Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Z tym przepisem zrobisz kajzerki jak z piekarni. Z ziołowym masełkiem smakują najlepiej

Nie ma nic lepszego od chrupiącego pieczywa, które jest jeszcze cieplutkie. I tak się składa, że możesz cieszyć się takimi rarytasami każdego dnia. Wystarczy, że wykorzystasz nasz niezawodny przepis na domowe kajzerki. Koniecznie podawaj je z ziołowym masełkiem. Inne dodatki są zupełnie zbędne. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję na domowe pieczywo znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na kajzerki:

  • 250 ml wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 70 g roztopionego masła,
  • 1 szczypta soli,
  • 500 g mąki pszennej.

Ziołowe masełko:

  • 1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku,
  • 100 g masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała szalotka,
  • ⅓ łyżeczki soli.

O czym warto pamiętać:

  • Aby zrobić domowe kajzerki, w pierwszej kolejności musisz przygotować zaczyn. W tym celu połącz: ciepłą wodę (temp. maksymalnie 38 stopni Celsjusza), pokruszone świeże drożdże, łyżkę mąki pszennej oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, po czym odstaw mieszankę na 15 minut. W tym czasie powinna podwoić swoją objętość.
  • W międzyczasie przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej pozostałe składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy uzyskasz już efekt zwartej kuli, przykryj ją i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • Czas na dodatek. Do przepisu użyj koniecznie świeżych ziół oraz miękkiego masła. Dzięki takiej formie smarowidła bez problemu połączysz je z pozostałymi produktami. I to przy pomocy zwykłego widelca.
  • Zamiast białej cebuli dodaj do mieszanki szalotkę, ponieważ jest delikatniejsza w smaku.
  • Po 60 minutach podziel ciasto drożdżowe na 8 równych części. Każdy element delikatnie rozwałkuj i przy pomocy dłoni zacznij zwijać do środka poszczególne fragmenty ciasta, aby uzyskać charakterystyczny kształt kajzerki. Ten ważny trik dokładnie prezentujemy w naszym filmie.
  • Bułeczki przykryj czystą ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Na koniec upiecz je w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Powinny spędzić w urządzeniu 15 minut. 
  • Chrupiące kajzerki serwuj z masłem ziołowym domowej roboty.
  • Z wyżej podanych proporcji upiekliśmy 8 bułeczek.
Więcej wideo
W dzieciństwie na pewno piłeś ten napój. Teraz zrobisz z nim przepyszne ciasto warstwoweW dzieciństwie na pewno piłeś ten napój. Teraz zrobisz z nim przepyszne ciasto warstwowe
W te święta zaskocz swoich bliskich mini przekąskami. Nie sposób oderwać od nich oczuW te święta zaskocz swoich bliskich mini przekąskami. Nie sposób oderwać od nich oczu
Jak ulepić idealne pierogi? Beskidzkie cioteczki zdradzają swoje tajniki młodemu pokoleniuJak ulepić idealne pierogi? Beskidzkie cioteczki zdradzają swoje tajniki młodemu pokoleniu
Jarmark w Poznaniu nie oszczędza portfeli. Ceny jak ze smażalni w szczycie sezonuJarmark w Poznaniu nie oszczędza portfeli. Ceny jak ze smażalni w szczycie sezonu
To najlepszy miodownik na święta. Robotę robi tutaj owocowy dodatekTo najlepszy miodownik na święta. Robotę robi tutaj owocowy dodatek
Do sosu grzybowego dodaje konkretny składnik. To dlatego jest taki aromatycznyDo sosu grzybowego dodaje konkretny składnik. To dlatego jest taki aromatyczny
Zrób ze mną czekoladowe kakao dla św. Mikołaja. Nie tylko dzieci będą zachwyconeZrób ze mną czekoladowe kakao dla św. Mikołaja. Nie tylko dzieci będą zachwycone
Wybrane dla Ciebie
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą