Trwa ładowanie...
d39w3z3
08-12-2020 10:15

Lebkuchen. Tradycyjne niemieckie pierniczki

Przepis

Niemieckie pierniczki lebkuchen to jedne z najsmaczniejszych świątecznych ciasteczek. Można je upiec nawet dzień przed Wigilią, ponieważ nie wymagają leżakowania. Do ciasta warto dodać skórkę otartą z cytryny lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.

d39w3z3
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1/2 kostki masła
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag migdałów
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1,25 szklanki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • woda
Przepis
  • Masło przekładamy do rondelka, dodajemy miód i rozpuszczamy. Ze względu na miód, nie możemy zagotować zawartości rondelka.
  • Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do pierników. Dodajemy posiekane drobniutko migdały (możemy posiekać je przy użyciu blendera). Następnie dodajemy płynną zawartość rondelka (bardzo ciepłą, lecz nie gorącą).
  • Całość mieszamy mikserem, gdy wszystkie składniki połączą się, przekładamy ciasto na stolnicę, wyrabiamy szybko i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie dosypujemy mąki, ponieważ ciasto schładzając się, zgęstnieje. Gdy ciasto będzie zimne, odrywamy od niego niewielkie kawałki i formujemy kuleczki wielkości połowy jajka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy (najlepiej łyżką namaczaną w zimnej wodzie, ponieważ ciasto bardzo się klei).
  • Ciasteczka pieczemy przez około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki powinniśmy poczekać około 2-3 minutki.
  • Następnie układamy je na blaszce i odstawiamy do schłodzenia. Z cukru pudru, soku z cytryny i ciepłej wody przygotowujemy lukier i lukrujemy nim pierniczki.
  • Po polukrowaniu układamy je na kratce i odstawiamy w chłodne miejsce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Lebkuchen. Tradycyjne niemieckie pierniczki
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
d39w3z3
d39w3z3
d39w3z3
Więcej tematów
d39w3z3

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj