Wystarczy kilka kropli dziennie. Ten olej niweluje wzdęcia, wspiera pracę jelit
Olej koperkowy nie gości powszechnie na polskich stołach, a szkoda, bo to wartościowy lek i dodatek do potraw. Stosuje się go w niewielkiej ilości, już kilka kropel poprawia smak dań, a przy tym wspomaga nasze zdrowie. Jakie jeszcze zalety ma olej nierafinowany z kopru?
Duże atuty oleju koprowego – silny smak i anyżowy aromat
Olej koprowy tłoczony na zimno ma ziołowo-anyżowy smak i aromat. Jest bardziej wyczuwalny w porównaniu z "neutralnymi" olejami, np. słonecznikowym czy rzepakowym. Jednocześnie nie jest tak pikantny jak olejki (eteryczne) z kopru ogrodowego bądź fenkułu.
W kuchni stosuje się go umiarkowanie, w przeciwnym wypadku może zdominować smak potrawy. Najlepiej stosować kilka do kilkunastu kropel mieszając z łagodniejszym olejem (chociażby powyżej wymienionymi). Wtedy w potrawie wyczuwa się koprowo-anyżowe nuty, są jednak łagodne, odpowiednio "wyważone".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci
Olej koprowy w kuchni – sprawdź jak go stosować?
Olej koprowy dodaje się do sałatek, gdyż świetnie nadaje się do przyrządzania sosu winegret. Dobrze komponuje się z cytryną, aromatycznymi ziołami (np. bazylią) i miodem. Odrobinę oleju warto dodawać także do sosów jogurtowych.
Ponadto wykorzystuje się go do przygotowywania past warzywnych i rybnych do kanapek. Można skrapiać nim warzywa po upieczeniu lub grillowaniu (dla zachowania aromatu). Olej koprowy podkreśla smak owoców morza, łososia, śledzi i krewetek. Coraz modniejsze jest dodawanie olejów (2-3 krople) do... kawy. Potencjalnych zastosowań jest dużo, warto testować i eksperymentować w kuchni.
Dlaczego olej koprowy jest tak zdrowy? Skład i właściwości lecznicze
Olej nierafinowany z nasion kopru to skarbnica kwasów tłuszczowych, z których największy udział ma kwas petroselinowy. Ponadto zawiera kwas oleinowy i kwas linolowy. Wykazuje szereg dobroczynnych właściwości dla organizmu.
Podobnie jak herbatki z kopru ogrodowego pomaga na kolki, wzdęcia i czkawkę. Reguluje pracę żołądka i jelit oraz zmniejsza ryzyko pojawiania się dolegliwości trawiennych. Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Główny składnik – kwas petroselinowy nadaje się do pielęgnacji skóry: poprawia jej elastyczność, łagodzi podrażnienia i przyśpiesza regenerację naskórka.
Oleje nierafinowane, w tym koprowy, powinno się przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce. Nie można wystawiać ich na ekspozycję światła. Wtedy dłużej zachowują swoje właściwości.
Co z olejkiem eterycznym z kopru? Jak z niego korzystać?
Olejek eteryczny z kopru jest intensywniejszy pod względem smaku, aromatu i działania. Ma bogatszy skład chemiczny. Najczęściej wykorzystuje się go jako naturalny kosmetyk, np. do leczniczych kąpieli i masażu. Warto przemywać nim przetłuszczającą się cerę. Jest stosowany w aromatoterapii. Poprawia nastrój i zapobiega zmęczeniu.
Kuchnię i domową apteczkę można z powodzeniem wzbogacić mniej "oczywistymi" produktami, które są naturalne, a służą zdrowiu i urodzie. Olej i olejek z kopru ogrodowego spełnia takie kryteria.