Wystarczy łyżeczka rano. Serce będzie pracować jak dzwon, a cukier obniży się

Dawniej był obowiązkowym elementem wiejskich spiżarni, dziś wraca do łask jako produkt o wyjątkowych właściwościach. Wspiera odporność, dba o układ krążenia i pomaga w pielęgnacji urody.

Olej rydzowy wspiera serceOlej rydzowy wspiera serce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Na polskich stołach obecny był od stuleci, szczególnie w czasach, gdy mięso i tłuszcze zwierzęce były trudno dostępne. Powstaje z nasion lnianki siewnej, rośliny znanej dawniej jako rydz, lennica czy ryżyk. Stąd też jego nazwa. Dziś docenia się go za wyjątkowy skład, bogactwo kwasów tłuszczowych oraz niebanalny smak, który urozmaica dania kuchni domowej. To nie tylko zdrowy dodatek do posiłków, ale także naturalny kosmetyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Dlaczego warto spożywać olej rycynowy?

Olej rydzowy jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, których w jego składzie jest nawet 90 proc. To one odpowiadają za ochronę układu krążenia, regulację poziomu cholesterolu i wspomaganie odporności. Wysoka zawartość witaminy E sprawia, że działa jak silny antyoksydant, czyli chroni komórki przed starzeniem i wspiera regenerację skóry. Dodatkowo w oleju znajdziemy witaminę A, witaminy z grupy B oraz sterole roślinne o działaniu przeciwzapalnym.

Olej rydzowy w kuchni

Smak oleju wyróżnia się na tle innych tłuszczów, bo jest delikatnie korzenny, lekko orzechowy, z subtelną nutą cebuli i odrobiną goryczki. Do tego rozpuszcza witaminy A, D, E, K, które łatwiej dostają się do organizmu. Gdzie się najbardziej sprawdzi? Oto propozycje:

  • sałatki i surówki,
  • polanie nim pieczywa (dodajesz olej rydzowy zamiast masła),
  • dodatek do twarogu, hummusu, past warzywnych lub jajek,
  • składnik koktajli i smothie.


Zalecana dzienna porcja to 1-2 łyżeczki, najlepiej na czczo. Już taka ilość wystarczy, by w pełni skorzystać z jego właściwości. I pamiętaj, że olej rydzowy jest tłoczony na zimno, więc nie wolno dolewać go do gorących dań, a tym bardziej na nim smażyć.

Olej rydzowy w pielęgnacji urody

Witamina E, która działa jak "witamina młodości", sprawia, że olej rydzowy świetnie sprawdza się także jako kosmetyk. Można wcierać go w końcówki włosów, by ograniczyć ich łamliwość i dodać blasku. Stosowany na skórę głowy łagodzi podrażnienia i wspiera regenerację. Na twarzy działa jak naturalne serum, bo koi, nawilża i chroni przed przesuszeniem. Regularnie stosowany na paznokcie wzmacnia je i zmniejsza kruchość.

Pamiętaj o zachowaniu ostrożności

Choć jest bardzo zdrowy, nie każdy powinien stosować go w dowolnych ilościach. Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, osoby z zaburzeniami trawienia tłuszczów lub chorobami wątroby powinny zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem. Nie jest zalecany w nadmiarze u osób z przewlekłymi biegunkami czy problemami jelitowymi, gdyż może nasilać dolegliwości.

Alergie na rośliny z rodziny kapustowatych zdarzają się rzadko, ale w takim przypadku należy unikać także oleju z lnianki. Jak każdy tłuszcz, spożywany w nadmiarze może prowadzić do nadwyżki kalorycznej i przybierania na wadze.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀