Domek z piernika krok po kroku. Rodzina będzie zachwycona
Domek z ciasta piernikowego, ozdobiony lukrem i innymi słodkościami to wymarzony wypiek na Boże Narodzenie. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, wystarczy znaleźć szablon w Internecie, zagnieść ciasto i dać się ponieść wyobraźni. Przygotowanie domku z piernika może być fantastyczną zabawą dla całej rodziny.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
Lukier:
- 2 białka
- 50 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Do ozdoby:
- Landrynki na okna
Przygotowanie ciasta:
- W garnku na małym ogniu rozpuścić miód, dodać cukier puder i margarynę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Dodać cukier waniliowy, przyprawę do pierników. Ostudzić masę.
- Dodać mąkę, roztrzepane jajka, kakao i sodę. Ciasto zagnieść i wstawić na noc do lodówki.
Przygotowanie lukru:
- Ubić białka, dodawać powoli cukier puder i sok z cytryny.
Pieczenie i wykończenie:
- Ciasto rozwałkować i upiec poszczególne elementy domku.
- W miejscu okna wyciąć w cieście dziurę i włożyć landrynkę. Landrynka podczas pieczenia rozpuści się i otrzymamy kolorową szybkę.
- Elementy piec ok. 10-15 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
- Poszczególne elementy skleić lukrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl