Poprawia pamięć i chroni przed rakiem. Zalety owsianki
Są górskie, zbożowe i błyskawiczne. Płatki owsiane kosztują kilka złotych i każdy ma je w kuchni. Można je dodawać do ciast, ciasteczek, a nawet robić z nich kotlety. Ale najlepiej przygotować z nich owsiankę, którą zjemy na śniadanie.
Mówi się, że śniadanie to najważnejszy posiłek w ciągu dnia. Wielu dietetyków podrekśla, że pierwszy posiłek nie tylko ma ponownie rozbudzić nasz metabolizm, ale i dać nam spory zastrzyk energii na cały dzień. Dlatego wielu sportowców na śniadanie je płatki owsiane. Bo są one bogate w węglowodany, zawierają dużo błonnika, a także wit. E, B1, biotyny, miedzi czy magnezu. Taka bomba zdrowotna dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Pojedynczy kubek zawiera, aż 6 gramów czystego białka.
Owsianka ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego wskazane jest jedzenie jej codziennie (nawet, gdy nie jesteśmy sportowcami). Nie tylko poprawia naszą pamięć, ale i przeciwdziała narastającemu zmęczeniu czy rozdrażnieniu. Owies zawiera także substancje działające antydepresyjnie i likwiduje zły nastrój. Według wielu naukowców codziennie jedzenie owsianki wydłuższa długość życia oraz chroni przed astmą dziecięcą. Owsianka jest bogatym źródłem błonnika, zapobiega m.in. powstawaniu raka piersi. Również stabilizuje poziom cukru we krwi, a także zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Jedzenie owsianki zmniejsza ryzyko niewydolności serca, chorób sercowo-naczyniowych oraz obniża poziom cholesterolu.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść owsiankę?
Owocowe i warzywne
Przepis na słodką owsiankę jest banalnie prosty. Do miski wystarczy wsypać ok. 40 gramów płatków i należy zalać je wrzątkiem. Potem dodajemy do tego ulubione owoce np. jabłka, banany czy pomarańcze i całość mieszczamy. Aby urozmaicić naszą owsiankę możemy dodać ok. 10 gram białka (dla sportowców), łyżeczkę nasion chia czy siemienia lnianego.
Jeśli mamy ochotę na owsiankę w pikantniejszym wydaniu, to owoce zamieniamy na warzywa. Ulubione warzywa np. paprykę, marchewkę czy pomidory kroimy w słupki lub ćwiartki i wrzucamy na patelnię. Dusimy je przez kilka minut na małym ogniu, a następnie dodajemy do nich sparzone wcześniej płatki owsiane. Całość możemy przyprawić solą, pieprzem lub papryką ostra.
Z owsianki możemy także przygotować napój. Do 500 ml wody wystarczy dodać pięć łyżek płatków owsianych i całość należy zblendować. Naszą miksturę przelewamy przez sitko, doprawiamy solą lub cukrem i wstawiamy do lodówki. Taki napój dostarczy nam dużo błonnika, możemy go dodać do naszej słodkiej owsianki lub po prostu pić.