Tiramisu pucharkowe - prosty deser prosto z Włoch

Tiramisu, czyli klasyczny deser prosto z Włoch smakuje absolutnie wszystkim, nie tylko kawoszom. Pięknie prezentuje się na stole, smakuje doskonale, a w dodatku jest prosty w przygotowaniu. Uczestnicy programu "MasterChef Junior" Bartosz Kulik i Aleksander Dąbrowski przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" tiramisu w pucharkach. Na stole oprócz włoskiego deseru pojawił się soczysty łosoś z pieczonymi batatami, faszerowane jabłka oraz kurczak na leśnej łące

Tiramisu, czyli klasyczny deser prosto z Włoch smakuje absolutnie wszystkim, nie tylko kawoszom. Pięknie prezentuje się na stole, smakuje doskonale, a w dodatku jest prosty w przygotowaniu. Uczestnicy programu "MasterChef Junior" Bartosz Kulik i Aleksander Dąbrowski przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" tiramisu w pucharkach. Na stole oprócz włoskiego deseru pojawił się soczysty łosoś z pieczonymi batatami, faszerowane jabłka oraz kurczaka w sosie borowikowym.

Zobaczcie przepis na włoskie tiramisu w pucharkach.

Składniki:

3 opakowania serka mascarpone
11 jajek
8 łyżek cukru
szczypta soli
6 łyżek mąki pszennej
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
kakao
75 g kawy rozpuszczalnej
20 ml ameretto
laska wanilii
6 łyżek cukru pudru
85 ml wody

Sposób przygotowania:

Rozbijamy 6 jajek i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z odrobiną soli i 1 łyżką cukru. Żółtka ucieramy z cukrem aż do napowietrzenia się masy. Białka lekko mieszamy z żółtkami. Łączymy proszek do pieczenia z mąką i dodajemy jajka. Wlewamy do blaszki i pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza od 20 do 40 minut.

Krem:

Rozbijamy 5 jajek i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z 1 łyżką cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem aż do napowietrzenia się masy. Białka stopniowo mieszamy z żółtkami. Rozcieramy w misce serek mascarpone. Następnie stopniowo dodajemy do mascaprone masę z jajek. Na końcu do kremu dodajemy ziarenka z laski wanilii.

Kawa:

Wrzącą wodę wlewamy do miseczki i dodajemy kawę. Do kawy dolewamy amaretto oraz wrzucamy 1 łyżkę cukru i rozpuszczamy. Z biszkoptu kroimy ringi równe pucharkowi. Namaczamy kawą biszkopty. Całość przekładamy biszkoptami i kremem. Na koniec posypujemy kakao i odstawiamy na około 2h do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany