Lebkuchen. Tradycyjne niemieckie pierniczki

Niemieckie pierniczki lebkuchen to jedne z najsmaczniejszych świątecznych ciasteczek. Można je upiec nawet dzień przed Wigilią, ponieważ nie wymagają leżakowania. Do ciasta warto dodać skórkę otartą z cytryny lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Lebkuchen. Tradytcyjne niemieckie pierniczkiLebkuchen. Tradytcyjne niemieckie pierniczki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1/2 kostki masła
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag migdałów
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1,25 szklanki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • woda

Przepis

  • Masło przekładamy do rondelka, dodajemy miód i rozpuszczamy. Ze względu na miód, nie możemy zagotować zawartości rondelka.
  • Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do pierników. Dodajemy posiekane drobniutko migdały (możemy posiekać je przy użyciu blendera). Następnie dodajemy płynną zawartość rondelka (bardzo ciepłą, lecz nie gorącą).
  • Całość mieszamy mikserem, gdy wszystkie składniki połączą się, przekładamy ciasto na stolnicę, wyrabiamy szybko i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie dosypujemy mąki, ponieważ ciasto schładzając się, zgęstnieje. Gdy ciasto będzie zimne, odrywamy od niego niewielkie kawałki i formujemy kuleczki wielkości połowy jajka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy (najlepiej łyżką namaczaną w zimnej wodzie, ponieważ ciasto bardzo się klei).
  • Ciasteczka pieczemy przez około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki powinniśmy poczekać około 2-3 minutki.
  • Następnie układamy je na blaszce i odstawiamy do schłodzenia. Z cukru pudru, soku z cytryny i ciepłej wody przygotowujemy lukier i lukrujemy nim pierniczki.
  • Po polukrowaniu układamy je na kratce i odstawiamy w chłodne miejsce.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości