Trwa ładowanie...
d3r3fih
08-12-2020 12:02

Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami

Przepis

Pierś kurczaka faszerowana pieczarkami, papryką i żółtym serem to nasza propozycja na pyszny rodzinny obiad. Przepis jest prosty i szybki. Tak przygotowany kurczak będzie się doskonale komponował z ziemniaczanym puree i surówką colesław. Smacznego!

d3r3fih
4.9
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 4 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 kg pieczarek
  • 1-2 papryki czerwone
  • kilka plasterków sera żółtego
  • bułka tarta
  • mąka
  • 2 jajka
  • słodka papryka (w proszku), sól, pieprz
  • sos sojowy
Przepis
  • Pokroić pieczarki w półplasterki i podsmażyć na oleju, dodając łyżkę papryki słodkiej (w proszku) i sosu sojowego.
  • Kiedy pieczarki puszczą wodę, zlać ją do osobnego naczynia dolać na patelnię oleju i zrumienić pieczarki.
  • Piersi z kurczaka umyć, rozdzielić na pojedyncze i każdą poprzekrawać nie do końca przez środek i otworzyć powstałą "kieszeń". Posypać solą i pieprzem oraz papryką. Paprykę pokroić (połowę w cienkie plasterki, a połowę w kostkę). Do otwartych piersi kurczaka nakładać pieczarki, paprykę (paski) i kawałeczki sera żółtego.
  • Końce "kieszeni" zamknąć wykałaczką, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, każdy kawałek obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni po około 5 min z każdej strony, do zrumienienia.
  • Brytfankę wysmarować delikatnie masłem, nałożyć na dno pozostałe pieczarki i paprykę (pokrojoną w kostkę) na to wyłożyć obsmażone piersi z kurczaka i polać 1/3 sosu z pieczarek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200 stopni i co 5 min polewać delikatnie sosem, jednocześnie nacinając kurczaka i patrząc, czy już całe mięso zmieniło kolor na biały.
  • Podawać z ziemniakami, polewając wszystko sosem który zebrał się na dnie brytfanki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kieszonki z kurczaka nadziewane pieczarkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
Więcej tematów
d3r3fih

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj