W dzieciństwie na pewno piłeś ten napój. Teraz zrobisz z nim przepyszne ciasto warstwowe
Jeśli szukasz przepisu na domowy wypiek, który za każdym razem robi prawdziwą furorę, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Ciasto Kubuś, bo o nim mowa, składa się z kilku pysznych warstw. Nic więc dziwnego, że kiedy tylko pojawia się na stole, znika w pierwszej kolejności. Lista składników czeka poniżej. Natomiast dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na biszkopt:
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 6 jajek.
Krem budyniowy:
- 120 g budyniu waniliowego,
- 800 ml napoju typu Kubuś,
- 250 g masła.
Krem śmietankowy:
- 4 łyżki cukru pudru,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 250 g mascarpone.
Do dekoracji:
- 50 g mlecznej czekolady.
O czym warto pamiętać:
- Aby biszkopt wyszedł puszysty jak chmurka, w pierwszej kolejności ubij na sztywną i lśniącą pianę białka z cukrem. Nie zapomnij też o przesianiu mąki i proszku do pieczenia.
- Gotową mieszankę przelej do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia tylko na spodzie. Biszkopt piecz przez 35 minut w rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku.
- W międzyczasie przygotuj krem budyniowy. Zamiast mleka użyj napoju typu Kubuś. Podziel go na dwie porcje: 200 i 600 ml. Pierwszą połącz z proszkowanymi budyniami, zaś drugą wlej do garnka na palniku. Powstałą masę odstaw do całkowitego ostygnięcia. Na koniec połącz ją z miękkim masłem.
- Nie zapomnij też o kremie z dodatkiem mascarpone. W tym przypadku kluczowe znaczenie ma temperatura śmietanki i mascarpone. Oba produkty powinny być dobrze schłodzone, aby ubiły się na sztywną i gładką masę.
- Jak złożyć ciasto Kubuś? Na spodzie formy ułóż biszkopt. Następnie rozprowadź krem budyniowy. Na wierzchu ułóż trzecią warstwę z masy z mascarpone. To jednak nadal nie koniec. Weź do ręki małą tarkę i zetrzyj bezpośrednio na ostatni poziom mleczną czekoladę.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki minimum na 5 godzin. Jeśli jest to możliwe, deser powinien spędzić w lodówce całą noc.
- Biszkopt do tego przepisu upiekliśmy w formie o wymiarach 28x18 cm.