Trwa ładowanie...

Jak łączyć wino z potrawami? Zostań mistrzem kuchni

Czy to naprawdę ma znaczenie, jakie wino podamy do kaczki w pomarańczach, a jakie do pizzy? Ma zawsze, gdy potrafimy docenić smak jedzenia i znajdujemy w nim przyjemność.

Jak łączyć wino z potrawami? Zostań mistrzem kuchniŹródło: Fotolia
d4h6rhq
d4h6rhq

Każdy z nas ma jakieś popisowe danie albo lubi czasem poeksperymentować z nowymi przepisami. Jeśli zadajemy sobie trud przygotowania przyjęcia i spędzamy jakiś czas w kuchni na gotowaniu, warto dołożyć starań aby wino, które trafi na nasz stół, nie było przypadkowe tylko przyjemnie komponowało się z jedzeniem. Jak w wielu dziedzinach życia, także w tym przypadku, równowaga jest podstawą.

W parze - potrawa plus wino, główną rolę odgrywać będzie zawsze potrawa. Krótko mówiąc: inaczej ocenimy dane wino, pijąc je bez jedzenia. Podobnie jak w przygotowaniu potrawy dobieramy składniki, które tworzą określony smak, wino ma za zadanie harmonijnie układać się z konsystencją i aromatem potrawy.

W każdym hipermarkecie znajdziemy wina z przynajmniej 20 różnych szczepów. A jeśli trafimy do dobrego sklepu specjalistycznego, trudność wyboru podbiją wina wyprodukowane w bardzo różnych stylach; od lekkich i prostszych w smaku, przez cięższe i mocno zbudowane, taniczne, z potencjałem dojrzewania. Dorzućmy do tego dziesiątki przypraw, bez których nie wyobrażamy sobie gotowania… Brzmi to jak przepis na zawrót głowy.

W tym gąszczu niuansów smakowych, dopasowanie wina do potrawy może wydawać się przytłaczającym zadaniem. Warto powiedzieć sobie od razu, że nie jest to trywialne zadanie i że nie zawsze zadowolimy wszystkich zebranych przy stole. Jednak opanowanie paru podstawowych zasad obowiązujących przy łączeniu jedzenia z winem, pozwoli na dokonywanie coraz pewniejszych wyborów przy zakupie.

Podstawowe zasady serwowania wina
Kiedy planujemy duże rodzinne przyjęcie, święta lub inną długą biesiadę przy stole gdzie będziemy serwować wiele dań, pamiętajmy o kolejności podawania win:

  • białe wytrawne wino serwujemy przed czerwonym
  • wino czerwone lżejsze przed winem dojrzałym, bogatym w smaku
  • wino słodkie na końcu (tak jak deser do którego je serwujemy)
d4h6rhq

Ogólne zasady łączenia wina z jedzeniem
Chociaż w Polsce z roku na rok przybywa zwolenników kuchni roślinnej, to jednak wciąż na polskich stołach króluje czerwone mięso, czyli wieprzowina, zaraz po tym mamy drób i wołowinę. Na co należy zwracać uwagę przy łączeniu tych mięs z winem?

Kruchość mięs jest różna. To właśnie ten parametr decyduje nie tylko o jakości mięsa ale także optymalnym sposobie jego przygotowania i doboru wina:

  • Kaczka upieczona w pomarańczach jest miękka i delikatna dlatego też nie potrzebuje mocnego, dojrzałego wina. Jej smak doskonale podkreśli lekkie, czerwone wino.
  • Pieczeń wołowa w sosie własnym, to już kawał mięsiwa do pokrojenia, przeżucia i przetrawienia. Dlatego tutaj sprawdzi się cięższe, dojrzałe czerwone wino.
  • Kotlet schabowy – król kotletów polskich stworzy fajną parę ze świeżymi, cytrusowymi aromatami białego, niezbyt ciężkiego wina (tj.*krótko dojrzewające w beczce lub niebeczkowane). Dobre zestawienie także z lżejszym czerwonym winem.

Przyprawy i sosy. Kurczak ugotowany bez przypraw, a kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym – to dwie odmienne potrawy. Wino będziemy dobierać kierując się rodzajem i aromatem przypraw oraz sosów towarzyszących potrawie.

Delikatne i kruche mięso kurczaka będzie znakomicie łączyć się z równie delikatnym białym lub lekkim czerwonym winem. Wino do kurczaka w kremowym, aromatycznym sosie śmietanowym z dodatkiem ziół powinno charakteryzować się bogatszą paletą aromatów oraz mocniejszą strukturą.

Podobieństwa przyciągają się – ta zasada sprawdza się nie tylko pomiędzy ludźmi. Obowiązuje także przy winie i serwowanych daniach gdzie kwaśne ciągnie do kwaśnego, słodkie do słodkiego, aromatyczne do aromatycznego, a proste nie potrzebuje udziwniać swojego smaku. I takie podobieństwa tworzą zazwyczaj najlepsze pary. Wyjątek stanowią gorzkie i ostre potrawy (a nie brakuje wśród nas amatorów tych smaków - z autorką tego tekstu włącznie), które najlepiej jest przytemperować nieco przez połączenie ze spokojnymi i prostymi w smaku winami.
Parę przykładów udanych par (Nigella Lawson dodałaby, że powstały w niebie smaków i coś w tym jest):

  • Kaczka, pieczony łosoś - czerwone - Pinot Noir lub aksamitny Merlot (osobiście uwielbiam łączyć obydwie potrawy z musującym czerwonym Lambrusco)
  • Wołowina – wino o mocnej strukturze i kwasowości czyli kupaż Cabernet Sauvignon i Merlot, argentyński Malbec czy kalifornijski Zinfandel
  • Wieprzowina – lekkie, niebeczkowane Chardonnay (a jeśli beczkowe to do mięs z sosem). Z czerwonych Pinot Noir lub Tempranillo (Rioja)
  • Ryba – słodkowodne jak pstrąg czy sandacz idealnie łączą się z aromatycznym białym winem jak na przykład wytrawny i półwytrawny Riesling czy Pinot Gris.
  • Tłuste ryby – pasują do nich aromatyczne, beczkowe Chardonnay lub Sauvignon Blanc. Z czerwonych win – Shiraz w lżejszej odsłonie.
  • Kurczak w ziołach – średnio zbudowane, krótko beczkowane Chardonnay, Sauvignon Blanc. Z czerwonych Pinot Noir, Grenache z południa Francji lub Australii
  • Cielęcina – wina z apelacji Beaujolais, Chianti Classico. Z białych, krótko dojrzewające w beczce Chardonnay
  • Pizza – wszystko zależy od dodatków, ale zawsze sprawdzą się lżejsze czerwone jak Pinot Noir, Shiraz, Zinfandel (w wersji półwytrawne, różowe)
  • Desery – wino swoją słodyczą powinno dorównywać deserowi. Słodkie Rieslingi, Tokaje lub wina z apelacji Sauternes (Francja).

*co znaczy: krótko dojrzewające w beczce? Każdy producent wina ma swoją strategię w zakresie produkcji, ale w tym przypadku krótko, oznacza nie dłużej niż 6-9 miesięcy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4h6rhq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h6rhq
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (883 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.