Lebkuchen. Tradycyjne niemieckie pierniczki

Niemieckie pierniczki lebkuchen to jedne z najsmaczniejszych świątecznych ciasteczek. Można je upiec nawet dzień przed Wigilią, ponieważ nie wymagają leżakowania. Do ciasta warto dodać skórkę otartą z cytryny lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Lebkuchen. Tradytcyjne niemieckie pierniczkiLebkuchen. Tradytcyjne niemieckie pierniczki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1/2 kostki masła
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag migdałów
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1,25 szklanki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • woda

Przepis

  • Masło przekładamy do rondelka, dodajemy miód i rozpuszczamy. Ze względu na miód, nie możemy zagotować zawartości rondelka.
  • Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do pierników. Dodajemy posiekane drobniutko migdały (możemy posiekać je przy użyciu blendera). Następnie dodajemy płynną zawartość rondelka (bardzo ciepłą, lecz nie gorącą).
  • Całość mieszamy mikserem, gdy wszystkie składniki połączą się, przekładamy ciasto na stolnicę, wyrabiamy szybko i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie dosypujemy mąki, ponieważ ciasto schładzając się, zgęstnieje. Gdy ciasto będzie zimne, odrywamy od niego niewielkie kawałki i formujemy kuleczki wielkości połowy jajka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy (najlepiej łyżką namaczaną w zimnej wodzie, ponieważ ciasto bardzo się klei).
  • Ciasteczka pieczemy przez około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki powinniśmy poczekać około 2-3 minutki.
  • Następnie układamy je na blaszce i odstawiamy do schłodzenia. Z cukru pudru, soku z cytryny i ciepłej wody przygotowujemy lukier i lukrujemy nim pierniczki.
  • Po polukrowaniu układamy je na kratce i odstawiamy w chłodne miejsce.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie