W drobiowym klopsie ukryj ciekawą niespodziankę. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepis
Wystarczy naprawdę niewiele, aby zwykły klops drobiowy zamienił się w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić w środku farsz na bazie papryki i suszonych pomidorów. Niby tak niewiele, a jednak efekt robi ogromne wrażenie. Zresztą sam się o tym przekonaj i koniecznie obejrzyj nasze wideo, gdzie pokazujemy, jak przygotować całe danie krok po kroku. Lista potrzebnych składników czeka poniżej.
Składniki na farsz:
- 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
- 50 g suszonych pomidorów w oleju,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/3 pęczka natki pietruszki.
Klops drobiowy:
- 1 bułka pszenna namoczona w mleku,
- 1 kg otrybowanych udek z kurczaka,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
O czym warto pamiętać:
- Do przepisu użyliśmy udek z kurczaka bez kości. Aby na ich bazie przygotować klopsa, należy najpierw zmielić je w maszynce do mięsa.
- Do masy nie zapomnij dodać namoczonej w mleku bułki. To właśnie dzięki niej, będziesz mieć pewność, że klops po upieczeniu będzie idealnie soczysty.
- Składniki na klopsa wyrabiaj przez kilka minut, do momentu, aż dobrze się połączą. Powstała masa musi być zwarta, aby nie rozpadła się na żadnym etapie przygotowania dania.
- Jak złożyć klopsa? Zacznij od odpowiedniego zabezpieczenia foremki, w której upieczesz mięso z dodatkami. Najpierw ułóż w środku folię aluminiową, a bezpośrednio na niej umieść papier do pieczenia.
- Pamiętaj, że zarówno końcówki folii, jak i papieru muszą wystawać poza foremkę. Będą jeszcze potrzebne, aby szczelnie zamknąć i zabezpieczyć powstałą konstrukcję.
- Na spodzie umieść połowę mięsnej mieszanki. Następnie dodaj farsz z patelni. I ponownie rozprowadź w foremce masę na bazie udek z kurczaka.
- Po szczelnym zamknięciu klopsa, wstaw go do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na godzinę.
- Po tym czasie usuń folię i papier z góry i piecz klopsa w ten sposób przez kolejne 20 minut, aby wierzch się zarumienił.
- Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do ostygnięcia. Dopiero wtedy będziesz mógł spokojnie pokroić klopsa na mniejsze kawałki.
- Przed podaniem udekoruj go posiekaną natką pietruszki.
- Klopsa w takim wydaniu możesz serwować solo lub z ulubionymi dodatkami, jak chociażby z ziemniakami, ryżem, kaszą czy warzywami przygotowanymi na parze.