Przepis na miękkie pierniczki. To łatwe w przygotowaniu ciasteczka, idealne na Wigilię

Prosty przepis na miękkie, świąteczne pierniczki. Podpowiadamy, jak krok po kroku przyrządzić pyszne ciasteczka, których nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole.

Przepis na pierniczki
Źródło zdjęć: © 123RF

Pierniczki to nieodzowny element świąt. Zapach tych ciasteczek, mandarynek i prawdziwej choinki to najbardziej charakterystyczne zapachy kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia. Sekret idealnych pierników tkwi w szczegółach. Najlepiej upiec je z dużym wyprzedzeniem (najpóźniej tydzień przed świętami), aby były miękkie i smaczne. Poniżej opublikowaliśmy sprawdzony przepis na te wigilijne słodkości.

Przepis na pierniczki

Składniki:

  • 250g miodu
  • 150g cukru
  • 100g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piekarnika
  • 600g mąki
  • 15g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • W garnuszku należy rozpuścić masło na małym ogniu, poczekać aż się zagotuje, następnie dodać miód, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Następnie należy zagotować wszystkie składniki i poczekać, aż ostygną.
  • Do przestudzonej masy należy dodać jajka, szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy gołymi rękami (może wyjść trochę kleiste).
  • Ciasto w woreczku odstawiamy na pół godziny do zamrażalnika, a potem rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm.
  • Wycinamy pierniczki i pieczemy je na blaszce przez około 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru