Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami
Pierś kurczaka faszerowana pieczarkami, papryką i żółtym serem to nasza propozycja na pyszny rodzinny obiad. Przepis jest prosty i szybki. Tak przygotowany kurczak będzie się doskonale komponował z ziemniaczanym puree i surówką colesław. Smacznego!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Pokroić pieczarki w półplasterki i podsmażyć na oleju, dodając łyżkę papryki słodkiej (w proszku) i sosu sojowego.
- Kiedy pieczarki puszczą wodę, zlać ją do osobnego naczynia dolać na patelnię oleju i zrumienić pieczarki.
- Piersi z kurczaka umyć, rozdzielić na pojedyncze i każdą poprzekrawać nie do końca przez środek i otworzyć powstałą "kieszeń". Posypać solą i pieprzem oraz papryką. Paprykę pokroić (połowę w cienkie plasterki, a połowę w kostkę). Do otwartych piersi kurczaka nakładać pieczarki, paprykę (paski) i kawałeczki sera żółtego.
- Końce "kieszeni" zamknąć wykałaczką, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, każdy kawałek obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni po około 5 min z każdej strony, do zrumienienia.
- Brytfankę wysmarować delikatnie masłem, nałożyć na dno pozostałe pieczarki i paprykę (pokrojoną w kostkę) na to wyłożyć obsmażone piersi z kurczaka i polać 1/3 sosu z pieczarek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200 stopni i co 5 min polewać delikatnie sosem, jednocześnie nacinając kurczaka i patrząc, czy już całe mięso zmieniło kolor na biały.
- Podawać z ziemniakami, polewając wszystko sosem który zebrał się na dnie brytfanki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze