Wystarczy łyżeczka rano. Serce będzie pracować jak dzwon, a cukier obniży się

Dawniej był obowiązkowym elementem wiejskich spiżarni, dziś wraca do łask jako produkt o wyjątkowych właściwościach. Wspiera odporność, dba o układ krążenia i pomaga w pielęgnacji urody.

Olej rydzowy wspiera serceOlej rydzowy wspiera serce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Na polskich stołach obecny był od stuleci, szczególnie w czasach, gdy mięso i tłuszcze zwierzęce były trudno dostępne. Powstaje z nasion lnianki siewnej, rośliny znanej dawniej jako rydz, lennica czy ryżyk. Stąd też jego nazwa. Dziś docenia się go za wyjątkowy skład, bogactwo kwasów tłuszczowych oraz niebanalny smak, który urozmaica dania kuchni domowej. To nie tylko zdrowy dodatek do posiłków, ale także naturalny kosmetyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Dlaczego warto spożywać olej rycynowy?

Olej rydzowy jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, których w jego składzie jest nawet 90 proc. To one odpowiadają za ochronę układu krążenia, regulację poziomu cholesterolu i wspomaganie odporności. Wysoka zawartość witaminy E sprawia, że działa jak silny antyoksydant, czyli chroni komórki przed starzeniem i wspiera regenerację skóry. Dodatkowo w oleju znajdziemy witaminę A, witaminy z grupy B oraz sterole roślinne o działaniu przeciwzapalnym.

Olej rydzowy w kuchni

Smak oleju wyróżnia się na tle innych tłuszczów, bo jest delikatnie korzenny, lekko orzechowy, z subtelną nutą cebuli i odrobiną goryczki. Do tego rozpuszcza witaminy A, D, E, K, które łatwiej dostają się do organizmu. Gdzie się najbardziej sprawdzi? Oto propozycje:

  • sałatki i surówki,
  • polanie nim pieczywa (dodajesz olej rydzowy zamiast masła),
  • dodatek do twarogu, hummusu, past warzywnych lub jajek,
  • składnik koktajli i smothie.


Zalecana dzienna porcja to 1-2 łyżeczki, najlepiej na czczo. Już taka ilość wystarczy, by w pełni skorzystać z jego właściwości. I pamiętaj, że olej rydzowy jest tłoczony na zimno, więc nie wolno dolewać go do gorących dań, a tym bardziej na nim smażyć.

Olej rydzowy w pielęgnacji urody

Witamina E, która działa jak "witamina młodości", sprawia, że olej rydzowy świetnie sprawdza się także jako kosmetyk. Można wcierać go w końcówki włosów, by ograniczyć ich łamliwość i dodać blasku. Stosowany na skórę głowy łagodzi podrażnienia i wspiera regenerację. Na twarzy działa jak naturalne serum, bo koi, nawilża i chroni przed przesuszeniem. Regularnie stosowany na paznokcie wzmacnia je i zmniejsza kruchość.

Pamiętaj o zachowaniu ostrożności

Choć jest bardzo zdrowy, nie każdy powinien stosować go w dowolnych ilościach. Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, osoby z zaburzeniami trawienia tłuszczów lub chorobami wątroby powinny zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem. Nie jest zalecany w nadmiarze u osób z przewlekłymi biegunkami czy problemami jelitowymi, gdyż może nasilać dolegliwości.

Alergie na rośliny z rodziny kapustowatych zdarzają się rzadko, ale w takim przypadku należy unikać także oleju z lnianki. Jak każdy tłuszcz, spożywany w nadmiarze może prowadzić do nadwyżki kalorycznej i przybierania na wadze.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować