Piernik staropolski długo dojrzewający

Tradycja nakazuje, by ciasto przed wstawieniem do pieca "odpoczęło". Nasze babcie za robienie ciasta zabierały się nawet na 2 miesiące przed świętami. Przykładem jest długo dojrzewający piernik staropolski, za którego przygotowanie najlepiej zabrać się na 6-7 tygodni przed Wigilią.

Piernik staropolski długo dojrzewający
Źródło zdjęć: © 123RF

Niewiele jest wypieków, które kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia bardziej od piernika. Aromatyczny, słodki, pachnący cynamonem, przełożony ulubioną marmoladą i fantazyjnie ozdobiony zasmakuje wszystkim gościom, a dodatkowo będzie ozdobą świątecznego stołu.

Tradycja nakazuje, by ciasto przed wstawieniem do pieca "odpoczęło". Nasze babcie za robienie ciasta zabierały się nawet na 2 miesiące przed świętami. Przykładem jest długo dojrzewający piernik staropolski, za którego przygotowanie najlepiej zabrać się na 6-7 tygodni przed Wigilią.

Wyjątkowego smaku nada mu mieszanka przypraw - tę lepiej zrobić samodzielnie niż kupować gotowy produkt. Wystarczy połączyć w mocnym blenderze lub za pomocą moździerza: 45 g cynamonu, 1 łyżeczkę startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę nasion kolendry, 1 łyżeczkę goździków, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, szczyptę kakao, 2 łyżeczki mielonego imbiru, kilka strąków kardamonu, ziarenka z dwóch lasek wanilii. Można dodać również odrobinę anyżu i lawendy, a także startą skórę z dużej, sparzonej wcześniej pomarańczy.

Składniki na ciasto: 1,2 kg mąk, 400 g cukru, 1/2 litra miodu, 150 g dobrej jakości masła, 100 g smalcu, 3 duże jajka, 1/2 szklanki zimnego mleka, 3 łyżki domowej przyprawy do piernika, 3 łyżeczki sody oczyszczonej.

Przygotowanie: w dużym rondlu z grubszym dnem roztopić masło i smalec, a następnie dodać miód wraz z cukrem i podgrzewać raz po raz mieszając do połączenia składników (ale nie do zagotowania!). Odstawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą i przyprawami. Przestudzoną masę maślano-cukrową zmiksować, stopniowo dodając rozbełtane jajka i połowę mąki, następnie cały czas miksując na średnich obrotach wlać mleko i dodać resztę mąki.

Masę przełożyć do szklanej miski (lub kamionkowej), przykryć lnianą ściereczką, a następnie obwiązać sznurkiem i schować na 5-6 tygodni w chłodne, zacienione miejsce.

Na około 8 dni przed Wigilią należy podzielić ciasto na 3 mniejsze części, podsypać mąką i rozwałkować na około 1,5 cm. Przełożyć do blachy (o szerokości ok. 50 cm, wyłożonej papierem do pieczenia - każdy placek po upieczeniu powinien mieć ten sam rozmiar, aby ułożyć je warstwowo z nadzieniem). Piernik piec przez około 20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C. Z formy wyciągnąć ciasto po około pół godziny, aż przestygnie.

Po 2-3 dniach blaty piernika posmarować powidłami lub kremem budyniowym, złożyć, a następnie polać polewą czekoladową i ozdobić np. posiekanymi orzechami włoskimi.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu