Wielkanocne babeczki czekoladowo-bananowe

Babki i babeczki to wypieki, które kojarzą się ze słodkim obliczem Wielkanocy. W te święta warto podać je w czekoladowej wersji z nutą bananów. Zobaczcie propozycję od marki E.Wedel.

Magdalena Pomorska

Składniki:

  • 2 czekolady E.Wedel (100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
  • 1 łyżka kakao z Ghany E.Wedel
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 dojrzałe banany i suszone banany do dekoracji
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • 100 g miękkiego niesolonego masła
  • 125 g drobnego cukru

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać w misce i odstawić. Banany pokroić, przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem. Masło rozpuścić z cukrem, przestudzić. Stopniowo dodawać jajka, suche składniki i rozgniecione banany. Dokładnie wymieszać. Masą wypełnić silikonowe foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, wymieszać. Przestudzone babeczki wyłożyć na paterę, udekorować polewą czekoladową, kostkami czekolady i suszonymi bananami.

Więcej czekoladowych inspiracji na stronie partnera artykułu, firmy E.Wedel.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja