Które sery najlepiej pasują do wina?
Sery i wino pasują do siebie idealnie. Świetnie sprawdzą się zarówno na romantyczny wieczór, jak i na kameralne spotkanie w gronie przyjaciół. Okazuje się jednak, że nie wystarczy dowolnie łączyć ze sobą tych dwóch przysmaków. Aby znaleźć duety, które będą stanowiły niezapomniane doznania dla podniebienia, trzeba stosować się do kilku zasad.
Intensywność smaku
To najważniejsza z zasad łączenia wina z serami. Im bardziej wyraziste w smaku wino, tym bardziej intensywny powinien być smak i zapach sera. Chodzi o to, by zachować odpowiedni balans. Zbyt mocne i ciężkie wino, zabiłoby smak delikatnego sera i na odwrót.
Ogólnie przyjęte jest więc, by do wina o zawartości alkoholu powyżej 14,5% podawać sery wyraziste, a do wina o zawartości mniej niż 14,5% alkoholu podawać sery łagodniejsze.
Pochodzenie wina i serów
Zazwyczaj sprawdza się zasada wspólnego regionu pochodzenia wina i serów, z którymi się je podaje. Najczęściej dzieje się tak, że wiele regionów Włoch i Francji produkuje zarówno sery, jak i wina, które bardzo dobrze do siebie pasują. Mowa np. o Toskanii, Burgundii czy też Lotaryngii.
Kontrast
Zasada przeciwieństwa jest stosowana przez doświadczonych koneserów wina i sera. W takim przypadku wytrawne czerwone wino można podać np. z delikatnym serem, co jednak jest ryzykowne. Zachowanie odpowiednich proporcji jest w tym przypadku trudne i łatwo przesadzić.
Czerwone wino + dojrzałe żółte sery
Wino czerwone jest mocniejsze, bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku, dlatego też należy do niego podawać dojrzałe i twarde sery. Sprawdzą się więc: parmezan, radamer, grana padano czy też cheddar. Do czerwonego wina pasować też będą sery wędzone.
Przy takim połączeniu taniny znajdujące się w winie balansują tłuszcz obecny w serze.
Słodkie wina + pleśniowe pachnące sery
Wina słodkie, które produkowane są z późnych zbiorów, doskonale smakują z błękitnymi serami pleśniowymi albo serami o pleśniowej i mazistej skórce.
Słodkie wino sprawia, że aromatyczne i wyraziste w smaku sery stają się bardziej kremowe.
Szampany i wina musujące + miękkie sery kremowe
Wina musujące oraz szampany mają w sobie dwutlenek węgla i kwaskowy smak. Podaje się je z miękkimi serami kremowymi, np. camembert, ale też z serami tłustymi, takimi jak edam czy roquefort.
Wino sprawi, że sery te staną się lekkie, a połączenie samo w sobie będzie idealnie zbalansowane.
Białe wina + białe sery
Białe sery, takie jak mozzarella czy też ser twarogowy, idealnie komponują się z białymi winami, które są delikatniejsze. Nie przytłaczają one nawzajem swojego smaku. Do białego wina pasują również sery z białą pleśnią, takie jak camembert oraz brie, a także sery kozie.
Temperatura
Należy pamiętać, że wino podaje się schłodzone, ale sera nie wolno serwować prosto z lodówki.
Wino czerwone wkładamy do lodówki na około pół godziny przed podaniem. Z kolei wino białe, różowe i musujące wyjmuje się z lodówki przed samym spotkaniem.
Sery należy wyjąć z lodówki na ok. 40-50 minut przed zaserwowaniem. Wtedy zdążą nabrać swojej naturalnej konsystencji. Nie kroi się ich również od razu po wyjęciu z lodówki tylko przed samym podaniem.
Jeśli nie wiesz, co zaserwować
W przypadku, kiedy mimo wszystko nie wiesz, które sery podać do wina, są dwa wyjścia.
Pierwsze polega na zaserwowaniu żółtego sera nie za bardzo twardego i niezbyt miękkiego. Będzie on pasował zarówno do wina czerwonego, równoważąc jego smak, jak i białego, nie dominując go.
Drugim wyjściem jest podanie kilku różnych rodzajów sera oraz kilku butelek różnego wina. Wtedy goście mogą samodzielnie wybrać najlepsze dla siebie połączenie. A może wspólnie odkryjecie ciekawą kompozycję smaków i zapachów?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl