Przepisów na smaczne ciasta i desery jest cała masa. Ale tylko nieliczne są kompletne pod każdym względem. Tak jest właśnie w przypadku ciasta Dakłas. Znajdziesz w nim nie tylko puszysty jak chmurka biszkopt, ale i chrupiącą bezę oraz niezawodną masę śmietankowo-kajmakową. To iście królewskie ciasto sprawdzi się świetnie za każdym razem. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij też o naszym wideo, gdzie krok po kroku pokazujemy jak wyczarować to cudo.
Składniki na masę śmietankowo-kajmakową:
- 250 g masy kajmakowej,
- 350 ml śmietanki 36 proc.,
- 500 g mascarpone,
- 50 g suszonych daktyli,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich.
Beza:
- 1 szklanka cukru,
- 4 białka,
- 80 g posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Biszkopt:
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- 6 jajek.
O czym warto pamiętać:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt z dodatkiem kakao.
- Pamiętaj, aby wyszedł idealnie puszysty, do masy dodaj przesianą mąkę. W ten sposób dodatkowo ją napowietrzysz.
- Biszkopt piecz przez 35 minut w rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku.
- Następnie przygotuj bezę z dodatkiem posiekanych orzechów.
- Do mieszanki nie zapomnij dodać skrobi ziemniaczanej, dzięki której beza po upieczeniu będzie stabilna i na pewno się nie zapadnie.
- Co więcej, jej pokrojenie na mniejsze kawałki będzie dużo prostsze.
- Bezę piecz w dwóch fazach: najpierw w 150 stopniach Celsjusza przez 35 minut, potem w 120 stopniach przez 45 minut.
- Do masy śmietankowo-kajmakowej dodaj posiekane orzechy i daktyle.
- Jak złożyć ciasto? Na upieczonym biszkopcie rozprowadź masę, po czym umieść na wierzchu chrupiącą bezę.
- Ciasto w takim wydaniu wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.