Lebkuchen. Tradycyjne niemieckie pierniczki
Niemieckie pierniczki lebkuchen to jedne z najsmaczniejszych świątecznych ciasteczek. Można je upiec nawet dzień przed Wigilią, ponieważ nie wymagają leżakowania. Do ciasta warto dodać skórkę otartą z cytryny lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło przekładamy do rondelka, dodajemy miód i rozpuszczamy. Ze względu na miód, nie możemy zagotować zawartości rondelka.
- Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do pierników. Dodajemy posiekane drobniutko migdały (możemy posiekać je przy użyciu blendera). Następnie dodajemy płynną zawartość rondelka (bardzo ciepłą, lecz nie gorącą).
- Całość mieszamy mikserem, gdy wszystkie składniki połączą się, przekładamy ciasto na stolnicę, wyrabiamy szybko i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie dosypujemy mąki, ponieważ ciasto schładzając się, zgęstnieje. Gdy ciasto będzie zimne, odrywamy od niego niewielkie kawałki i formujemy kuleczki wielkości połowy jajka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy (najlepiej łyżką namaczaną w zimnej wodzie, ponieważ ciasto bardzo się klei).
- Ciasteczka pieczemy przez około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki powinniśmy poczekać około 2-3 minutki.
- Następnie układamy je na blaszce i odstawiamy do schłodzenia. Z cukru pudru, soku z cytryny i ciepłej wody przygotowujemy lukier i lukrujemy nim pierniczki.
- Po polukrowaniu układamy je na kratce i odstawiamy w chłodne miejsce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl