Zdrowe przekąski prosto ze sklepu
Coraz więcej osób zamienia niezdrowe smakołyki na zdrowsze propozycje jedzone między posiłkami. Produkty z ograniczoną ilością cukru, tłuszczu i konserwantów najczęściej kupujemy w drogich delikatesach, sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie. Ale okazuje się, że niskokaloryczne i wartościowe przekąski znaleźć można w większości sklepów spożywczych, nawet tych mniejszych, osiedlowych. Co ważne - nie trzeba wydawać na nie fortuny.
Zdrowo nie znaczy drogo i wyszukanie
Coraz więcej osób zamienia niezdrowe smakołyki na zdrowsze propozycje jedzone między posiłkami. Produkty z ograniczoną ilością cukru, tłuszczu i konserwantów najczęściej kupujemy w drogich delikatesach, sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie. Ale okazuje się, że niskokaloryczne i wartościowe przekąski znaleźć można w większości sklepów spożywczych, nawet tych mniejszych, osiedlowych. Co ważne - nie trzeba wydawać na nie fortuny.
Łuskany słonecznik i pestki dyni
Te małe ziarenka to skarbnica cennych składników. To przede wszystkim źródło dobrych tłuszczów. Niestety, to przekąska kaloryczna, dlatego spożywając ją należy zachować umiar. Najlepiej wybierać nasionka niesolone, bez posypek czy polewy, bo tego typu dodatki tylko zwiększają ich kaloryczność. Warto natomiast uprażyć je na suchej patelni i dodawać np. do jogurtów czy pieczonych gruszek lub jabłek.
Soki warzywne i warzywno-owocowe
Gęste, pełne mikroelementów i cennego błonnika. Tego typu napoje to doskonała, płynna przekąska - zwłaszcza, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na posiłek. Kupując produkt w kartonie lub butelce, należy sprawdzić jego skład, szczególnie pod kątem obecności zbędnego cukru. Pierwsze miejsca na liście składników powinny zajmować warzywa, a dalsze np. przyprawy czy naturalne barwniki.
Ciasteczka ze zdrowych zbóż
Owsiane, z amarantusa, jęczmienne, orkiszowe, gryczane lub jaglane. To doskonałe źródło błonnika, który wypełnia nasz żołądek i zapewnia uczucie sytości przez kilka godzin. Dzięki temu znacznie zmniejsza się ochota na podjadanie pomiędzy posiłkami słodyczy pełnych cukru. Wybór zdrowszych ciasteczek jest duży, ale przy ich zakupie zawsze należy czytać skład - im krótszy, tym lepiej. Na jednym z pierwszych miejsc powinno znaleźć się zboże, a jako element słodzący powinien występować np. syrop z agawy, miód lub syrop ryżowy.
Orzechy i migdały
W ich składzie znajdziemy szereg cennych pierwiastków, które korzystanie wpływają na pracę mózgu i układu krążenia. To również produkty, dzięki którym nasza skóra wygląda lepiej. Orzechy dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka, dlatego polecane są wegetarianom oraz osobom na diecie. Należy jeść je jednak z umiarem, a podczas zakupów wybierać paczkowany, gotowy produkt. Kupując je z ogromnego wora, nie mamy pewności, czy nie weszła już w nie pleśń i czy nie są zjełczałe.
Świeże owoce
Najpopularniejszą przekąską wśród owoców jest bez dwóch zdań banan. Wystarczy zdjąć skórę i jest gotowy do spożycia. W sklepach z akcesoriami kuchennymi można znaleźć nawet specjalne pojemniki na te owoce, dostosowane do ich kształtu. W ramach zdrowej przekąski można zjeść też jabłko - oczywiście umyte. Produkt ten polecany jest zwłaszcza w tzw. diecie szczoteczkowej, kiedy to jedzenie nie tylko syci, ale pełni rolę oczyszczającą naszą jamę ustną i zęby.
Chałwa
Chałwa kojarzy się większości z bardzo słodkim przysmakiem, który nie dostarcza nic poza pustymi kaloriami. Prawda jest taka, że dobra chałwa jest wyjątkowo zdrowa. Niestety, w polskich sklepach trudno znaleźć produkt zrobiony według tradycyjnej receptury, bez zbędnego cukru czy konserwantów.
Na liście składników na pierwszym miejscu powinna być miazga sezamowa - w niej zawarte są najcenniejsze właściwości sezamu. Te małe ziarenka to potężne źródło lecytyny, która korzystnie wpływa na pracę mózgu, dostarczają też sporych dawek witaminy A i E oraz naturalnych antyoksydantów tj. sazamonu i sezamoliny.
Warzywa z lekkimi dipami lub hummusem
W sklepach nie brakuje też gotowych zestawów z obranymi, umytymi i pokrojonymi warzywami, w towarzystwie dipów lub hummusu. To świetny wybór, ale podobnie, jak przy innych pomysłach na zdrowe przekąski, także kupując te produkt należy sprawdzić ich skład. Nie wybierajmy sosów na bazie majonezu z szeregiem tajemniczych "E" czy hummusu, w którym ciecierzyca jest na przedostatnim miejscu w składzie, a tahini nawet nie widział.
Jogurt naturalny z dodatkami
Jogurt naturalny, kefir lub maślanka nie tylko dostarczą sporych ilości białka, ale także cennych dla naszych jelit żywych kultur bakterii. Aby urozmaicić ich smak warto dodać np. mini mieszankę orzechów lub sięgnąć po produkt, który w składzie ma np. płatki owsiane i suszone owoce. Pamiętajmy jednak o sprawdzeniu, czy producent nie napakował kubeczka zbędnym cukrem.
Suszone owoce
Jedząc je regularnie w umiarkowanych ilościach dostarczamy organizmowi witamin, składników mineralnych i błonnika, ale także cukru. Wybierając produkt w sklepie należy sprawdzić, czy w składzie fruktozy nie znajduje się dodatkowy element słodzący, dodany przez producenta.
mp/WP Kuchnia