Przepis na miękkie pierniczki. To łatwe w przygotowaniu ciasteczka, idealne na Wigilię
Prosty przepis na miękkie, świąteczne pierniczki. Podpowiadamy, jak krok po kroku przyrządzić pyszne ciasteczka, których nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole.
Pierniczki to nieodzowny element świąt. Zapach tych ciasteczek, mandarynek i prawdziwej choinki to najbardziej charakterystyczne zapachy kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia. Sekret idealnych pierników tkwi w szczegółach. Najlepiej upiec je z dużym wyprzedzeniem (najpóźniej tydzień przed świętami), aby były miękkie i smaczne. Poniżej opublikowaliśmy sprawdzony przepis na te wigilijne słodkości.
Składniki:
- 250g miodu
- 150g cukru
- 100g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piekarnika
- 600g mąki
- 15g proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W garnuszku należy rozpuścić masło na małym ogniu, poczekać aż się zagotuje, następnie dodać miód, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Następnie należy zagotować wszystkie składniki i poczekać, aż ostygną.
- Do przestudzonej masy należy dodać jajka, szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy gołymi rękami (może wyjść trochę kleiste).
- Ciasto w woreczku odstawiamy na pół godziny do zamrażalnika, a potem rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm.
- Wycinamy pierniczki i pieczemy je na blaszce przez około 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Smacznego!
Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl