Dietetyk wskazał najgorszy rodzaj czekolady. Lepiej omijaj szerokim łukiem

Nie znam osoby, która nie lubiłaby czekolady. Każdy ma swoją ulubioną. Jemy białą, gorzką i mleczną z nadzieniem. Ale czy to dobry pomysł? Dietetyk wyjaśnia, która czekolada nie jest dobrym wyborem.

Która czekolada jest najgorsza?Która czekolada jest najgorsza?
Źródło zdjęć: © You Tube, fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Czekolada to jedno z najbardziej znanych słodyczy. Mnóstwo tabliczek jest przez nas pochłanianych. Co ciekawe, dietetyk niektórym z nich odmawia miana czekolady. A dlaczego? Jeśli na pierwszym miejscu w składzie jest cukier, to o czym mówimy? Jak podkreśla dr Kulczyński, to określenie jest metaforą. Do tego polskie prawo handlowe wymaga, aby produkty miały określoną jakość.

Czekolada z anielskimi włosami wykosi dubajskie tabliczki? Cena już zwala z nóg

Czym jest czekolada?

Najważniejszy składnik czekolady to ziarno kakaowca. Poddaje się je fermentacji, suszy, a następnie praży. W międzyczasie pozbywa się łupin. Na samym końcu ziarna mieli się na miazgę kakaową, która ma formę gęstej pasty. Potem mamy tłoczenie, które wytwarza masło kakaowe (naturalny tłuszcz, który odpowiada za konsystencję czekolady) i kuch kakaowy (jak go zmielisz, to będziesz mieć kakao w proszku). Od tych 2 składników zależy, jaką czekoladę producent stworzy.

Ta czekolada jest najgorsza. Unikaj jej

Dalej w składzie mamy inne związki, a w najgorszej czekoladzie na pierwszym miejscu jest cukier. Dr Kulczyński niemalże od razu wskazał tę, której skład jest fatalny.

- Z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć i nie ma co do tego żadnych wątpliwości, że najgorszą, najmniej zdrową czekoladą jest czekolada biała - mówi.

Chociaż polskie i europejskie prawo pozwala na nazywanie tego wyrobu czekoladą, dietetyk niechętnie to robi. Biała czekolada zawiera tłuszcz kakaowy, który nadaje jej kremową konsystencję, a do tego sprawia, że rozpływa się w ustach i to właściwie jedyna zaleta tego produktu. Nie zawiera kakao, ale za to dominuje w niej cukier (60 grama na 100 gramową tabliczkę) i mleczny posmak. Biała czekolada nie zawiera też ważnych dla zdrowia polifenoli.

Te czekolady nie są dobrym wyborem

Czekolada mleczna

Zawartością składników odżywczych prawie nie odbiega od białej czekolady – różni się głównie tym, że dodano do niej odrobinę kakao. I to dosłownie odrobinę, bo zwykle nie więcej niż 30 procent. Jak łatwo się domyślić, na pierwszym miejscu w składzie i tak stoi cukier.

Czekolada dubajska


Mleczna czekolada z pastą pistacjową i ciastem kataifi to dosłownie cukrowa bomba. Chociaż pistacje są dużym atutem, to bardzo często pasta z tych orzechów jest dosładzana.

Czekolada mleczna z orzechami

Fakt, jest lepsza od wyżej wymienionych, bo zawiera orzechy, ale nie jest ich dużo. Nie mają one wpływu na nasz organizm. Większe znaczenie ma kilkukrotnie wspominany już cukier, a tego w tym rodzaju czekolady jest mnóstwo.


Jeśli już chcesz zjeść czekoladę, lepiej sięgnij po zupełnie inne rodzaje. Najlepszym wyborem będzie gorzka, czyli taka, która zawiera co najmniej 60 proc. kakao. Jak wiemy, im więcej masy kakaowej, tym lepiej - czekolada jest wtedy zdrowsza i zawiera mniej cukru.

Wybrane dla Ciebie

Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy