Sebastian LuberaMarzena Pęcak

W drobiowym klopsie ukryj ciekawą niespodziankę. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepis

Wystarczy naprawdę niewiele, aby zwykły klops drobiowy zamienił się w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić w środku farsz na bazie papryki i suszonych pomidorów. Niby tak niewiele, a jednak efekt robi ogromne wrażenie. Zresztą sam się o tym przekonaj i koniecznie obejrzyj nasze wideo, gdzie pokazujemy, jak przygotować całe danie krok po kroku. Lista potrzebnych składników czeka poniżej.

Składniki na farsz:

  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/3 pęczka natki pietruszki.

Klops drobiowy:

  • 1 bułka pszenna namoczona w mleku,
  • 1 kg otrybowanych udek z kurczaka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

O czym warto pamiętać:

  1. Do przepisu użyliśmy udek z kurczaka bez kości. Aby na ich bazie przygotować klopsa, należy najpierw zmielić je w maszynce do mięsa.
  2. Do masy nie zapomnij dodać namoczonej w mleku bułki. To właśnie dzięki niej, będziesz mieć pewność, że klops po upieczeniu będzie idealnie soczysty.
  3. Składniki na klopsa wyrabiaj przez kilka minut, do momentu, aż dobrze się połączą. Powstała masa musi być zwarta, aby nie rozpadła się na żadnym etapie przygotowania dania.
  4. Jak złożyć klopsa? Zacznij od odpowiedniego zabezpieczenia foremki, w której upieczesz mięso z dodatkami. Najpierw ułóż w środku folię aluminiową, a bezpośrednio na niej umieść papier do pieczenia.
  5. Pamiętaj, że zarówno końcówki folii, jak i papieru muszą wystawać poza foremkę. Będą jeszcze potrzebne, aby szczelnie zamknąć i zabezpieczyć powstałą konstrukcję.
  6. Na spodzie umieść połowę mięsnej mieszanki. Następnie dodaj farsz z patelni. I ponownie rozprowadź w foremce masę na bazie udek z kurczaka.
  7. Po szczelnym zamknięciu klopsa, wstaw go do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na godzinę.
  8. Po tym czasie usuń folię i papier z góry i piecz klopsa w ten sposób przez kolejne 20 minut, aby wierzch się zarumienił.
  9. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do ostygnięcia. Dopiero wtedy będziesz mógł spokojnie pokroić klopsa na mniejsze kawałki.
  10. Przed podaniem udekoruj go posiekaną natką pietruszki.
  11. Klopsa w takim wydaniu możesz serwować solo lub z ulubionymi dodatkami, jak chociażby z ziemniakami, ryżem, kaszą czy warzywami przygotowanymi na parze.
Więcej wideo
Kultowe Banoffee w wersji bez pieczenia. Na widok tego deseru każdy od razu robi się głodnyKultowe Banoffee w wersji bez pieczenia. Na widok tego deseru każdy od razu robi się głodny
Warstwowe ciasto Dakłas to czysta perfekcja. Możesz podać je na każdą okazjęWarstwowe ciasto Dakłas to czysta perfekcja. Możesz podać je na każdą okazję
Upiecz dorsza w papilotkach na batatowej poduszce. Gdy pojawia się na stole, nikogo nie trzeba wołać na obiadUpiecz dorsza w papilotkach na batatowej poduszce. Gdy pojawia się na stole, nikogo nie trzeba wołać na obiad
Klopsiki z indyka w połączeniu z  makaronem orzo i szałwią to prawdziwa uczta dla podniebieniaKlopsiki z indyka w połączeniu z makaronem orzo i szałwią to prawdziwa uczta dla podniebienia
Jeśli lubisz ciasto zebra, te puszyste babeczki pokochasz od pierwszego kęsa. Kultowy wzór w nowym wydaniuJeśli lubisz ciasto zebra, te puszyste babeczki pokochasz od pierwszego kęsa. Kultowy wzór w nowym wydaniu
Kurczak podany po królewsku. Udka wypełnione po brzegi ciekawym farszem polane kremowym sosemKurczak podany po królewsku. Udka wypełnione po brzegi ciekawym farszem polane kremowym sosem
Za dzieciaka ciepłe lody były prawdziwym rarytasem. Z naszym przepisem możesz odtworzyć je jeszcze dziśZa dzieciaka ciepłe lody były prawdziwym rarytasem. Z naszym przepisem możesz odtworzyć je jeszcze dziś
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść