5 par produktów, których nie powinno się łączyć, bo szkodzą zdrowiu

Istnieje wiele produktów, które chętnie ze sobą łączymy, ponieważ ich smak doskonale się uzupełnia. Jak się jednak okazuje, niektóre z tych połączeń może przynieść więcej szkody niż pożytku. Jakich duetów lepiej się wystrzegać?

stek i lampka winaStek i lampka wina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ATSUSHI HIRAO

Papryka i cebula

Papryka jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy A, E i C oraz wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Jest ona niestety produktem ciężkostrawnym. Dlatego, jeśli cierpisz na zespół jelita drażliwego, SIBO lub inne choroby układu pokarmowego, lepiej jej unikaj.

Bardzo często łączymy paprykę z cebulą. Występują razem chociażby w zupach czy gulaszach. Jak się jednak okazuje, połączenie to nie jest przyjazne dla naszego układu trawiennego. Cebula również jest warzywem ciężkostrawnym, więc połączenie jej z papryką może spotęgować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Mięso i wino

To klasyczne połączenie występujące w wielu daniach, szczególnie tych z wykorzystaniem wołowiny. Wino zawiera jednak dużo tanin, zwanych też garbnikami, które znajdują się w zewnętrznych częściach roślin i odpowiadają za ich cierpki smak. Taniny blokują wchłanianie żelaza, które jest jednym z najcenniejszych minerałów zawartych w czerwonym mięsie, dlatego, zamiast codziennie popijać kolację kieliszkiem wina, lepiej zarezerwować takie połączenie na szczególne okazje.

Ogórek i pomidor

Kto z nas nie jada kanapek z pomidorem i ogórkiem? Często łączymy te warzywa również w sałatkach. Najlepiej jednak jeść je osobno. Ogórek zawiera bowiem askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C zawartą w innych warzywach. Jedząc kanapkę z pomidorem i ogórkiem, nie przyswoimy więc witaminy C zawartej w pomidorze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najzdrowsze połączenia produktów

Mleko i miód

Szklanka ciepłego mleka z miodem to naturalny lek na przeziębienie, którego używały nawet nasze prababcie. Oba te produkty mają wiele drogocennych witamin i minerałów, ale nie każdy wie, że łączenie miodu z gorącymi płynami powoduje, że miód traci swoje właściwości antybiotyczne. Maksymalna temperatura miodu, nie powinna przekraczać temperatury panującej w ulu, czyli mniej więcej 35 stopni Celsjusza. Jeśli masz ochotę na herbatę bądź mleko z miodem, pamiętaj, aby ostudzić napój przed dodaniem do niego miodu.

Herbata i cytryna

Herbata zawiera cenne antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko rozwoju komórek rakowych. Zawiera ona też jednak glin, który przenika do herbaty poprzez glebę. Glin jest szkodliwy dla naszego organizmu. Odkłada się on w naszych narządach i może dać początek wielu poważnym chorobom. Pierwiastek ten nie rozpuszcza się jednak w wodzie. Pijąc samą herbatę, jesteśmy więc bezpieczni. Problem zaczyna się, kiedy do herbaty dodamy sok z cytryny. Glin zmienia się wówczas w cytrynian glinu, który jest dobrze wchłaniany przez nasz organizm. Aby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, należy trzymać się jednej zasady: przed dodaniem cytryny do herbaty, trzeba wcześniej wyjąć ze szklanki torebkę bądź odcedzić fusy.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇