5 par produktów, których nie powinno się łączyć, bo szkodzą zdrowiu

Istnieje wiele produktów, które chętnie ze sobą łączymy, ponieważ ich smak doskonale się uzupełnia. Jak się jednak okazuje, niektóre z tych połączeń może przynieść więcej szkody niż pożytku. Jakich duetów lepiej się wystrzegać?

stek i lampka winaStek i lampka wina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ATSUSHI HIRAO

Papryka i cebula

Papryka jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy A, E i C oraz wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Jest ona niestety produktem ciężkostrawnym. Dlatego, jeśli cierpisz na zespół jelita drażliwego, SIBO lub inne choroby układu pokarmowego, lepiej jej unikaj.

Bardzo często łączymy paprykę z cebulą. Występują razem chociażby w zupach czy gulaszach. Jak się jednak okazuje, połączenie to nie jest przyjazne dla naszego układu trawiennego. Cebula również jest warzywem ciężkostrawnym, więc połączenie jej z papryką może spotęgować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Mięso i wino

To klasyczne połączenie występujące w wielu daniach, szczególnie tych z wykorzystaniem wołowiny. Wino zawiera jednak dużo tanin, zwanych też garbnikami, które znajdują się w zewnętrznych częściach roślin i odpowiadają za ich cierpki smak. Taniny blokują wchłanianie żelaza, które jest jednym z najcenniejszych minerałów zawartych w czerwonym mięsie, dlatego, zamiast codziennie popijać kolację kieliszkiem wina, lepiej zarezerwować takie połączenie na szczególne okazje.

Ogórek i pomidor

Kto z nas nie jada kanapek z pomidorem i ogórkiem? Często łączymy te warzywa również w sałatkach. Najlepiej jednak jeść je osobno. Ogórek zawiera bowiem askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C zawartą w innych warzywach. Jedząc kanapkę z pomidorem i ogórkiem, nie przyswoimy więc witaminy C zawartej w pomidorze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najzdrowsze połączenia produktów

Mleko i miód

Szklanka ciepłego mleka z miodem to naturalny lek na przeziębienie, którego używały nawet nasze prababcie. Oba te produkty mają wiele drogocennych witamin i minerałów, ale nie każdy wie, że łączenie miodu z gorącymi płynami powoduje, że miód traci swoje właściwości antybiotyczne. Maksymalna temperatura miodu, nie powinna przekraczać temperatury panującej w ulu, czyli mniej więcej 35 stopni Celsjusza. Jeśli masz ochotę na herbatę bądź mleko z miodem, pamiętaj, aby ostudzić napój przed dodaniem do niego miodu.

Herbata i cytryna

Herbata zawiera cenne antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko rozwoju komórek rakowych. Zawiera ona też jednak glin, który przenika do herbaty poprzez glebę. Glin jest szkodliwy dla naszego organizmu. Odkłada się on w naszych narządach i może dać początek wielu poważnym chorobom. Pierwiastek ten nie rozpuszcza się jednak w wodzie. Pijąc samą herbatę, jesteśmy więc bezpieczni. Problem zaczyna się, kiedy do herbaty dodamy sok z cytryny. Glin zmienia się wówczas w cytrynian glinu, który jest dobrze wchłaniany przez nasz organizm. Aby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, należy trzymać się jednej zasady: przed dodaniem cytryny do herbaty, trzeba wcześniej wyjąć ze szklanki torebkę bądź odcedzić fusy.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥