Tajemniczy dodatek do rosołu. Może odmienić smak zupy
Esencjonalny i aromatyczny rosół na wywarze drobiowo-wołowym, z dodatkiem warzyw i przypraw, to król polskich zup. Każda pani domu ma swój przepis i sztuczki, by rosół wyszedł klarowny i pełen smaku.
Tradycyjnie do zupy dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, przyrumienioną nad ogniem cebulę oraz przyprawy – ziele angielskie, lubczyk, natkę, liście laurowe. W niektórych przepisach znajdziemy rady, by do rosołu wrzucić też kilka goździków, liście białej kapusty, a nawet pomidora. Po co w rosole pomidor? – zapytacie? Otóż pomoże on uzyskać idealną przejrzystość wywaru i nada mu apetyczny kolor. Smak można również podkręcić dodając suszone grzybki czy kawałek papryczki chili.
Jednak największe zdziwienie budzi całe jabłko w skórce. Rosół z jabłkiem i imbirem to tradycyjny pakistański przysmak, jednak wiele polskich gospodyń również sięga po ten nietypowy dodatek. Owoc do mięsno-warzywnego wywaru dodaje nawet Ewa Wachowicz. Jabłko wrzucamy do zupy razem z warzywami i wyjmujemy pod koniec gotowania, uważając, by się nie rozpadło. Nadaje ono zupie delikatnej słodyczy i podkreśla smak mięsa. Macie odwagę spróbować?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl