Jak otworzyć wino bez korkociągu? 3 sprawdzone sposoby

Otwieranie wina bez użycia korkociągu to przydatna umiejętność. Zwłaszcza podczas imprez plenerowych i pikników. Oto 3 proste sposoby.

winoJak otworzyć wino bez użycia korkociągu?
Źródło zdjęć: © Pixabay
Dominika Czerniszewska

Wino, ser, pieczywo — idealne połączenie. Gorzej, gdy do kosza piknikowego zapomnieliśmy zabrać korkociągu. Nie wszystko stracone. Wówczas przydadzą się proste patenty, by otworzyć ulubiony trunek.

4 sprawdzone sposoby, by otworzyć wino bez korkociągu

But

Za otwieracz do butelki może posłużyć nam... but. To sprawdzony patent studentów. Wystarczy zdjąć obuwie, które mamy na sobie, włożyć do niego butelkę i znaleźć drzewo, płot lub ścianę. Następnie należy jedną ręką schwytać butelkę, a drugą podtrzymać obuwie, by się z niej nie zsunęło. Dynamicznie uderzamy dnem butelki w bucie o powierzchnię pionową, aż korek się wysunie i wypadnie. Dość żmudna praca, ale skuteczna. Należy zachować przy niej ostrożność, by butelka się nie stłukła. Lepiej lżej kilka razy niż raz a porządnie.

Nóż, widelec

To najpopularniejsza metoda i banalnie prosta. Wystarczy, że za pomocą noża lub widelca wepchniemy korek do środka. Butelkę należy położyć na twardym podłożu, przytrzymać jedną ręką, a drugą powoli wpychać korek, aż wpadnie do środka. W tym przypadku szczoteczka do zębów, o ile mamy ją przy sobie, będzie równie skuteczna. Im dłuższy przedmiot, tym lepszy. Pozwoli on wepchnąć dalej korek do butelki, co ułatwi nalewania wina.

Nożyczki, ostry nóż, scyzoryk...

Do ostatniego sposobu potrzebny będzie ostry przedmiot. Być może w twoim koszu piknikowym jest scyzoryk, nożyczki lub nóż. Jedną ręką trzymamy butelkę, a w drugiej narzędzie, które wbijamy prostopadle do korka, najgłębiej jak damy radę. Następnie trzeba go przekręcić, aż do momentu, gdy opór się zmniejszy. Wówczas korek da łatwo wyciągnąć.

Właściwości zdrowotne domowego wina z winogron

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany