Jakie wino pasuje do potraw z grilla? Ekspert nie ma wątpliwości

Sezon wiosenno-letni rozpędza się na dobre, a wraz z nim w tysiącach ogródków rozpalane są grille. Nie bez powodu mówi się, że grillowanie to narodowy sport Polaków – w końcu kto z nas nie lubi spotkań w gronie najbliższych i dobrego jedzenia? Dania z grilla są również doskonałym pretekstem, by otworzyć butelkę dobrego wina. Co zatem warto mieć pod ręką, by nie tylko świetnie komponowało się z przygotowanym jedzeniem, ale i przy okazji zaskoczyło współbiesiadników?

Grillowanie Grillowanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

– Dla mnie grill to pole do testowania nowych połączeń i bawienia się smakami. Nieformalna atmosfera spotkań powoduje, że nie czujemy presji przygotowania perfekcyjnego spotkania, a po prostu cieszymy się chwilą. Taka też zasada powinna towarzyszyć nam przy wyborze wina - nie musi być super idealnie, musi być pysznie – radzi Tomasz Potrzebowski, Ekspert Rynku Wina w Henkell Freixenet Polska

Białe czy czerwone?

Grillowanie przeważnie odbywa się przy pięknej pogodzie i wysokiej temperaturze, warto więc pamiętać, by unikać bardzo ciężkich i mocno alkoholowych win czerwonych. – Wysoka temperatura w połączeniu z alkoholem powyżej 14 proc. powoduje, że odczuwamy zniekształcony smak wina, a do tego działa ono na nas nieco usypiającą. A przecież nie o to w tym wszystkim chodzi. Do grilla polecam zatem dość lekkie, młode wina, które dzięki swojemu charakterowi sprostają łączeniu z niezliczoną gamą marynat, mięs i warzyw, które będziecie serwować – mówi ekspert.

Do grillowanej karkówki, burgerów lub steków wołowych polecamy wino czerwone. Argentyński malbec, włoskie wino z Toskanii - Freixenet Chianti (burger z roztopionym serem i pomidorem- obłędne połączenie) lub wino z francuskiego regionu Bordeaux będą świetnym wyborem.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

– Grillowane ryby i owoce morza smakują idealnie w towarzystwie wina białego – wytrawny lub półwytrawny niemiecki riesling, sauvignon blanc z Bordeaux lub włoskie pinot grigio będą pasowały do większości ryb o białym mięsie. W przypadku grillowanego łososia można nieco zaszaleć i otworzyć butelkę wina czerwonego. Najlepsze w tym wypadku będzie pinot noir z Nowej Zelandii lub czeskich Moraw – radzi Tomasz Potrzebowski.

Nie można zapominać również o warzywach, które pieczone w dymie, nabierają wyjątkowego charakteru. – Gdy na talerzu pojawiają się grillowane szparagi, pieczone ziemniaki lub cukinia, najlepszym trunkiem będzie austriackie lub czeskie wino ze szczepu gruner veltliner. Freixenet Pinot Grigio z włoskiego regionu Garda również będzie ciekawą propozycją – dodaje ekspert.

Stawiamy na bąbelki

Przy grillu swoje miejsce znajdzie również hiszpańskie wino musujące – cava. – Może nigdy nie myśleliście o nim w kontekście grilla, jednak gwarantuję, że świetnie pasuje na tę okoliczność! Lekka i subtelnie wytrawna Cava Freixenet Cordon Negro jest świetnym towarzyszem wielu dań – począwszy od ryb i owoców morza, poprzez letnie warzywa, a na grillowanym kurczaku kończąc. Wieńczący całą układankę deser – mój ulubiony grillowany ananas -  będzie genialnie smakował za to z wyraźnie słodszą wersją cavy – Freixenet ICE – podsumowuje pan Tomasz.

Tomasz Potrzebowski
Tomasz Potrzebowski © archiwum prywatne | PIOTR FURMAN
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości