WAŻNE
TERAZ

Prokuratura działa ws. Ziobry. Jest postanowienie po decyzji Sejmu

Jak łączyć wino z potrawami? Zostań mistrzem kuchni

Czy to naprawdę ma znaczenie, jakie wino podamy do kaczki w pomarańczach, a jakie do pizzy? Ma zawsze, gdy potrafimy docenić smak jedzenia i znajdujemy w nim przyjemność.

Appetizers - tomato, meat and cheese - on wooden board with bottle of wine and glass. Toned image
Źródło zdjęć: © Fotolia

Każdy z nas ma jakieś popisowe danie albo lubi czasem poeksperymentować z nowymi przepisami. Jeśli zadajemy sobie trud przygotowania przyjęcia i spędzamy jakiś czas w kuchni na gotowaniu, warto dołożyć starań aby wino, które trafi na nasz stół, nie było przypadkowe tylko przyjemnie komponowało się z jedzeniem. Jak w wielu dziedzinach życia, także w tym przypadku, równowaga jest podstawą.

W parze - potrawa plus wino, główną rolę odgrywać będzie zawsze potrawa. Krótko mówiąc: inaczej ocenimy dane wino, pijąc je bez jedzenia. Podobnie jak w przygotowaniu potrawy dobieramy składniki, które tworzą określony smak, wino ma za zadanie harmonijnie układać się z konsystencją i aromatem potrawy.

W każdym hipermarkecie znajdziemy wina z przynajmniej 20 różnych szczepów. A jeśli trafimy do dobrego sklepu specjalistycznego, trudność wyboru podbiją wina wyprodukowane w bardzo różnych stylach; od lekkich i prostszych w smaku, przez cięższe i mocno zbudowane, taniczne, z potencjałem dojrzewania. Dorzućmy do tego dziesiątki przypraw, bez których nie wyobrażamy sobie gotowania… Brzmi to jak przepis na zawrót głowy.

W tym gąszczu niuansów smakowych, dopasowanie wina do potrawy może wydawać się przytłaczającym zadaniem. Warto powiedzieć sobie od razu, że nie jest to trywialne zadanie i że nie zawsze zadowolimy wszystkich zebranych przy stole. Jednak opanowanie paru podstawowych zasad obowiązujących przy łączeniu jedzenia z winem, pozwoli na dokonywanie coraz pewniejszych wyborów przy zakupie.

Podstawowe zasady serwowania wina
Kiedy planujemy duże rodzinne przyjęcie, święta lub inną długą biesiadę przy stole gdzie będziemy serwować wiele dań, pamiętajmy o kolejności podawania win:

  • białe wytrawne wino serwujemy przed czerwonym
  • wino czerwone lżejsze przed winem dojrzałym, bogatym w smaku
  • wino słodkie na końcu (tak jak deser do którego je serwujemy)

Ogólne zasady łączenia wina z jedzeniem
Chociaż w Polsce z roku na rok przybywa zwolenników kuchni roślinnej, to jednak wciąż na polskich stołach króluje czerwone mięso, czyli wieprzowina, zaraz po tym mamy drób i wołowinę. Na co należy zwracać uwagę przy łączeniu tych mięs z winem?

Kruchość mięs jest różna. To właśnie ten parametr decyduje nie tylko o jakości mięsa ale także optymalnym sposobie jego przygotowania i doboru wina:

  • Kaczka upieczona w pomarańczach jest miękka i delikatna dlatego też nie potrzebuje mocnego, dojrzałego wina. Jej smak doskonale podkreśli lekkie, czerwone wino.
  • Pieczeń wołowa w sosie własnym, to już kawał mięsiwa do pokrojenia, przeżucia i przetrawienia. Dlatego tutaj sprawdzi się cięższe, dojrzałe czerwone wino.
  • Kotlet schabowy – król kotletów polskich stworzy fajną parę ze świeżymi, cytrusowymi aromatami białego, niezbyt ciężkiego wina (tj.*krótko dojrzewające w beczce lub niebeczkowane). Dobre zestawienie także z lżejszym czerwonym winem.

Przyprawy i sosy. Kurczak ugotowany bez przypraw, a kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym – to dwie odmienne potrawy. Wino będziemy dobierać kierując się rodzajem i aromatem przypraw oraz sosów towarzyszących potrawie.

Delikatne i kruche mięso kurczaka będzie znakomicie łączyć się z równie delikatnym białym lub lekkim czerwonym winem. Wino do kurczaka w kremowym, aromatycznym sosie śmietanowym z dodatkiem ziół powinno charakteryzować się bogatszą paletą aromatów oraz mocniejszą strukturą.

Podobieństwa przyciągają się – ta zasada sprawdza się nie tylko pomiędzy ludźmi. Obowiązuje także przy winie i serwowanych daniach gdzie kwaśne ciągnie do kwaśnego, słodkie do słodkiego, aromatyczne do aromatycznego, a proste nie potrzebuje udziwniać swojego smaku. I takie podobieństwa tworzą zazwyczaj najlepsze pary. Wyjątek stanowią gorzkie i ostre potrawy (a nie brakuje wśród nas amatorów tych smaków - z autorką tego tekstu włącznie), które najlepiej jest przytemperować nieco przez połączenie ze spokojnymi i prostymi w smaku winami.
Parę przykładów udanych par (Nigella Lawson dodałaby, że powstały w niebie smaków i coś w tym jest):

  • Kaczka, pieczony łosoś - czerwone - Pinot Noir lub aksamitny Merlot (osobiście uwielbiam łączyć obydwie potrawy z musującym czerwonym Lambrusco)
  • Wołowina – wino o mocnej strukturze i kwasowości czyli kupaż Cabernet Sauvignon i Merlot, argentyński Malbec czy kalifornijski Zinfandel
  • Wieprzowina – lekkie, niebeczkowane Chardonnay (a jeśli beczkowe to do mięs z sosem). Z czerwonych Pinot Noir lub Tempranillo (Rioja)
  • Ryba – słodkowodne jak pstrąg czy sandacz idealnie łączą się z aromatycznym białym winem jak na przykład wytrawny i półwytrawny Riesling czy Pinot Gris.
  • Tłuste ryby – pasują do nich aromatyczne, beczkowe Chardonnay lub Sauvignon Blanc. Z czerwonych win – Shiraz w lżejszej odsłonie.
  • Kurczak w ziołach – średnio zbudowane, krótko beczkowane Chardonnay, Sauvignon Blanc. Z czerwonych Pinot Noir, Grenache z południa Francji lub Australii
  • Cielęcina – wina z apelacji Beaujolais, Chianti Classico. Z białych, krótko dojrzewające w beczce Chardonnay
  • Pizza – wszystko zależy od dodatków, ale zawsze sprawdzą się lżejsze czerwone jak Pinot Noir, Shiraz, Zinfandel (w wersji półwytrawne, różowe)
  • Desery – wino swoją słodyczą powinno dorównywać deserowi. Słodkie Rieslingi, Tokaje lub wina z apelacji Sauternes (Francja).

*co znaczy: krótko dojrzewające w beczce? Każdy producent wina ma swoją strategię w zakresie produkcji, ale w tym przypadku krótko, oznacza nie dłużej niż 6-9 miesięcy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika