Jakie wino zaserwować do sushi?

Z roku na rok popularność sushi w Polsce rośnie. Nie zatrzymała tego nawet pandemia, gdyż sushi, jak żaden inny produkt, idealnie sprawdza się w dostawie do domu. Jednak sushi to już nie tylko drogie restauracje i bary. Pojawienie się sushi w marketach czy mniejszych sklepach jest potwierdzeniem stale rosnącej popularności tego specjału. W ten sposób sushi trafiło pod strzechy, powiększając grono entuzjastów kuchni japońskiej.

SushiJakie wino podać do sushi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

W dużym uproszczeniu sushi to surowa lub pieczona ryba (ewentualnie owoce morza), odpowiednio przygotowany ryż o specjalnej kleistej strukturze oraz przyjemnie chrupiące warzywa i nori – japońskie jadalne wodorosty. Jednak to, co w moim odczuciu jest wyjątkowe w przypadku tego dania, to jego wielka różnorodność. Szeroka gama ryb, których można użyć, a także mnogość tekstur i kształtów powoduje, że sushi jest daniem niepowtarzalnym i każdy może znaleźć coś dla siebie.

- Sushi uwielbiam również za jego wielką uniwersalność w doborze napoju, który możemy do tego dania zaserwować. Świetnie będzie smakowało zarówno w towarzystwie zielonej herbaty, jak i lekkiego piwa czy sake. W mojej ocenie jednak do sushi najlepsze jest wino! – mówi Tomasz Potrzebowski, Ekspert Rynku Wina w Henkell Freixenet Polska.

Z uwagi na to, że sushi jest niezwykle zróżnicowane pod kątem smaku i struktury, mamy dość duże pole manewru przy wyborze wina do tego dania. Najważniejsze jest to, by było uzupełnieniem dania, czyli nie dominowało nad wyrafinowanym i dość delikatnym smakiem ryby.

- W taki opis najlepiej wpisują się lekkie, białe wina o wytrawnym charakterze. Takie odmiany jak riesling, sauvignon blanc, albarino czy chardonnay będą przyjemnie podkreślać smak ryby i owoców morza. Na naszym rynku pojawiło się w ostatnim czasie również hiszpańskie wino Oroya, które określane jest jako "wino do sushi" – radzi ekspert. Trunek stworzony przez Japonkę współpracującą z hiszpańską winnicą, charakteryzuje subtelny smak i aromat przywodzący na myśl orientalne przyprawy i owoce. Kto, jak nie Japończycy, powinni wiedzieć, jakie wino pasuje do ich narodowego dania?

Przy łączeniu wina i sushi nie można oczywiście zapomnieć o winach musujących. Wytrawna cava, prosecco lub szampan sprawdzą się równie dobrze, jak wymienione wyżej wina.

- W przypadku łączenia wina z sushi warto być odważnym i nie bać się eksperymentów. Dla potwierdzenia tej tezy mogę potwierdzić, że japońscy sommelierzy do pieczonego łososia lub surowego tuńczyka polecają finezyjne czerwone wino ze szczepu pinot noir – dodaje Tomasz Potrzebowski.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja