Śledzie na święta. 5 szybkich i pysznych przystawek

Śledzie na święta obowiązkowo przyrządza się w każdym domu. Nie każdy pała do nich miłością, ale większość z nas ma swoją ulubioną wersję śledzi. Spośród niezliczonej liczby przepisów na filety tej ryby, wybraliśmy 5 propozycji na szybką, lecz efektowną przystawkę.

Śledzie korzenneŚledzie na święta. 5 szybkich i pysznych przystawek
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Śledzie na święta – śledzie korzenne

Dość nietypowe połączenie, choć świetnie pasujące do świąt Bożego Narodzenia. Filety śledziowe z korzennymi przyprawami są zaskakująco dobre i na pewno przypadną do gustu nie tylko fanom pierniczków.

Do ich przygotowania potrzeba pół kilograma solonych filetów śledziowych. Należy je opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Marynata do śledzi to 2 łyżeczki cukru pudru utartego z przyprawami korzennymi (ok. 3 goździki, kawałek kory cynamonu, 2 kulki ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu). Do tego należy dodać pół łyżeczki imbiru i 1/3 łyżeczki przyprawy piernikowej. Mieszankę nakładamy na śledzie, między filety wkładamy po kilka liści laurowych i odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.

Po upływie tego czasu układamy w słoju z pokrojoną w plastry czerwoną cebulą, usmażoną na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem 3 łyżek koncentratu pomidorowego. Następnie zalewamy filety olejem i odstawiamy na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Śledzie na święta – śledzie z grzybami

Rzadko łączymy śledzie z grzybami, a szkoda, bo to świetny duet. Dymny i leśny aromat suszonych grzybów podkreśla specyficzny charakter filetów z solonego śledzia. Na pewno jest to propozycja mocno świąteczna, idealna na wigilijny stół.

Do wykonania śledzia w tej postaci potrzeba 500 gramów filetów – opłukanych, osuszonych i pokrojonych na mniejsze kawałki. Do tego 100 gramów mieszanych grzybów leśnych – suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin. Nieodzowny w tym przepisie jest dodatek grzybów świeżych: wystarczy 150 gramów małych pieczarek. Pieczarki kroimy na pół, a grzyby leśne po odlaniu wody siekamy niezbyt drobno. Rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki oraz grzyby leśne i 2 cebule pokrojone w grubą kostkę. Smażymy, aż składniki zmiękną i się zezłocą. Po ostygnięciu obkładamy śledzie cebulą i grzybami, umieszczamy je w słoikach i dodajemy na każdą porcję 1 kulkę ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 3-5 ziaren pieprzu czarnego i 1 jagodę jałowca. Uzupełniamy oliwą z oliwek, zakręcamy słoiki i odstawiamy na co najmniej kilka godzin.

Śledzie gajowego. Sprawdzony przepis

Śledzie na święta – śledź curry

Kolejna, dość egzotyczna, niebanalna forma podania śledzia, tym razem w postaci sałatki. Ta poczciwa i trochę nudna ryba zyska animuszu dzięki dodatkowi niebanalnych przypraw. Koniecznie spróbujcie.

5 płatów filetów śledziowych w occie należy pokroić na nieduże kawałki (ale na tyle duże, żeby były i widoczne, i wyraźnie wyczuwalne w sałatce) i przełożyć do miski. Garść rodzynek zalać gorącą wodą i odstawić co najmniej na kilkanaście minut. W tym czasie pokroić 1 cebulę w drobną kostkę i wraz z połową puszki kukurydzy dodać do śledzi. Około 4-5 ogórków konserwowych również pokroić dość drobno i dodać do śledzi wraz z dwoma ugotowanymi na twardo jajami pokrojonymi w kostkę lub startymi na tarce. Po odsączeniu rodzynki również należy wrzucić do miski.

Przygotować sos curry: 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiego, 0,5 łyżeczki przyprawy curry wymieszać razem. Doprawić grubo mielonym pieprzem i szczyptą imbiru oraz chili w proszku. Dodać do miski z sałatką śledziową, wymieszać delikatnie i odstawić na godzinę.

Śledzie na święta – śledź w oleju z czosnkiem

Klasyczny śledź w oleju lubi wyraziste dodatki – czasem te najprostsze smakują najlepiej. Poza śledziem z cebulą również śledzik z czosnkiem jest pyszny.

Na pół kilograma filetów śledziowych – umytych i pokrojonych, potrzeba 1 główki czosnku i około 300 ml oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę suszonego majeranku. Czosnek obieramy z łupin i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z oliwą oraz majerankiem i zalewamy śledzie ułożone w słoikach. Do każdego wrzucamy po 2-3 ziarna różowego pieprzu i po 1 kulce ziela angielskiego.

Śledź w oleju
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę