Piernik staropolski długo dojrzewający

Tradycja nakazuje, by ciasto przed wstawieniem do pieca "odpoczęło". Nasze babcie za robienie ciasta zabierały się nawet na 2 miesiące przed świętami. Przykładem jest długo dojrzewający piernik staropolski, za którego przygotowanie najlepiej zabrać się na 6-7 tygodni przed Wigilią.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Niewiele jest wypieków, które kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia bardziej od piernika. Aromatyczny, słodki, pachnący cynamonem, przełożony ulubioną marmoladą i fantazyjnie ozdobiony zasmakuje wszystkim gościom, a dodatkowo będzie ozdobą świątecznego stołu.

Tradycja nakazuje, by ciasto przed wstawieniem do pieca "odpoczęło". Nasze babcie za robienie ciasta zabierały się nawet na 2 miesiące przed świętami. Przykładem jest długo dojrzewający piernik staropolski, za którego przygotowanie najlepiej zabrać się na 6-7 tygodni przed Wigilią.

Wyjątkowego smaku nada mu mieszanka przypraw - tę lepiej zrobić samodzielnie niż kupować gotowy produkt. Wystarczy połączyć w mocnym blenderze lub za pomocą moździerza: 45 g cynamonu, 1 łyżeczkę startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę nasion kolendry, 1 łyżeczkę goździków, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, szczyptę kakao, 2 łyżeczki mielonego imbiru, kilka strąków kardamonu, ziarenka z dwóch lasek wanilii. Można dodać również odrobinę anyżu i lawendy, a także startą skórę z dużej, sparzonej wcześniej pomarańczy.

Składniki na ciasto: 1,2 kg mąk, 400 g cukru, 1/2 litra miodu, 150 g dobrej jakości masła, 100 g smalcu, 3 duże jajka, 1/2 szklanki zimnego mleka, 3 łyżki domowej przyprawy do piernika, 3 łyżeczki sody oczyszczonej.

Przygotowanie: w dużym rondlu z grubszym dnem roztopić masło i smalec, a następnie dodać miód wraz z cukrem i podgrzewać raz po raz mieszając do połączenia składników (ale nie do zagotowania!). Odstawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą i przyprawami. Przestudzoną masę maślano-cukrową zmiksować, stopniowo dodając rozbełtane jajka i połowę mąki, następnie cały czas miksując na średnich obrotach wlać mleko i dodać resztę mąki.

Masę przełożyć do szklanej miski (lub kamionkowej), przykryć lnianą ściereczką, a następnie obwiązać sznurkiem i schować na 5-6 tygodni w chłodne, zacienione miejsce.

Na około 8 dni przed Wigilią należy podzielić ciasto na 3 mniejsze części, podsypać mąką i rozwałkować na około 1,5 cm. Przełożyć do blachy (o szerokości ok. 50 cm, wyłożonej papierem do pieczenia - każdy placek po upieczeniu powinien mieć ten sam rozmiar, aby ułożyć je warstwowo z nadzieniem). Piernik piec przez około 20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C. Z formy wyciągnąć ciasto po około pół godziny, aż przestygnie.

Po 2-3 dniach blaty piernika posmarować powidłami lub kremem budyniowym, złożyć, a następnie polać polewą czekoladową i ozdobić np. posiekanymi orzechami włoskimi.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość