Trwa ładowanie...

Wino na świątecznym stole? Tak wybierzesz najlepsze

Im bliżej Świąt, tym częściej słyszę pytania o wino. Jakie wino powinno zagościć na świątecznym stole? Jak do tak szerokiej gamy potraw dobrać odpowiedni trunek? W tym "szaleństwie" jest metoda. Spieszymy zatem z odpowiedziami.

Wino na świąteczny stółWino na świąteczny stółŹródło: Adobe Stock, fot: lev dolgachov
d40bh9d
d40bh9d

Skupmy się na daniach tradycyjnych, takich, jakie zapewne w wielu, polskich domach gościć będą na stołach. Jeśli zamierzacie w tym wyjątkowym czasie przyrządzić swoim gościom pierogi z kapustą i grzybami, karpia smażonego i karpia w galarecie, a także kapustę z grochem, rybę po grecku oraz śledzie z różnymi dodatkami – od cebuli po śmietanę, wówczas wybór wina jest prosty.

- Najbardziej uniwersalnym i w moim przekonaniu najbardziej trafnym wyborem będzie białe wino ze szczepu riesling. I tutaj ważna uwaga – riesling musi być maksymalnie wytrawny, z wysoką kwasowością i mało owocowym charakterze. Przy łączeniu wina z klasycznymi świątecznymi potrawami mineralność i kwasowość jest w cenie. Taki riesling musi sobie wszak poradzić z tłustymi rybami, gęstą śmietaną, galaretką i kwaśną kapustą. Idealnym wyborem będzie niemiecki Schloss Johannisberg Riesling Gelblack Trocken lub dobry, wytrawny riesling z francuskiej Alzacji – radzi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w Henkell Freixenet Polska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne polskie dania na wigilię. Gospodyni zdradza sekret zapomnianego dania

A jeśli nie riesling, to co?

Ciekawym rozwiązaniem będzie wino musujące – wytrawna hiszpańska cava. - To bezsprzecznie dobry wybór. Jeśli jednak nie będziecie mieli ochoty na bąbelki, polecam nadal pozostać przy białym winie. Odmiana grüner veltliner również doskonale uzupełni dania ze świątecznego stołu, a ewentualną alternatywą może być wino z francuskiego regionu Chablis w Burgundii - dodaje ekspert.

d40bh9d

W święta nie możemy zapominać również o słodkościach. - W wielu domach zapewne pojawią się kluski z makiem i makowiec. Słodki mak, bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa i miód to idealne towarzystwo dla win z południa Europy. Portugalskie wina słodkie, takie jak Porto Tawny lub Moscatel de Setubal, będą cudownym zwieńczeniem kolacji. Do deseru polecam również słodkie wino wzmacniane z Hiszpanii – Sherry Pedro ximenez – dodaje Tomasz Potrzebowski.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d40bh9d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40bh9d
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj