Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Warstwowe ciasto Dakłas to czysta perfekcja. Możesz podać je na każdą okazję

Przepisów na smaczne ciasta i desery jest cała masa. Ale tylko nieliczne są kompletne pod każdym względem. Tak jest właśnie w przypadku ciasta Dakłas. Znajdziesz w nim nie tylko puszysty jak chmurka biszkopt, ale i chrupiącą bezę oraz niezawodną masę śmietankowo-kajmakową. To iście królewskie ciasto sprawdzi się świetnie za każdym razem. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij też o naszym wideo, gdzie krok po kroku pokazujemy jak wyczarować to cudo.

Składniki na masę śmietankowo-kajmakową:

  • 250 g masy kajmakowej,
  • 350 ml śmietanki 36 proc.,
  • 500 g mascarpone,
  • 50 g suszonych daktyli,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich.

Beza:

  • 1 szklanka cukru,
  • 4 białka,
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Biszkopt:

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 jajek.

O czym warto pamiętać:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt z dodatkiem kakao.
  • Pamiętaj, aby wyszedł idealnie puszysty, do masy dodaj przesianą mąkę. W ten sposób dodatkowo ją napowietrzysz.
  • Biszkopt piecz przez 35 minut w rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku.
  • Następnie przygotuj bezę z dodatkiem posiekanych orzechów.
  • Do mieszanki nie zapomnij dodać skrobi ziemniaczanej, dzięki której beza po upieczeniu będzie stabilna i na pewno się nie zapadnie.
  • Co więcej, jej pokrojenie na mniejsze kawałki będzie dużo prostsze.
  • Bezę piecz w dwóch fazach: najpierw w 150 stopniach Celsjusza przez 35 minut, potem w 120 stopniach przez 45 minut.
  • Do masy śmietankowo-kajmakowej dodaj posiekane orzechy i daktyle.
  • Jak złożyć ciasto? Na upieczonym biszkopcie rozprowadź masę, po czym umieść na wierzchu chrupiącą bezę.
  • Ciasto w takim wydaniu wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Więcej wideo
Upiecz dorsza w papilotkach na batatowej poduszce. Gdy pojawia się na stole, nikogo nie trzeba wołać na obiadUpiecz dorsza w papilotkach na batatowej poduszce. Gdy pojawia się na stole, nikogo nie trzeba wołać na obiad
Klopsiki z indyka w połączeniu z  makaronem orzo i szałwią to prawdziwa uczta dla podniebieniaKlopsiki z indyka w połączeniu z makaronem orzo i szałwią to prawdziwa uczta dla podniebienia
Jeśli lubisz ciasto zebra, te puszyste babeczki pokochasz od pierwszego kęsa. Kultowy wzór w nowym wydaniuJeśli lubisz ciasto zebra, te puszyste babeczki pokochasz od pierwszego kęsa. Kultowy wzór w nowym wydaniu
Kurczak podany po królewsku. Udka wypełnione po brzegi ciekawym farszem polane kremowym sosemKurczak podany po królewsku. Udka wypełnione po brzegi ciekawym farszem polane kremowym sosem
Za dzieciaka ciepłe lody były prawdziwym rarytasem. Z naszym przepisem możesz odtworzyć je jeszcze dziśZa dzieciaka ciepłe lody były prawdziwym rarytasem. Z naszym przepisem możesz odtworzyć je jeszcze dziś
Największe święto gęsiny na Pomorzu. Regionalne smaki i gęś na dziesiątki sposobówNajwiększe święto gęsiny na Pomorzu. Regionalne smaki i gęś na dziesiątki sposobów
Idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Aby je zrobić, potrzebujesz dosłownie pięciu składnikówIdealnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Aby je zrobić, potrzebujesz dosłownie pięciu składników
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki