Śledzie na święta. 5 szybkich i pysznych przystawek

Śledzie na święta obowiązkowo przyrządza się w każdym domu. Nie każdy pała do nich miłością, ale większość z nas ma swoją ulubioną wersję śledzi. Spośród niezliczonej liczby przepisów na filety tej ryby, wybraliśmy 5 propozycji na szybką, lecz efektowną przystawkę.

Śledzie korzenneŚledzie na święta. 5 szybkich i pysznych przystawek
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Śledzie na święta – śledzie korzenne

Dość nietypowe połączenie, choć świetnie pasujące do świąt Bożego Narodzenia. Filety śledziowe z korzennymi przyprawami są zaskakująco dobre i na pewno przypadną do gustu nie tylko fanom pierniczków.

Do ich przygotowania potrzeba pół kilograma solonych filetów śledziowych. Należy je opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Marynata do śledzi to 2 łyżeczki cukru pudru utartego z przyprawami korzennymi (ok. 3 goździki, kawałek kory cynamonu, 2 kulki ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu). Do tego należy dodać pół łyżeczki imbiru i 1/3 łyżeczki przyprawy piernikowej. Mieszankę nakładamy na śledzie, między filety wkładamy po kilka liści laurowych i odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.

Po upływie tego czasu układamy w słoju z pokrojoną w plastry czerwoną cebulą, usmażoną na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem 3 łyżek koncentratu pomidorowego. Następnie zalewamy filety olejem i odstawiamy na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Śledzie na święta – śledzie z grzybami

Rzadko łączymy śledzie z grzybami, a szkoda, bo to świetny duet. Dymny i leśny aromat suszonych grzybów podkreśla specyficzny charakter filetów z solonego śledzia. Na pewno jest to propozycja mocno świąteczna, idealna na wigilijny stół.

Do wykonania śledzia w tej postaci potrzeba 500 gramów filetów – opłukanych, osuszonych i pokrojonych na mniejsze kawałki. Do tego 100 gramów mieszanych grzybów leśnych – suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin. Nieodzowny w tym przepisie jest dodatek grzybów świeżych: wystarczy 150 gramów małych pieczarek. Pieczarki kroimy na pół, a grzyby leśne po odlaniu wody siekamy niezbyt drobno. Rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki oraz grzyby leśne i 2 cebule pokrojone w grubą kostkę. Smażymy, aż składniki zmiękną i się zezłocą. Po ostygnięciu obkładamy śledzie cebulą i grzybami, umieszczamy je w słoikach i dodajemy na każdą porcję 1 kulkę ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 3-5 ziaren pieprzu czarnego i 1 jagodę jałowca. Uzupełniamy oliwą z oliwek, zakręcamy słoiki i odstawiamy na co najmniej kilka godzin.

Śledzie gajowego. Sprawdzony przepis

Śledzie na święta – śledź curry

Kolejna, dość egzotyczna, niebanalna forma podania śledzia, tym razem w postaci sałatki. Ta poczciwa i trochę nudna ryba zyska animuszu dzięki dodatkowi niebanalnych przypraw. Koniecznie spróbujcie.

5 płatów filetów śledziowych w occie należy pokroić na nieduże kawałki (ale na tyle duże, żeby były i widoczne, i wyraźnie wyczuwalne w sałatce) i przełożyć do miski. Garść rodzynek zalać gorącą wodą i odstawić co najmniej na kilkanaście minut. W tym czasie pokroić 1 cebulę w drobną kostkę i wraz z połową puszki kukurydzy dodać do śledzi. Około 4-5 ogórków konserwowych również pokroić dość drobno i dodać do śledzi wraz z dwoma ugotowanymi na twardo jajami pokrojonymi w kostkę lub startymi na tarce. Po odsączeniu rodzynki również należy wrzucić do miski.

Przygotować sos curry: 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiego, 0,5 łyżeczki przyprawy curry wymieszać razem. Doprawić grubo mielonym pieprzem i szczyptą imbiru oraz chili w proszku. Dodać do miski z sałatką śledziową, wymieszać delikatnie i odstawić na godzinę.

Śledzie na święta – śledź w oleju z czosnkiem

Klasyczny śledź w oleju lubi wyraziste dodatki – czasem te najprostsze smakują najlepiej. Poza śledziem z cebulą również śledzik z czosnkiem jest pyszny.

Na pół kilograma filetów śledziowych – umytych i pokrojonych, potrzeba 1 główki czosnku i około 300 ml oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę suszonego majeranku. Czosnek obieramy z łupin i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z oliwą oraz majerankiem i zalewamy śledzie ułożone w słoikach. Do każdego wrzucamy po 2-3 ziarna różowego pieprzu i po 1 kulce ziela angielskiego.

Śledź w oleju
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości