Zajadamy się, aż miło, a skutki mogą być opłakane. Te owoce są najgorsze dla nerek
Wydaje nam się, że nie ma nic zdrowszego od warzyw i owoców. Jak bardzo można się pomylić! Okazuje się, że niektóre owoce są szkodliwe dla nerek, a osoby z różnymi chorobami powinny ich unikać.
Niektóre składniki codziennej diety mogą sprawiać wrażenie zdrowych i lekkich, ale w przypadku problemów z nerkami mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Choć zawierają witaminy, minerały i błonnik, bywają obciążeniem dla organizmu. Niektóre owoce w wielu przypadkach wręcz mogą przyczyniać się do poważnych problemów z nerkami. Czasem wystarczy tylko kilka kęsów, by potem cierpieć zdrowotne katusze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski leniwe z owocami i chrupiącą bułką tartą – gotowe w 30 minut
Czy potas jest bezpieczny?
W tradycyjnych przypadkach, czyli takich, w których człowiek jest zdrowy - jak najbardziej. Inaczej sprawa ma się, gdy zmagamy się z chorobami nerek. Wtedy dieta rządzi się zupełnie innymi prawami. Potas pełni ważne funkcje w organizmie: wpływa na przewodnictwo nerwowe, reguluje pracę mięśni i utrzymuje równowagę wodno-elektrolitową. Jednak jego nadmiar może być bardzo niebezpieczny, a szczególnie wtedy, gdy nerki nie działają prawidłowo i nie są w stanie usunąć go z organizmu.
Zbyt wysoki poziom potasu, czyli hiperkaliemia, może prowadzić do osłabienia mięśni, zaburzeń rytmu serca, a w skrajnych przypadkach nawet do zatrzymania akcji serca. Dlatego pacjenci z chorobami nerek powinni monitorować jego spożycie i unikać produktów, które zawierają go wyjątkowo dużo.
Owoce, których lepiej unikać przy chorobach nerek
Choć owoce kojarzą się ze zdrowym stylem życia, niektóre z nich zawierają wyjątkowo dużo potasu i mogą stanowić zagrożenie dla osób z niewydolnością nerek. Oto lista tych, na które warto szczególnie uważać:
- Banany - jeden średni banan to ok. 420 mg potasu. Regularne spożywanie może prowadzić do jego nadmiaru.
- Pomarańcze i sok pomarańczowy - oprócz witaminy C zawierają również sporą dawkę potasu. Lepszym wyborem będą jabłka, żurawina czy winogrona.
- Suszone owoce - morele, figi, rodzynki czy śliwki w suszonej formie mają silnie skoncentrowane składniki odżywcze. Zaledwie pół szklanki suszonych moreli to ponad 750 mg potasu.
- Awokado - choć jest bogate w zdrowe tłuszcze, jedno średnie awokado dostarcza niemal 1000 mg potasu, czyli niemal połowę dziennego zapotrzebowania.
- Kiwi - poza potasem zawiera także szczawiany, które mogą zwiększać ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych.
- Mango, papaja, melon kantalupa, sok z suszonych śliwek - również powinny zostać ograniczone z uwagi na wysoką zawartość potasu i potencjalne ryzyko dla nerek.
Osoby cierpiące na choroby nerek powinny ustalać swoją dietę indywidualnie, najlepiej pod okiem specjalisty. Nie chodzi o całkowite wykluczenie owoców, ale o rozsądne podejście do ich ilości i rodzajów. Nawet to, co uznawane jest za zdrowe, w nadmiarze może zaszkodzi, szczególnie jeśli organizm nie radzi sobie z wydalaniem pewnych składników.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.