybami i jagnięciną. Wegetarianie i weganie mogą wzbogacić nim produkty sypkie, takie jak ryż czy kasza. Imbirowy posmak i wyrazisty aromat to tylko część plusów tej rośliny. Jedząc potrawy z rozmarynem, zwiększa się wydzielanie kwasu solnego w żołądku. A co za tym idzie, lepiej trawimy przyswajane produkty. Warto wiedzieć, że rozmaryn działa żółciopędnie i łagodzi bóle skurczowe, dodając sil witalnych.
Czosnek
Czosnek, który nada daniom charakteru, to istna bomba na wirusy. Najlepiej używać go na surowo, wystarczy obrać i przecisnąć przez praskę, drobno posiekać lub zmiażdżyć i rozetrzeć. Pikantny dodatek najlepiej nada się do zup (klasyczny żurek dzięki niemu ma moc), sosów i dressingów. Warto dodać go także do szpinaku i mięsa wieprzowego. Gwarantujemy, że dodatkowe sypanie soli będzie wtedy zbędne. Czosnek oprócz wzmacniania odporności pomoże w przypadku zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Polecany jest też w profilaktyce miażdżycy.
Tymianek
Bez niego nie wyobrażamy sobie podać na stół mięs (cielęciny lub wołowiny), jak również mięsnych pasztetów. Tymianek to świetny zamiennik soli, który kusi zapachem, smakiem i właściwościami prozdrowotnymi. Pomoże na uciążliwy suchy kaszel, nawilżając oskrzela. Ponadto działa odkrztuście i antybakteryjnie.