Trwa ładowanie...

Jak samodzielnie zrobić sushi?

Sushi to danie japońskie, które swój początek miało ok. 300 roku p.n.e., ale w Chinach. To tam świeże ryby wrzucano do ugotowanego ryżu, by przedłużyć ich żywotność. Co prawda wtedy ryż zaczynał fermentować i uznawano, że jest niezdatny do spożycia, ale ryby rzeczywiście miały dłuższy termin przydatności. Sposób ten przechwycili Japończycy, a szczególnie buddyjscy mnisi, którzy nie jedli mięsa. Z czasem sfermentowany ryż również wszedł do menu i tak właśnie postał zalążek sushi.

Przygotowanie sushi w domu może być świetną zabawą Przygotowanie sushi w domu może być świetną zabawą Źródło: Adobe Stock
d1u2dr4
d1u2dr4

Najpopularniejsze rodzaje sushi

Sushi przybiera bardzo różne formy. Łączy je obecność głównych składników, czyli ryżu, liści nori (sprasowane wodorosty), surowej lub wędzonej ryby i dodatków – najlepiej charakterystycznych dla azjatyckiej kuchni: wasabi, marynowanego imbiru, kawioru, warzyw, owoc.

Do najczęściej spotykanych rodzajów sushi należą:

  • Nigiri – kulka lub wałek z ryżu, na którego wierzchu położony jest jeden składnik, np. awokado czy też łosoś. Najczęściej składnik ten "przykleja się" do ryżu niewielką ilością pasty wasabi.
  • Hoso-maki – niewielkie rolki z nori na zewnątrz, ryżem w środku i z jednym, góra dwoma składnikami wewnątrz.
  • Futo-maki – duże rolki z kilkoma (3-5) składnikami wewnątrz ryżu otoczonego nori.
  • Ura-maki – rolki, w których ryż znajduje się na zewnątrz, a nori i dodatkowe składniki wewnątrz. Często ura-maki dekoruje się na wierzchu pojedynczym składnikiem, np. sezamem czy łososiem.
  • Temaki – rożki z nori, które wypełnione są ryżem i dodatkami.
  • Gunkan maki – stosunkowo cienki krążek ryżu owinięty jest nori, które wystaje ponad ryżem, tworząc miejsce na dodatkowe składniki. Zazwyczaj jest to ikra lub tatar z mięsa ryb.

Najczęstsze błędy podczas jedzenia sushi. Zobacz, jak ich uniknąć

Jak przygotować się do robienia sushi w warunkach domowych?

Może nam się wydawać, że samodzielne przygotowanie sushi jest niesamowicie skomplikowaną czynnością wymagającą niezwykłych umiejętności. Tak naprawdę dla wielu z nas okaże się wspaniałą kulinarną przygodą, która dodatkowo relaksuje, uczy cierpliwości i dokładności, ale przede wszystkim daje ogromną satysfakcję i doskonale smakuje.

d1u2dr4

Co ważne, w domu przygotujemy sushi tylko z tych składników, które lubimy. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Właśnie z tego względu domowe sushi ma szansę przebić te gotowe ze sklepu, a nawet te zamówione w restauracji. Aby tego dokonać potrzebujemy nie tylko wprawy, ale też odpowiednich narzędzi i składników.

Co więc powinniśmy kupić, planując samodzielne robienie sushi? Przede wszystkim potrzebne nam będą: garnek do przygotowania ryżu, mata bambusowa do rolowania, folia spożywcza, duży i bardzo ostry nóż (bez ząbków) oraz pojemnik z wodą do opłukiwania rąk i noża. Jeśli chodzi o sprzęt, to nie potrzebujemy niczego więcej.

Z kolei niezbędne do przygotowania sushi składniki to:

  • ryż do sushi (najlepszy będzie ryż perłowy),
  • sos sojowy,
  • ocet ryżowy,
  • wasabi,
  • nori,
  • marynowany imbir,
  • sezam,
  • dodatki (surowe i wędzone ryby, duży ogórek, krewetki, surimi i inne dowolne składniki, jakie chcemy włożyć do naszego sushi).
d1u2dr4

Jak ugotować ryż do sushi?

Podstawą sushi jest dobrze przygotowany ryż. Potrzebujemy do tego specjalnej odmiany ryżu do sushi, najlepszy jest ryż perłowy. Po ugotowaniu ma on być kleisty, nie może być rozgotowany ani niedogotowany. Dlatego też istnieje specjalny sposób na przygotowanie idealnego ryżu do sushi. Na czym on polega?

Sushi Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: neirfy@

Do zrobienia różnego rodzaju sushi przyda nam się ok. 500 g ryżu. Na początku surowy ryż musimy bardzo dokładnie wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, aż do momentu, gdy przestanie ona być mętna. Zazwyczaj to minimum trzy płukania.

d1u2dr4

Po wypłukaniu zalewamy ryż zimną wodą i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę i wlewamy świeżą, ale tylko tyle, by przykryła ryż i sięgała ok. 1 cm ponad jego powierzchnię.

Garnek z ryżem stawiamy na palniku, a gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Ważne, by nie podnosić pokrywki w czasie jego gotowania.

Po ugotowaniu, ciągle nie zdejmujemy pokrywki, a garnek odstawiamy na 20 minut. Ryż wchłonie całą wodę.

d1u2dr4

W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Na taką ilość ryżu potrzebujemy ok. 12 łyżek octu ryżowego, 9 łyżek cukru oraz 2 łyżki soli. Całość możemy podgrzać, nie zagotowując, by sól i cukier dobrze rozpuściły się w occie. Taką zalewę wlewamy do ryżu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Jak przygotować składniki do sushi?

Gdy ryż nam się studzi, możemy przygotować sobie pozostałe składniki do robienia sushi. W rolkach może znaleźć się tak naprawdę bardzo wiele różnych elementów. Ważne jest to, by były one świeże i dobrze osuszone.

Przede wszystkim warto sięgnąć po kilka rodzajów ryb: wędzony lub surowy łosoś, wędzony pstrąg, pieczony węgorz itd. Można też stworzyć rolki z krewetkami, kalmarami lub paluszkami krabowymi.

d1u2dr4

Jeśli nie przepadamy za owocami morza, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować sobie wersję sushi bez nich, a z samymi owocami i warzywami. Do sushi można wykorzystać ogórka, pora, awokado, mango, ananasa, a nawet marchewki i papryki. Do smarowania nori można użyć nie tylko wasabi, ale również majonezu czy też śmietankowego serka.

Przed przystąpieniem do robienia sushi należy pokroić wszystkie składniki warzywne i owocowe w słupki, a rybę w cienkie paski, by łatwo było je rozłożyć i zwinąć.

sushi Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: © Rido

Jak zawijać sushi?

Do zawijania sushi przyda nam się bambusowa mata, którą warto wyłożyć folią spożywczą, by się nie ubrudziła, szczególnie przy robieniu ura-maki, czyli wersji z ryżem po zewnętrznej stronie. Obok maty warto ustawić pojemnik z wodą, w której będziemy mogli opłukiwać dłonie po nakładaniu ryżu oraz nóż w trakcie krojenia sushi.

d1u2dr4

Zwijanie hoso-maki i futo-maki krok po kroku:

  1. Na macie bambusowej wyłożonej folią spożywczą układamy płat nori, odwracając go błyszczącą, śliską stroną do maty. W przypadku hoso-maki, które wewnątrz mają jeden składnik, warto przeciąć nori wzdłuż na pół – najlepiej nożyczkami.
  2. Lekko zwilżonymi dłońmi nabieramy ryż i rozkładamy go na nori cienką warstwą tak, by na końcu zostało ok. 2-3 cm pustego nori.
  3. Warstwę ryżu cienko smarujemy wasabi, majonezem, serkiem śmietankowym albo innym wybranym przez siebie sosem. Możemy też połączyć np. wasabi z serkiem albo majonez z wasabi.
  4. Wzdłuż dłuższego brzegu układamy to, co chcemy mieć wewnątrz sushi – rybę, owoce, warzywa – jeden składnik bądź kilka w zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć i na co mamy ochotę.
  5. Wzdłuż brzegu, który zostawiliśmy bez ryżu, przeciągamy palcem zamoczonym w niewielkiej ilości wasabi lub po prostu wody, by wodorosty ładnie się nam skleiły.
  6. Za pomocą maty dokładnie zwijamy rolkę od dołu do góry, aby była dobrze ściśnięta.
  7. Kroimy sushi ostrym nożem, zwilżając go co jakiś czas, gdyż ryż będzie się do niego kleił. Najlepiej najpierw przekroić rolkę na pół, a potem każdą połowę na 3 lub 4 równe części. Im więcej składników w środku sushi, tym kawałki powinny być grubiej krojone.

W przypadku ura-maki postępujemy podobnie, ale po nałożeniu ryżu na nori musimy przekręcić całość tak, by ryż znalazł się na spodzie, a nori na wierzchu. Tu bardzo przydatna jest właśnie folia spożywcza. Potem wszelkie smarowidła i składniki układamy na nori od strony pozostawionej bez ryżu i z tamtej też strony zaczynamy zwijanie. Z kolei po uformowaniu rulonu warto obsypać go sezamem lub po pokrojeniu każdą rolkę ozdobić na wierzchu wybranym jednym składnikiem.

Jeśli chcemy przygotować sushi w wersji nigiri, bierzemy niewielką ilość ryżu w dłonie i formujemy go w wałek lub lekko rozpłaszczoną kulkę. Wierzch smarujemy lekko wasabi i układamy na nim dowolny składnik tak, by przykrywał cały ryż. Jeżeli, pomimo "kleju" w postaci wasabi, ryba, krewetka czy awokado spadają nam i nie chcą się trzymać, możemy przytwierdzić je cienkimi paskami nori zlepionymi wodą.

Jak podawać sushi?

Po pokrojeniu sushi najlepiej układać na dużej drewnianej lakierowanej desce, do której rolki nie będą się przyklejać.

Najlepiej te same rodzaje sushi umieszczać po kilka sztuk w różnych miejscach, by każdy z gości miał blisko siebie różne rolki.

Do jedzenia podajemy w osobnej miseczce sos sojowy do moczenia sushi, wasabi oraz marynowany imbir, a także pałeczki, choć równie dobrze można po prostu korzystać z palców.

Sushi to doskonały pomysł na romantyczny wieczór albo po prostu na spotkanie ze znajomymi lub rodziną. Ciekawym pomysłem jest też wieczór, w czasie którego każdy uczestnik kolacji weźmie udział w jej przygotowywaniu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1u2dr4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u2dr4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj