Tort śmietanowy z advocaatem
Ładnie pachnie advocaatem i delikatnie wanilią. Masa jest puszysta, bardzo kremowa, a owoce dobrze przełamują jej smak.
Tort zazwyczaj kojarzy nam się z obchodzeniem urodzin, ale ten wyjątkowy wypiek można podać również z okazji świąt wielkanocnych. Polecamy propozycję Natalii Kudeli z bloga "Mała Cukierenka". Blogerka przygotowała tort w pięknym żółtym kolorze, o intensywnym smaku i aromacie. Ładnie pachnie advocaatem i delikatnie wanilią. Masa jest puszysta, bardzo kremowa, a owoce dobrze przełamują jej smak. Jak podkreśla autorka tego słodkiego cuda, tort nie jest trudny i jak na takie ciasto, w miarę szybki w przygotowaniu.
Nadzienie: 3 puszki mandarynek w syropie (po 312 g) lub 2 puszki moreli, 4 łyżeczki żelatyny, 750 g śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc., 1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub domowego cukru waniliowego)
, 250 ml advocaata, 2 garści płatków migdałowych, 1 płaska łyżka cukru pudru.
Do dekoracji: jajeczka czekoladowe, precelki czekoladowe.
Przygotowanie biszkoptu:
- Przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo, ciągle mieszając, dodawać cukier oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Mieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
- Ciągle mieszając, dodać pojedynczo żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać. Następnie do masy dodać w 3-4 partiach mąkę. Po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką.
- Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm lub 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Biszkopt wyjąć z blaszki, oddzielając ciasto od brzegów tortownicy nożem. Następnie przekroić go w poziomie na 2 części, otrzymamy więc dwa biszkopty. Jeden włożyć z powrotem do tortownicy. Drugi biszkopt pokruszyć i okruchy podzielić na dwie równe części. Jedną część wymieszać z płatkami migdałowymi. Przygotowanie kremu:
- Mandarynki osączyć, zachowując sok.
- Żelatynę rozpuścić w około 1/4-1/3 szklanki gorącej wody i odstawić, żeby trochę przestygła. Następnie rozmieszać ją 4-5 łyżkami advocaata i połączyć ją z pozostałym alkoholem.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, wymieszać. Dodać alkohol z żelatyną i wymieszać delikatnie łyżką.
- Biszkopt w tortownicy nasączyć 4-6 łyżkami syropu po mandarynkach. Odłożyć 4-5 łyżek masy śmietanowej. Z pozostałej nałożyć 1/3 na biszkopt w tortownicy i wyłożyć 1/3 owoców. Owoce przykryć połową masy śmietanowej, która została i połową owoców.
- Odłożone 4-5 łyżek masy śmietanowej wymieszać z paroma kawałkami owoców i z połową pokruszonego biszkoptu bez płatków. Masę wyłożyć na środek ciasta, formując małe wzniesienie. Przykryć pozostałą masą śmietanową i na końcu powciskać pozostałe owoce.
- Wierzch tortu posypać okruchami wymieszanymi z płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.
- Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy (proszę oddzielić ciepłym nożem ciasto od brzegów tortownicy). Na środku tortu powciskać czekoladowe precelki, formując jakby gniazdko, na końcu udekorować kolorowymi, czekoladowymi jajeczkami. Udanych wypieków:)
[
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: przepis na ciasto milionera z orzechami.