Przepis na miękkie pierniczki. To łatwe w przygotowaniu ciasteczka, idealne na Wigilię
Prosty przepis na miękkie, świąteczne pierniczki. Podpowiadamy, jak krok po kroku przyrządzić pyszne ciasteczka, których nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole.
Źródło zdjęć: © 123RF
Pierniczki to nieodzowny element świąt. Zapach tych ciasteczek, mandarynek i prawdziwej choinki to najbardziej charakterystyczne zapachy kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia. Sekret idealnych pierników tkwi w szczegółach. Najlepiej upiec je z dużym wyprzedzeniem (najpóźniej tydzień przed świętami), aby były miękkie i smaczne. Poniżej opublikowaliśmy sprawdzony przepis na te wigilijne słodkości.
Przepis na pierniczki
Składniki:
- 250g miodu
- 150g cukru
- 100g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piekarnika
- 600g mąki
- 15g proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W garnuszku należy rozpuścić masło na małym ogniu, poczekać aż się zagotuje, następnie dodać miód, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Następnie należy zagotować wszystkie składniki i poczekać, aż ostygną.
- Do przestudzonej masy należy dodać jajka, szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy gołymi rękami (może wyjść trochę kleiste).
- Ciasto w woreczku odstawiamy na pół godziny do zamrażalnika, a potem rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm.
- Wycinamy pierniczki i pieczemy je na blaszce przez około 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Smacznego!
Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak