Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami

Pierś kurczaka faszerowana pieczarkami, papryką i żółtym serem to nasza propozycja na pyszny rodzinny obiad. Przepis jest prosty i szybki. Tak przygotowany kurczak będzie się doskonale komponował z ziemniaczanym puree i surówką colesław. Smacznego!

Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkamiKieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 kg pieczarek
  • 1-2 papryki czerwone
  • kilka plasterków sera żółtego
  • bułka tarta
  • mąka
  • 2 jajka
  • słodka papryka (w proszku), sól, pieprz
  • sos sojowy

Przepis

  • Pokroić pieczarki w półplasterki i podsmażyć na oleju, dodając łyżkę papryki słodkiej (w proszku) i sosu sojowego.
  • Kiedy pieczarki puszczą wodę, zlać ją do osobnego naczynia dolać na patelnię oleju i zrumienić pieczarki.
  • Piersi z kurczaka umyć, rozdzielić na pojedyncze i każdą poprzekrawać nie do końca przez środek i otworzyć powstałą "kieszeń". Posypać solą i pieprzem oraz papryką. Paprykę pokroić (połowę w cienkie plasterki, a połowę w kostkę). Do otwartych piersi kurczaka nakładać pieczarki, paprykę (paski) i kawałeczki sera żółtego.
  • Końce "kieszeni" zamknąć wykałaczką, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, każdy kawałek obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni po około 5 min z każdej strony, do zrumienienia.
  • Brytfankę wysmarować delikatnie masłem, nałożyć na dno pozostałe pieczarki i paprykę (pokrojoną w kostkę) na to wyłożyć obsmażone piersi z kurczaka i polać 1/3 sosu z pieczarek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200 stopni i co 5 min polewać delikatnie sosem, jednocześnie nacinając kurczaka i patrząc, czy już całe mięso zmieniło kolor na biały.
  • Podawać z ziemniakami, polewając wszystko sosem który zebrał się na dnie brytfanki.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru