Jakie wino pasuje do potraw z grilla? Ekspert nie ma wątpliwości
Sezon wiosenno-letni rozpędza się na dobre, a wraz z nim w tysiącach ogródków rozpalane są grille. Nie bez powodu mówi się, że grillowanie to narodowy sport Polaków – w końcu kto z nas nie lubi spotkań w gronie najbliższych i dobrego jedzenia? Dania z grilla są również doskonałym pretekstem, by otworzyć butelkę dobrego wina. Co zatem warto mieć pod ręką, by nie tylko świetnie komponowało się z przygotowanym jedzeniem, ale i przy okazji zaskoczyło współbiesiadników?
– Dla mnie grill to pole do testowania nowych połączeń i bawienia się smakami. Nieformalna atmosfera spotkań powoduje, że nie czujemy presji przygotowania perfekcyjnego spotkania, a po prostu cieszymy się chwilą. Taka też zasada powinna towarzyszyć nam przy wyborze wina - nie musi być super idealnie, musi być pysznie – radzi Tomasz Potrzebowski, Ekspert Rynku Wina w Henkell Freixenet Polska
Białe czy czerwone?
Grillowanie przeważnie odbywa się przy pięknej pogodzie i wysokiej temperaturze, warto więc pamiętać, by unikać bardzo ciężkich i mocno alkoholowych win czerwonych. – Wysoka temperatura w połączeniu z alkoholem powyżej 14 proc. powoduje, że odczuwamy zniekształcony smak wina, a do tego działa ono na nas nieco usypiającą. A przecież nie o to w tym wszystkim chodzi. Do grilla polecam zatem dość lekkie, młode wina, które dzięki swojemu charakterowi sprostają łączeniu z niezliczoną gamą marynat, mięs i warzyw, które będziecie serwować – mówi ekspert.
Do grillowanej karkówki, burgerów lub steków wołowych polecamy wino czerwone. Argentyński malbec, włoskie wino z Toskanii - Freixenet Chianti (burger z roztopionym serem i pomidorem- obłędne połączenie) lub wino z francuskiego regionu Bordeaux będą świetnym wyborem.
Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?
– Grillowane ryby i owoce morza smakują idealnie w towarzystwie wina białego – wytrawny lub półwytrawny niemiecki riesling, sauvignon blanc z Bordeaux lub włoskie pinot grigio będą pasowały do większości ryb o białym mięsie. W przypadku grillowanego łososia można nieco zaszaleć i otworzyć butelkę wina czerwonego. Najlepsze w tym wypadku będzie pinot noir z Nowej Zelandii lub czeskich Moraw – radzi Tomasz Potrzebowski.
Nie można zapominać również o warzywach, które pieczone w dymie, nabierają wyjątkowego charakteru. – Gdy na talerzu pojawiają się grillowane szparagi, pieczone ziemniaki lub cukinia, najlepszym trunkiem będzie austriackie lub czeskie wino ze szczepu gruner veltliner. Freixenet Pinot Grigio z włoskiego regionu Garda również będzie ciekawą propozycją – dodaje ekspert.
Stawiamy na bąbelki
Przy grillu swoje miejsce znajdzie również hiszpańskie wino musujące – cava. – Może nigdy nie myśleliście o nim w kontekście grilla, jednak gwarantuję, że świetnie pasuje na tę okoliczność! Lekka i subtelnie wytrawna Cava Freixenet Cordon Negro jest świetnym towarzyszem wielu dań – począwszy od ryb i owoców morza, poprzez letnie warzywa, a na grillowanym kurczaku kończąc. Wieńczący całą układankę deser – mój ulubiony grillowany ananas - będzie genialnie smakował za to z wyraźnie słodszą wersją cavy – Freixenet ICE – podsumowuje pan Tomasz.