Z tym przepisem zrobisz kajzerki jak z piekarni. Z ziołowym masełkiem smakują najlepiej
Nie ma nic lepszego od chrupiącego pieczywa, które jest jeszcze cieplutkie. I tak się składa, że możesz cieszyć się takimi rarytasami każdego dnia. Wystarczy, że wykorzystasz nasz niezawodny przepis na domowe kajzerki. Koniecznie podawaj je z ziołowym masełkiem. Inne dodatki są zupełnie zbędne. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję na domowe pieczywo znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na kajzerki:
- 250 ml wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- 70 g roztopionego masła,
- 1 szczypta soli,
- 500 g mąki pszennej.
Ziołowe masełko:
- 1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki,
- 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku,
- 100 g masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała szalotka,
- ⅓ łyżeczki soli.
O czym warto pamiętać:
- Aby zrobić domowe kajzerki, w pierwszej kolejności musisz przygotować zaczyn. W tym celu połącz: ciepłą wodę (temp. maksymalnie 38 stopni Celsjusza), pokruszone świeże drożdże, łyżkę mąki pszennej oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, po czym odstaw mieszankę na 15 minut. W tym czasie powinna podwoić swoją objętość.
- W międzyczasie przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej pozostałe składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy uzyskasz już efekt zwartej kuli, przykryj ją i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
- Czas na dodatek. Do przepisu użyj koniecznie świeżych ziół oraz miękkiego masła. Dzięki takiej formie smarowidła bez problemu połączysz je z pozostałymi produktami. I to przy pomocy zwykłego widelca.
- Zamiast białej cebuli dodaj do mieszanki szalotkę, ponieważ jest delikatniejsza w smaku.
- Po 60 minutach podziel ciasto drożdżowe na 8 równych części. Każdy element delikatnie rozwałkuj i przy pomocy dłoni zacznij zwijać do środka poszczególne fragmenty ciasta, aby uzyskać charakterystyczny kształt kajzerki. Ten ważny trik dokładnie prezentujemy w naszym filmie.
- Bułeczki przykryj czystą ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Na koniec upiecz je w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Powinny spędzić w urządzeniu 15 minut.
- Chrupiące kajzerki serwuj z masłem ziołowym domowej roboty.
- Z wyżej podanych proporcji upiekliśmy 8 bułeczek.