Jak długo można przechowywać otwarte wino? Radzimy
Często zdarza się, że po spotkaniu z przyjaciółmi w otwartej butelce zostaje nam trochę wina. Nie każdy z nas jednak wie, jak długo raz otwarte wino zachowuje świeżość, a picie zepsutego alkoholu stanowczo wam odradzamy. Zobaczcie, jak długo można przechowywać otwarte wino i co zrobić, aby przedłużyć jego świeżość.
Kiedy otwieramy butelkę z winem, rozpoczyna się proces jego oksydacji – reakcji chemicznej, która zachodzi pod wpływem dostępu do tlenu i powoduje zmiany w winie. To, jak długo przetrwa nasze wino, zależy od jego rodzaju, sposobu przechowywania, a także tego, ile wina zostało w butelce.
Wino – jak długo zachowa swój smak?
Białe i różowe wino przetrwa w lodówce od trzech do pięciu dni. Z kolei otwarte wino musujące można przechowywać maksymalnie dwa dni, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne korki wielokrotnego użytku. Czerwone wino zimą można przechowywać podobnie jak białe — do pięciu dni. Jednak latem, pod wpływem wysokiej temperatury, psuje się znacznie szybciej. Wówczas przechowujemy je od dwóch do trzech dni. Należy również pamiętać, że czerwone wino zawsze przechowujemy w zaciemnionym miejscu – bez względu na to, czy już je otwarliśmy, czy nie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bekon, który jest zdrowy. Przełomowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii
Jak przedłużyć żywotność otwartej butelki wina?
Jak już wspomnieliśmy, koniecznie zaopatrzcie się w korek do wina wielokrotnego użytku. Jeśli w waszej butelce zostało niewiele wina, przelejcie je do mniejszej butelki. Ten prosty trik znacznie spowolni proces oksydacji.