Poprawia pamięć i chroni przed rakiem. Zalety owsianki

Są górskie, zbożowe i błyskawiczne. Płatki owsiane kosztują kilka złotych i każdy ma je w kuchni. Można je dodawać do ciast, ciasteczek, a nawet robić z nich kotlety. Ale najlepiej przygotować z nich owsiankę, którą zjemy na śniadanie.

Owsianka dostarcza do organizmu dużo energii
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

Mówi się, że śniadanie to najważnejszy posiłek w ciągu dnia. Wielu dietetyków podrekśla, że pierwszy posiłek nie tylko ma ponownie rozbudzić nasz metabolizm, ale i dać nam spory zastrzyk energii na cały dzień. Dlatego wielu sportowców na śniadanie je płatki owsiane. Bo są one bogate w węglowodany, zawierają dużo błonnika, a także wit. E, B1, biotyny, miedzi czy magnezu. Taka bomba zdrowotna dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Pojedynczy kubek zawiera, aż 6 gramów czystego białka.

Owsianka ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego wskazane jest jedzenie jej codziennie (nawet, gdy nie jesteśmy sportowcami). Nie tylko poprawia naszą pamięć, ale i przeciwdziała narastającemu zmęczeniu czy rozdrażnieniu. Owies zawiera także substancje działające antydepresyjnie i likwiduje zły nastrój. Według wielu naukowców codziennie jedzenie owsianki wydłuższa długość życia oraz chroni przed astmą dziecięcą. Owsianka jest bogatym źródłem błonnika, zapobiega m.in. powstawaniu raka piersi. Również stabilizuje poziom cukru we krwi, a także zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Jedzenie owsianki zmniejsza ryzyko niewydolności serca, chorób sercowo-naczyniowych oraz obniża poziom cholesterolu.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść owsiankę?

Owocowe i warzywne

Przepis na słodką owsiankę jest banalnie prosty. Do miski wystarczy wsypać ok. 40 gramów płatków i należy zalać je wrzątkiem. Potem dodajemy do tego ulubione owoce np. jabłka, banany czy pomarańcze i całość mieszczamy. Aby urozmaicić naszą owsiankę możemy dodać ok. 10 gram białka (dla sportowców), łyżeczkę nasion chia czy siemienia lnianego.

Jeśli mamy ochotę na owsiankę w pikantniejszym wydaniu, to owoce zamieniamy na warzywa. Ulubione warzywa np. paprykę, marchewkę czy pomidory kroimy w słupki lub ćwiartki i wrzucamy na patelnię. Dusimy je przez kilka minut na małym ogniu, a następnie dodajemy do nich sparzone wcześniej płatki owsiane. Całość możemy przyprawić solą, pieprzem lub papryką ostra.

Z owsianki możemy także przygotować napój. Do 500 ml wody wystarczy dodać pięć łyżek płatków owsianych i całość należy zblendować. Naszą miksturę przelewamy przez sitko, doprawiamy solą lub cukrem i wstawiamy do lodówki. Taki napój dostarczy nam dużo błonnika, możemy go dodać do naszej słodkiej owsianki lub po prostu pić.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść