Święta bez nich się nie odbędą. Przepisy na pierniczki
Chyba żadne inne ciasteczka nie są tak mocno związane z tradycją i żadne tak bardzo nie kojarzą się z rodzinnym ciepłem. W odróżnieniu od dostojnego piernika pierniczki są szybkim sposobem na przywołanie magii i aromatu świąt Bożego Narodzenia.
Święta bez nich się nie odbędą!
Przepisów na pierniczki jest naprawdę wiele – poczynając od tych, które muszą poleżakować, by skruszeć, przez miękkie puchate ciastka z nadzieniem z marmolady, aż po pierniki szybkie w przygotowaniu i gotowe do chrupania od razu po wyjęciu z piekarnika.
Wybraliśmy kilka receptur na pyszne korzenne pierniczki. Święta bez nich się nie odbędą!
Miękkie pierniczki – przepis
To bardzo klasyczna receptura, bazująca na miodzie, maśle i kakao, które podgrzewamy wraz z mieszanką przypraw z dodatkiem mąki, jaj i proszku do pieczenia.
Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a kakao sprawia, że mają głęboką ciemną barwę. Te pierniczki świetnie nadają się i do chrupania, i do... wieszania na choince. Wypróbujcie ten przepis:
Jak przechowywać pierniczki? Do świąt będą idealnie miękkie
Pierniczki grzybki – przepis
Ich wygląd ma niewiele wspólnego z bogato zdobionymi lukrem, płaskimi ciastkami o korzennym zapachu. Te pierniczki to tradycyjne ciastka w zaskakującej formie borowika. Choć są pracochłonne, to przy tym także bardzo efektowne.
Nadają się do jedzenia, jako ozdoba choinkowa, a także można je podarować najbliższym. Z pewnością tym przepisem zaskoczysz rodzinę:
Pierniczki z melasą – przepis
Nieco zapomniana melasa sprawia, że pierniczki te mają niezwykły kolor i aromat. W tym przepisie uderza bogactwo korzennych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu...
Lukier ozdabiający pierniczki z melasą powoduje, że ta propozycja jest wyjątkowo kunsztowna. Na pewno nie da się przejść koło nich obojętnie.
Lebkuchen – przepis
To tradycyjne niemieckie pierniczki. Można je przygotować na chwilę przed Wigilią, bo nie muszą leżakować. Od razu po upieczeniu się miękkie i puszyste, pachną migdałami i kandyzowaną skórką z cytrusów.
Choć Lebkuchen nie należą do polskiej tradycji, to warte są grzechu – to jeden z tych przepisów, do których będziecie z pewnością powracać:
Ciasteczka "katarzynki" – przepis
Nie noszą miana pierniczków, a tradycja nakazuje ich przygotowanie w dzień imienin Katarzyny, czyli 24. listopada, ale dzięki dodatkowi określonych przypraw smakują podobnie. Pieczone tradycyjnie na mące żytniej z dodatkiem orzechów i soku z pomarańczy są tak przepyszne, że z pewnością upieczone przed świętami do Wigilii nie dotrwają.
Zobacz także: