Wino na świątecznym stole? Tak wybierzesz najlepsze
Im bliżej Świąt, tym częściej słyszę pytania o wino. Jakie wino powinno zagościć na świątecznym stole? Jak do tak szerokiej gamy potraw dobrać odpowiedni trunek? W tym "szaleństwie" jest metoda. Spieszymy zatem z odpowiedziami.
Skupmy się na daniach tradycyjnych, takich, jakie zapewne w wielu, polskich domach gościć będą na stołach. Jeśli zamierzacie w tym wyjątkowym czasie przyrządzić swoim gościom pierogi z kapustą i grzybami, karpia smażonego i karpia w galarecie, a także kapustę z grochem, rybę po grecku oraz śledzie z różnymi dodatkami – od cebuli po śmietanę, wówczas wybór wina jest prosty.
- Najbardziej uniwersalnym i w moim przekonaniu najbardziej trafnym wyborem będzie białe wino ze szczepu riesling. I tutaj ważna uwaga – riesling musi być maksymalnie wytrawny, z wysoką kwasowością i mało owocowym charakterze. Przy łączeniu wina z klasycznymi świątecznymi potrawami mineralność i kwasowość jest w cenie. Taki riesling musi sobie wszak poradzić z tłustymi rybami, gęstą śmietaną, galaretką i kwaśną kapustą. Idealnym wyborem będzie niemiecki Schloss Johannisberg Riesling Gelblack Trocken lub dobry, wytrawny riesling z francuskiej Alzacji – radzi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w Henkell Freixenet Polska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjne polskie dania na wigilię. Gospodyni zdradza sekret zapomnianego dania
A jeśli nie riesling, to co?
Ciekawym rozwiązaniem będzie wino musujące – wytrawna hiszpańska cava. - To bezsprzecznie dobry wybór. Jeśli jednak nie będziecie mieli ochoty na bąbelki, polecam nadal pozostać przy białym winie. Odmiana grüner veltliner również doskonale uzupełni dania ze świątecznego stołu, a ewentualną alternatywą może być wino z francuskiego regionu Chablis w Burgundii - dodaje ekspert.
W święta nie możemy zapominać również o słodkościach. - W wielu domach zapewne pojawią się kluski z makiem i makowiec. Słodki mak, bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa i miód to idealne towarzystwo dla win z południa Europy. Portugalskie wina słodkie, takie jak Porto Tawny lub Moscatel de Setubal, będą cudownym zwieńczeniem kolacji. Do deseru polecam również słodkie wino wzmacniane z Hiszpanii – Sherry Pedro ximenez – dodaje Tomasz Potrzebowski.