Tiramisu pucharkowe - prosty deser prosto z Włoch

Tiramisu, czyli klasyczny deser prosto z Włoch smakuje absolutnie wszystkim, nie tylko kawoszom. Pięknie prezentuje się na stole, smakuje doskonale, a w dodatku jest prosty w przygotowaniu. Uczestnicy programu "MasterChef Junior" Bartosz Kulik i Aleksander Dąbrowski przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" tiramisu w pucharkach. Na stole oprócz włoskiego deseru pojawił się soczysty łosoś z pieczonymi batatami, faszerowane jabłka oraz kurczak na leśnej łące

Tiramisu, czyli klasyczny deser prosto z Włoch smakuje absolutnie wszystkim, nie tylko kawoszom. Pięknie prezentuje się na stole, smakuje doskonale, a w dodatku jest prosty w przygotowaniu. Uczestnicy programu "MasterChef Junior" Bartosz Kulik i Aleksander Dąbrowski przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" tiramisu w pucharkach. Na stole oprócz włoskiego deseru pojawił się soczysty łosoś z pieczonymi batatami, faszerowane jabłka oraz kurczaka w sosie borowikowym.

Zobaczcie przepis na włoskie tiramisu w pucharkach.

Składniki:

3 opakowania serka mascarpone
11 jajek
8 łyżek cukru
szczypta soli
6 łyżek mąki pszennej
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
kakao
75 g kawy rozpuszczalnej
20 ml ameretto
laska wanilii
6 łyżek cukru pudru
85 ml wody

Sposób przygotowania:

Rozbijamy 6 jajek i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z odrobiną soli i 1 łyżką cukru. Żółtka ucieramy z cukrem aż do napowietrzenia się masy. Białka lekko mieszamy z żółtkami. Łączymy proszek do pieczenia z mąką i dodajemy jajka. Wlewamy do blaszki i pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza od 20 do 40 minut.

Krem:

Rozbijamy 5 jajek i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z 1 łyżką cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem aż do napowietrzenia się masy. Białka stopniowo mieszamy z żółtkami. Rozcieramy w misce serek mascarpone. Następnie stopniowo dodajemy do mascaprone masę z jajek. Na końcu do kremu dodajemy ziarenka z laski wanilii.

Kawa:

Wrzącą wodę wlewamy do miseczki i dodajemy kawę. Do kawy dolewamy amaretto oraz wrzucamy 1 łyżkę cukru i rozpuszczamy. Z biszkoptu kroimy ringi równe pucharkowi. Namaczamy kawą biszkopty. Całość przekładamy biszkoptami i kremem. Na koniec posypujemy kakao i odstawiamy na około 2h do lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja