Jakie wino zaserwować do sushi?
Z roku na rok popularność sushi w Polsce rośnie. Nie zatrzymała tego nawet pandemia, gdyż sushi, jak żaden inny produkt, idealnie sprawdza się w dostawie do domu. Jednak sushi to już nie tylko drogie restauracje i bary. Pojawienie się sushi w marketach czy mniejszych sklepach jest potwierdzeniem stale rosnącej popularności tego specjału. W ten sposób sushi trafiło pod strzechy, powiększając grono entuzjastów kuchni japońskiej.
W dużym uproszczeniu sushi to surowa lub pieczona ryba (ewentualnie owoce morza), odpowiednio przygotowany ryż o specjalnej kleistej strukturze oraz przyjemnie chrupiące warzywa i nori – japońskie jadalne wodorosty. Jednak to, co w moim odczuciu jest wyjątkowe w przypadku tego dania, to jego wielka różnorodność. Szeroka gama ryb, których można użyć, a także mnogość tekstur i kształtów powoduje, że sushi jest daniem niepowtarzalnym i każdy może znaleźć coś dla siebie.
- Sushi uwielbiam również za jego wielką uniwersalność w doborze napoju, który możemy do tego dania zaserwować. Świetnie będzie smakowało zarówno w towarzystwie zielonej herbaty, jak i lekkiego piwa czy sake. W mojej ocenie jednak do sushi najlepsze jest wino! – mówi Tomasz Potrzebowski, Ekspert Rynku Wina w Henkell Freixenet Polska.
Z uwagi na to, że sushi jest niezwykle zróżnicowane pod kątem smaku i struktury, mamy dość duże pole manewru przy wyborze wina do tego dania. Najważniejsze jest to, by było uzupełnieniem dania, czyli nie dominowało nad wyrafinowanym i dość delikatnym smakiem ryby.
- W taki opis najlepiej wpisują się lekkie, białe wina o wytrawnym charakterze. Takie odmiany jak riesling, sauvignon blanc, albarino czy chardonnay będą przyjemnie podkreślać smak ryby i owoców morza. Na naszym rynku pojawiło się w ostatnim czasie również hiszpańskie wino Oroya, które określane jest jako "wino do sushi" – radzi ekspert. Trunek stworzony przez Japonkę współpracującą z hiszpańską winnicą, charakteryzuje subtelny smak i aromat przywodzący na myśl orientalne przyprawy i owoce. Kto, jak nie Japończycy, powinni wiedzieć, jakie wino pasuje do ich narodowego dania?
Przy łączeniu wina i sushi nie można oczywiście zapomnieć o winach musujących. Wytrawna cava, prosecco lub szampan sprawdzą się równie dobrze, jak wymienione wyżej wina.
- W przypadku łączenia wina z sushi warto być odważnym i nie bać się eksperymentów. Dla potwierdzenia tej tezy mogę potwierdzić, że japońscy sommelierzy do pieczonego łososia lub surowego tuńczyka polecają finezyjne czerwone wino ze szczepu pinot noir – dodaje Tomasz Potrzebowski.