Dietetyk wskazał najgorszy rodzaj czekolady. Lepiej omijaj szerokim łukiem
Nie znam osoby, która nie lubiłaby czekolady. Każdy ma swoją ulubioną. Jemy białą, gorzką i mleczną z nadzieniem. Ale czy to dobry pomysł? Dietetyk wyjaśnia, która czekolada nie jest dobrym wyborem.
Czekolada to jedno z najbardziej znanych słodyczy. Mnóstwo tabliczek jest przez nas pochłanianych. Co ciekawe, dietetyk niektórym z nich odmawia miana czekolady. A dlaczego? Jeśli na pierwszym miejscu w składzie jest cukier, to o czym mówimy? Jak podkreśla dr Kulczyński, to określenie jest metaforą. Do tego polskie prawo handlowe wymaga, aby produkty miały określoną jakość.
Czekolada z anielskimi włosami wykosi dubajskie tabliczki? Cena już zwala z nóg
Czym jest czekolada?
Najważniejszy składnik czekolady to ziarno kakaowca. Poddaje się je fermentacji, suszy, a następnie praży. W międzyczasie pozbywa się łupin. Na samym końcu ziarna mieli się na miazgę kakaową, która ma formę gęstej pasty. Potem mamy tłoczenie, które wytwarza masło kakaowe (naturalny tłuszcz, który odpowiada za konsystencję czekolady) i kuch kakaowy (jak go zmielisz, to będziesz mieć kakao w proszku). Od tych 2 składników zależy, jaką czekoladę producent stworzy.
Ta czekolada jest najgorsza. Unikaj jej
Dalej w składzie mamy inne związki, a w najgorszej czekoladzie na pierwszym miejscu jest cukier. Dr Kulczyński niemalże od razu wskazał tę, której skład jest fatalny.
- Z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć i nie ma co do tego żadnych wątpliwości, że najgorszą, najmniej zdrową czekoladą jest czekolada biała - mówi.
Chociaż polskie i europejskie prawo pozwala na nazywanie tego wyrobu czekoladą, dietetyk niechętnie to robi. Biała czekolada zawiera tłuszcz kakaowy, który nadaje jej kremową konsystencję, a do tego sprawia, że rozpływa się w ustach i to właściwie jedyna zaleta tego produktu. Nie zawiera kakao, ale za to dominuje w niej cukier (60 grama na 100 gramową tabliczkę) i mleczny posmak. Biała czekolada nie zawiera też ważnych dla zdrowia polifenoli.
Te czekolady nie są dobrym wyborem
Czekolada mleczna
Zawartością składników odżywczych prawie nie odbiega od białej czekolady – różni się głównie tym, że dodano do niej odrobinę kakao. I to dosłownie odrobinę, bo zwykle nie więcej niż 30 procent. Jak łatwo się domyślić, na pierwszym miejscu w składzie i tak stoi cukier.
Czekolada dubajska
Mleczna czekolada z pastą pistacjową i ciastem kataifi to dosłownie cukrowa bomba. Chociaż pistacje są dużym atutem, to bardzo często pasta z tych orzechów jest dosładzana.
Czekolada mleczna z orzechami
Fakt, jest lepsza od wyżej wymienionych, bo zawiera orzechy, ale nie jest ich dużo. Nie mają one wpływu na nasz organizm. Większe znaczenie ma kilkukrotnie wspominany już cukier, a tego w tym rodzaju czekolady jest mnóstwo.
Jeśli już chcesz zjeść czekoladę, lepiej sięgnij po zupełnie inne rodzaje. Najlepszym wyborem będzie gorzka, czyli taka, która zawiera co najmniej 60 proc. kakao. Jak wiemy, im więcej masy kakaowej, tym lepiej - czekolada jest wtedy zdrowsza i zawiera mniej cukru.