Widziałeś kiedyś czarne kropki na makaronie? Odkryliśmy, czym są
Żółciutki makaron do rosołu z czarnymi, nieestetycznymi kropkami? Jeśli dotychczas nie zwróciłeś uwagi, przyjrzyj się swojemu makaronowi jeszcze raz. Czy wiesz czym są? Będziesz zaskoczony
Czym są kropki na makaronie?
Czarne kropki na makaronie mogą budzić podejrzenia, a nawet obawy… Zupełnie niepotrzebnie – jak się okazuje te intrygujące kropeczki są zupełnie naturalne.
Powstają wskutek przemiału pszenicy i nazywane są pstrocinami. Duża ilość pstrocin w makaronie oznacza, że ziarna przed przemiałem nie zostały dobrze oczyszczone.
Stąd też obecność pstrocin na makaronie nie świadczy o tym, że makaron nie nadaje się do spożycia, ale niestety może być dowodem na jego niską jakość – pstrociny mogą oznaczać semolinę złej jakości, nieprawidłowo przeprowadzony proces przemiału czy nawet upośledzenie zboża przez choroby.
Czy to oznacza, że należy unikać makaronu z czarnymi kropkami? Niekoniecznie – jak się okazuje czarne kropki nie wpływają w żaden sposób na smak makaronu, choć bardziej wrażliwi mogą kręcić nosem na taką estetykę makaronu.
Gotowanie makaronu. Nie popełniaj tych błędów
Jak wybrać dobry makaron?
- dobry makaron nie powinien być kruchy – jeśli w opakowaniu zauważymy pokruszone kawałki makaronu, lepiej po niego nie sięgać
- najlepszy jest makaron z mąki durum, jeśli lubimy makaron al dente (w tej postaci jest także najzdrowszy)
- zdrową alternatywą dla makaronu jajecznego pszennego jest makaron pełnoziarnisty lub makarony bezglutenowe
- zwróć uwagę na skład – powinien być jak najkrótszy
Zobacz także: