Światowy dzień piernika - najbardziej polskiego ze słodyczy

Z chęcią zjadamy pierniczki przez cały rok i można wręcz powiedzieć, że zrobiliśmy z pierników wspaniały produkt eksportowy.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Czy można wyobrazić sobie święta w Polsce bez zapachu piernika? Odpowiedź jest oczywista - nie. Te brązowe, aromatyczne ciastka stały się nieodłącznym elementem i Bożego Narodzenia, i świąt Wielkiej Nocy. Jednak z chęcią zjadamy je przez cały rok i śmiało można powiedzieć, że zrobiliśmy z pierników wspaniały produkt eksportowy.

Wbrew temu, co można usłyszeć i przeczytać w wielu publikacjach, pierniki nie pochodzą z Polski. Piernik to tradycyjne ciasto pochodzące z nadbałtyckich miast niemieckich. Nie dziwi ta proweniencja – miasta nadmorskie były bardzo bogate, przewożono do nich korzenie z odległych miejsc na świecie, więc tu były te przyprawy najtańsze. Dlatego też bogaci mieszczanie lubili sobie folgować, także w kuchni. Pierniki wymyślono właśnie na fali poszukiwania nowych smaków i smakołyków.

Jeszcze kilkaset lat temu były to wypieki bardzo elitarne. Do ich produkcji używa się bowiem cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i innych przypraw, do których dostęp możliwy był tylko dla nielicznych.

Pierniki z Hamburga, Ostendy i Bremy bardzo szybko stały się popularne w całej Europie. Były bowiem bardzo łatwe do przechowania i transportu. Swoją trwałość zawdzięcza z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej swojej twardości i suchości. W zimnym i suchym miejscu daje się przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Tak też pierniki trafiły do Torunia i Gdańska. Już w XVII wieku piekarze z Torunia lekko zmodyfikowali przepis i zaczęli wypiekać słynne katarzynki, które szybko zdobyły podniebienia smakoszy z całej Europy. Katarzynki to pierniki o oryginalnym kształcie, które znamy wszyscy. Legenda głosi, że ich kształt powstał przypadkowo z połączenia sześciu piernikowych kółek, które zlały się podczas wypiekania ich przed obchodami dnia św. Katarzyny. Drugim bardzo popularnym w Toruniu kształtem są piernikowe serca, które już przed 600 laty zakochani wręczali sobie w imię miłości.

Toruńskie pierniki produkowano jednak także znacznie wcześniej. Pierwsze wzmianki pochodzą z około 1380 roku. Pewien piekarz, nazwiskiem Nicolas Czan oprócz chleba wypiekał właśnie te małe, korzenne ciasteczka. Dwieście lat później w Toruniu pojawiły się wzmianki o nowym zawodzie - piernikarza.

Skąd nazwa tego ciastka i piekarniczej specjalizacji? Trwają spory, jednak naukowcy skłaniają się do tego, że nazwa "piernik" pochodzi od słowa "pierny", czyli "pieprzny". A "pieprzny" to w staropolszczyźnie odpowiednik dzisiejszego słowa "korzenny". Inną nazwą ciast tego typu jest miodownik - w końcu do zrobienia piernika używa się mnóstwa miodu.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Z piernikami związane jest mnóstwo opowieści. Na przykład o tym, że jeden z najbardziej imponujących pierników o wymiarach około 2 metrów długości, 30 centymetrów grubości oraz wartości 300 dolarów, w 1778 roku otrzymała w prezencie od Torunia caryca Katarzyna. Każda królewska wizyta w grodzie Kopernika uwieczniana była także okazjonalnym wypiekiem pamiątkowego ciastka.

Pierniki były nie tylko smakołykiem samym w sobie. XV-wieczne przekazy mówią o tym, że zakonnice z klasztoru w szwedzkiej miejscowości Vadstena jadły pierniki dla zdrowia: ciastka miały poprawić trawienie. Z kolei lekarz skandynawskiego króla Hansa, polecał mu jedzenie tych wspaniałych ciastek, jako lekarstwo na wyjątkowo zły nastrój.

Pierniki były również lekarstwem na przeziębienie. O wierze w medyczne właściwości tych wypieków świadczy fakt, że pierwszy zachowany przepis na pierniki znajdował się nie w książce kucharskiej, lecz... w poradniku medycznym.

Oczywiście korzennych ciastek używano także w kuchni. Jeden z najbardziej znanych staropolskich sosów - szary sos nie mógł się obyć bez pierników. Sos ten przygotowywano z masła, wina, cebuli, rodzynek, mąki, migdałów, bulionu, soli, cukru, octu i właśnie startego piernika. Dodaje się go do ryb, mięs i warzyw. W pewnym momencie stał się tak popularny, że zyskał nazwę sos polski. To nasz wkład w kulinarną historię Europy.

Dziś także specyficzny smak piernika pobudza wyobraźnię kucharzy. W kilku małych browarach waży się piwo piernikowe - ciemne, mocne, bardzo aromatyczne i smaczne. Cukierki czekoladowe z dodatkiem pierników i suszonych śliwek także mają wielu zwolenników.

Przygotować w domu możemy natomiast piernikowy popcorn. Przepis jest prosty. Potrzebujemy: pół kostki masła, pół szklanki miodu, paczkę przyprawy do pierników i paczkę gotowego popcornu.

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki podgrzewamy w garnku, aż miód się rozpuści, i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Do dużej miski przesypujemy popcorn (gotowy, nie ziarna), polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Całość wysypujemy na blachę i pieczemy ww piekarniku nagrzanym do 150 stopni C około 30 minut. Po ostudzeniu kroimy na kawałki i gotowe.

Wszystkie piernikowe eksperymenty są bardzo ciekawe, jednak korzenno-miodowe ciasteczka są najwspanialsze bez żadnej oprawy.

AD/mp/WP Kuchnia

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji