Jak zrobić wino z winogron? Przepis na domowe wino
Przygotowanie domowego wina to jeden ze sposobów na wykorzystanie winogron, które rosną na działce czy w ogrodzie. Zrobienie domowego wina nie jest skomplikowane, ale żeby zrobić dobry trunek, trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad i odpowiednio się do tego przygotować. Jakie składniki są potrzebne do zrobienia domowego wina z winogron? Jak zrobić wino w domu?
Przygotowanie domowego wina nie zajmuje dużo czasu, jednak należy uzbroić się w cierpliwość, gdy wino fermentuje i dojrzewa. Mimo czekania, warto zrobić domowe wino, ponieważ picie niewielkich ilości tego trunku ma pozytywny wpływ na zdrowie – korzystnie wpływa na układ krążenia, a winogrona zawierają wiele cennych antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i choroby serca.
Jak zrobić wino z winogron – jakie składniki są potrzebne?
Podstawowe składniki, które są potrzebne do zrobienia domowego wina to:
• 5 kilogramów dojrzałych winogron,
• 6 litrów przegotowanej wody (można wykorzystać także wodę z butelki),
• Około 2 kilogramy cukru (można dodać nieco więcej lub mniej, w zależności od stopnia słodkości owoców),
• Drożdże winiarskie,
• Pożywka dla drożdży winiarskich.
Jak zrobić wino w domu? Z jakich owoców można robić wino?
Domowe wino najczęściej przygotowuje się z winogron, można wykorzystać zarówno winogrona jasne, jak i ciemne. Oprócz winogron, do zrobienia wina można wykorzystać praktycznie każde inne owoce, na przykład jabłka, porzeczki, truskawki, maliny, gruszki czy czereśnie. Różne owoce można nawet ze sobą łączyć.
Niezależnie od tego, jakie owoce wykorzystujemy, muszą być one dojrzałe i świeże. Owoce nie powinny być przejrzałe, nie może być na nich pleśni ani resztek ziemi. Wszystkie owoce najlepiej zrywać, gdy jest sucho, ponieważ wtedy istnieje mniejsze ryzyko, że owoce zaczną gnić w trakcie transportu.
Jak zrobić wino z winogron – jakie narzędzia przygotować?
Żeby przygotować domowe wino należy zaopatrzyć się w podstawowy sprzęt:
• Butlę (gąsior),
• Korek (naturalny albo gumowy),
• Rurkę do fermentacji.
Przed przystąpieniem do robienia wina, wszystkie narzędzia oraz sztućce, których będziemy używać, należy dokładnie umyć i zdezynfekować.
Jak zrobić wino z winogron – jak przygotowuje się wino?
1. Winogrona umyć i oddzielić od szypułek,
2. Owoce odstawić do lodówki, najlepiej na całą dobę, po tym czasie owoce można zmiażdżyć, żeby wydobyć z nich więcej soku,
3. W wodzie rozpuścić cukier,
4. Winogrona wsypać do butli i zalać wodą z cukrem,
5. Do butli wsypać drożdże i pożywkę (ewentualnie najpierw rozpuścić drożdże lub przygotować je w inny sposób, zgodny z instrukcją na opakowaniu),
6. Zamknąć butlę korkiem z rurką i odstawić w ciepłe miejsce,
7. Po około 4 tygodniach (gdy wino przestanie fermentować) odcedzić i ponownie wlać do czystej butli,
8. Do wina można dodać kilka rodzynek (sprawią, że wino będzie słodsze) i odstawić na kolejny miesiąc (w tym czasie wino powinno się sklarować),
9. Sklarowane wino zlać znad osadu i rozlać do butelek.
Jeśli przygotowujemy wino z ciemnych winogron dodawanie drożdży nie jest konieczne, ponieważ na owocach tych znajduje się biały nalot ułatwiający proces fermentacji. Z tego względu, jeśli decydujemy się na niedodawanie drożdży winiarskich, owoców nie powinno się myć, żeby nie spłukać z nich naturalnych drożdży.
Inną metodą jest wcześniejsze przygotowanie moszczu, czyli soku z winogron. Żeby otrzymać moszcz, owoce należy zmiażdżyć, a następnie odcedzić na gazie albo użyć sokowirówki. Zazwyczaj z 10 kilogramów owoców otrzymuje się około 6 litrów soku. Do moszczu dodaje się cukier oraz drożdże i umieszcza mieszankę w butli. Tak przygotowany nastaw odstawia się do fermentacji w chłodnym pomieszczeniu. Pierwszym etapem jest tak zwana burzliwa fermentacja, która trwa około 2-3 tygodnie, następnie wino zaczyna się klarować.
Jak zrobić wino z winogron – jak długo dojrzewa wino?
Po czasie, gdy wino się sklaruje, powinno ono leżakować przez pewien czas, żeby uzyskało pełnię smaku. Czas dojrzewania jest uzależniony od rodzaju wina, najkrócej dojrzewają wina słabe i lekkie. Takie wino można pić już po około 2-3 miesiącach. Średniej mocy wina potrzebują nieco więcej czasu, powinny leżakować około pół roku, natomiast słodkie, ciężkie wina są najlepsze, gdy dojrzewają co najmniej dwa lata.
Niezwykłe spaghetti. Dodaj do niego bób
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl