Trwa ładowanie...

Poprawia pamięć i chroni przed rakiem. Zalety owsianki

Są górskie, zbożowe i błyskawiczne. Płatki owsiane kosztują kilka złotych i każdy ma je w kuchni. Można je dodawać do ciast, ciasteczek, a nawet robić z nich kotlety. Ale najlepiej przygotować z nich owsiankę, którą zjemy na śniadanie.

Poprawia pamięć i chroni przed rakiem. Zalety owsiankiŹródło: 123RF.COM
dk65ai2
dk65ai2

Mówi się, że śniadanie to najważnejszy posiłek w ciągu dnia. Wielu dietetyków podrekśla, że pierwszy posiłek nie tylko ma ponownie rozbudzić nasz metabolizm, ale i dać nam spory zastrzyk energii na cały dzień. Dlatego wielu sportowców na śniadanie je płatki owsiane. Bo są one bogate w węglowodany, zawierają dużo błonnika, a także wit. E, B1, biotyny, miedzi czy magnezu. Taka bomba zdrowotna dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Pojedynczy kubek zawiera, aż 6 gramów czystego białka.

Owsianka ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego wskazane jest jedzenie jej codziennie (nawet, gdy nie jesteśmy sportowcami). Nie tylko poprawia naszą pamięć, ale i przeciwdziała narastającemu zmęczeniu czy rozdrażnieniu. Owies zawiera także substancje działające antydepresyjnie i likwiduje zły nastrój. Według wielu naukowców codziennie jedzenie owsianki wydłuższa długość życia oraz chroni przed astmą dziecięcą. Owsianka jest bogatym źródłem błonnika, zapobiega m.in. powstawaniu raka piersi. Również stabilizuje poziom cukru we krwi, a także zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Jedzenie owsianki zmniejsza ryzyko niewydolności serca, chorób sercowo-naczyniowych oraz obniża poziom cholesterolu.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść owsiankę?

Owocowe i warzywne

Przepis na słodką owsiankę jest banalnie prosty. Do miski wystarczy wsypać ok. 40 gramów płatków i należy zalać je wrzątkiem. Potem dodajemy do tego ulubione owoce np. jabłka, banany czy pomarańcze i całość mieszczamy. Aby urozmaicić naszą owsiankę możemy dodać ok. 10 gram białka (dla sportowców), łyżeczkę nasion chia czy siemienia lnianego.

dk65ai2

Jeśli mamy ochotę na owsiankę w pikantniejszym wydaniu, to owoce zamieniamy na warzywa. Ulubione warzywa np. paprykę, marchewkę czy pomidory kroimy w słupki lub ćwiartki i wrzucamy na patelnię. Dusimy je przez kilka minut na małym ogniu, a następnie dodajemy do nich sparzone wcześniej płatki owsiane. Całość możemy przyprawić solą, pieprzem lub papryką ostra.

Z owsianki możemy także przygotować napój. Do 500 ml wody wystarczy dodać pięć łyżek płatków owsianych i całość należy zblendować. Naszą miksturę przelewamy przez sitko, doprawiamy solą lub cukrem i wstawiamy do lodówki. Taki napój dostarczy nam dużo błonnika, możemy go dodać do naszej słodkiej owsianki lub po prostu pić.

dk65ai2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj