Wielkanocne babeczki czekoladowo-bananowe
Babki i babeczki to wypieki, które kojarzą się ze słodkim obliczem Wielkanocy. W te święta warto podać je w czekoladowej wersji z nutą bananów. Zobaczcie propozycję od marki E.Wedel.
Składniki:
- 2 czekolady E.Wedel (100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
- 1 łyżka kakao z Ghany E.Wedel
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 dojrzałe banany i suszone banany do dekoracji
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml śmietany kremówki 30 proc.
- 100 g miękkiego niesolonego masła
- 125 g drobnego cukru
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać w misce i odstawić. Banany pokroić, przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem. Masło rozpuścić z cukrem, przestudzić. Stopniowo dodawać jajka, suche składniki i rozgniecione banany. Dokładnie wymieszać. Masą wypełnić silikonowe foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, wymieszać. Przestudzone babeczki wyłożyć na paterę, udekorować polewą czekoladową, kostkami czekolady i suszonymi bananami.
Więcej czekoladowych inspiracji na stronie partnera artykułu, firmy E.Wedel.