Domek z piernika krok po kroku. Rodzina będzie zachwycona

Domek z ciasta piernikowego, ozdobiony lukrem i innymi słodkościami to wymarzony wypiek na Boże Narodzenie. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, wystarczy znaleźć szablon w Internecie, zagnieść ciasto i dać się ponieść wyobraźni. Przygotowanie domku z piernika może być fantastyczną zabawą dla całej rodziny.

Domek z piernika krok po kroku. Rodzina będzie zachwyconaDomek z piernika krok po kroku. Rodzina będzie zachwycona
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 50 dag miodu
  • 30 dag cukru pudru
  • 20 dag margaryny
  • 1 kg mąki
  • 1 torebka przyprawy do pierników
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki sody

Lukier:

  • 2 białka
  • 50 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Do ozdoby:

  • Landrynki na okna

Przygotowanie ciasta:

  • W garnku na małym ogniu rozpuścić miód, dodać cukier puder i margarynę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  • Dodać cukier waniliowy, przyprawę do pierników. Ostudzić masę.
  • Dodać mąkę, roztrzepane jajka, kakao i sodę. Ciasto zagnieść i wstawić na noc do lodówki.

Przygotowanie lukru:

  • Ubić białka, dodawać powoli cukier puder i sok z cytryny.

Pieczenie i wykończenie:

  • Ciasto rozwałkować i upiec poszczególne elementy domku.
  • W miejscu okna wyciąć w cieście dziurę i włożyć landrynkę. Landrynka podczas pieczenia rozpuści się i otrzymamy kolorową szybkę.
  • Elementy piec ok. 10-15 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
  • Poszczególne elementy skleić lukrem.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia