Kultowe Banoffee w wersji bez pieczenia. Na widok tego deseru każdy od razu robi się głodny
Czy wiesz, że popularne ciasto z bananami i toffi możesz przygotować w formie warstwowych deserków bez pieczenia? Nie dość, że wyglądają jak małe dzieła sztuki, to jeszcze ich zrobienie jest bardzo proste i szybkie. Czego chcieć więcej? Dokładną instrukcję jak przygotować ciekawe słodkości znajdziesz w naszym wideo. Lista składników potrzebna do zrobienia deseru czeka poniżej.
Składniki na masę waniliową:
- 350 g skyru waniliowego,
- 500 g mascarpone,
- 1 śmietan-fix,
- 5 łyżek cukru pudru.
Pozostałe składniki:
- 200 g masy krówkowej,
- 3 banany,
- 250 g ciastek biscoff.
O czym warto pamiętać:
- Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru bez pieczenia, wybierz konkretne szklanki lub pucharki, w których chcesz podać gotowe banoffee.
- Pamiętaj, muszą być one w pełni przezroczyste, aby dobrze było widać wszystkie warstwy. Im wyższe szkło, tym więcej pięter będziesz mógł zrobić. Z drugiej strony warto też nie przesadzać z wysokością, ponieważ konsumpcja deseru w takiej sytuacji może okazać się problematyczna.
- Składniki na masę muszą być dobrze schłodzone, aby stworzyły gęsty i zwarty krem.
- Spód z ciasteczek w mgnieniu oka pomoże przygotować ci blender. Jeśli go nie masz, zawsze możesz przesypać ciasteczka do woreczka z suwakiem i rozbić je przy pomocy wałka do ciasta.
- Do przepisu najlepiej sprawdzą się dojrzałe banany, kiedy są jeszcze dosyć twarde i ich słodycz nie jest przytłaczająca. Unikaj bananów przejrzałych, ponieważ do tego przepisu na pewno się nie sprawdzą zarówno ze względu na dużą słodycz, jak i fakt, że będą po prostu zbyt miękkie.
- Jak złożyć banoffee bez pieczenia? Na spodzie zrób pierwszą warstwę z pokruszonych ciasteczek. Następnie dodaj pokrojone w cienkie plastry banany, masę krówkową i krem na bazie mascarpone. Powtarzaj kolejne warstwy do chwili wypełnienia szklanek. Na wierzchu deseru powinny znaleźć się pokruszone ciasteczka i kawałki bananów.