Miodownik
- Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki
- 1 kostka masła
- 20 dag cukru pudru
- 2 jajka 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- Składniki na nadzienie:
- 20 - 30 dag posiekanych
- orzechów włoskich
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 2 łyżki miodu
- budyń (ugotuj według
- przepisu na opakowaniu)
- ale z dodatkiem
- 15 dag cukru pudru
- 30 dag mała
- powidła śliwkowe
Posiekaj na stolnicy składniki ciasta. Zagnieć, podziel na trzy części, włóż na 30 minut do lodówki. Jedną część rozwałkuj na blasze, upiecz w temp. 180'C. Zdejmij z blachy. Upiecz drugi placek i też zdejmij. Na blasze rozwałkuj trzecią porcję ciasta. Przesmaż w rondelku składniki masy, rozsmaruj na surowym placku, upiecz. Zrób krem: zimny budyń utrzyj z masłem. Dwa placki (te bez niczego) posmaruj powidłami i kremem, ułóż jeden na drugim i przykryj plackiem z masą orzechową. Przykryj folią i wstaw do lodówki.
Przepis dodał użytkownik agga129
Podziel się opinią
Komentarze