Trwa ładowanie...
d32q3xk

Azjatyckie smaki. Kuchnia japońska to nie tylko sushi

18 czerwca obchodzimy święto dania, które jednoznacznie kojarzy nam się z Japonią. To Międzynarodowy Dzień Sushi. Ryż z surową rybą, owocami morza czy warzywami stał się najbardziej rozpoznawalną kulinarną marką Kraju Kwitnącej Wiśni. Jednak Japończycy dumni są z wielu innych dań, które na co dzień królują na tamtejszych stołach.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Podstawą tradycyjnego ramenu jest bulion, gotowany na kościach i mięsie
Podstawą tradycyjnego ramenu jest bulion, gotowany na kościach i mięsie (Shutterstock.com)
d32q3xk

Podstawą kuchni japońskiej są zdrowe, bardzo świeże produkty, szczególnie pochodzące z morza. Potrawy muszą być lekkie i bardzo energetyczne, dlatego też nie dziwi, że najbardziej popularnym daniem, serwowanym na śniadanie, obiad i kolację jest ramen, czyli bardzo gęsta zupa. Istnieją nawet specjalne szkoły, kształcące w przyrządzaniu właśnie tego specjału.

Podstawą tradycyjnego ramenu jest bulion, gotowany na kościach i mięsie. W skład zupy wchodzić mogą także ryby i owoce morza, warzywa takie jak daikon, czyli biała rzodkiew, pędy bambusa czy cebula, wodorosty, gotowane na twardo jajka, nasiona sezamu czy grzyby shitake. Zupa często przyprawiana jest też sosem sojowym.

Bulion gotowany jest bardzo długo, by osiągnąć pełnię smaku. Swoją nazwę ramen zawdzięcza makaronowi, który jest kluczowym elementem dania. Ciekawostką jest to, że prawdziwy ramen stał się chyba pierwszym w Japonii fast foodem, choć jego przygotowanie jest bardzo czasochłonne.

   123RF
(123RF)

Inną japońską zupą, która zaczyna święcić triumfy poza ojczyzną, jest zupa miso. To doskonałe danie przygotowuje się na bazie dwóch składników: bulionu dashi i pasty miso. Dashi to wywar z wodorostów kombu oraz płatków wędzonego i suszonego tuńczyka, bonito. Czasami dodaje się grzyby shitake i inne rodzaje wodorostów. Do tak przygotowanego wywaru dodaje się pastę miso, czyli przefermentowaną i zaszczepiona pewnymi rodzajami grzybów masę sojową. Jest ona dość słona i ma bardzo charakterystyczny smak. Do takiej zupy najczęściej dodaje się tofu lub owoce morza, ale można również dodać warzywa, nawet takie jak ziemniaki.

d32q3xk

Niektóre dania tradycyjnej kuchni japońskiej mogą nas zdziwić podobieństwem do potraw z kuchni polskiej. Jednym z nich jest tonkatsu, czyli panierowany kotlet wieprzowy, przypominający naszego schabowego. Różnica jest taka, że japońska panierka, choć zrobiona z bułki tartej, jest delikatniejsza, a zamiast soli mięso przyprawiane jest sosem sojowym. Tonkatsu podaje się z ryżem i zupą miso, a często także w towarzystwie surówki z kapusty. Niemal tradycyjny polski obiad, rodem z Japonii!

Jeśli kuchnia japońska, to oczywiście… tempura

Tempura to określenie, bardzo popularnego w Kraju Kwitnącej Wiśni sposobu przyrządzania jedzenia, polegającego na smażeniu różnych produktów w cieście. Kluczowym elementem jest odpowiednie przygotowanie ciasta, by po usmażeniu było delikatne i chrupiące. Przepis wydaje się prosty. Mąka pszenna mieszana jest z tapioką i lekko solona. Do suchych składników dodaje się bardzo zimną wodę (nawet z kostkami lodu), to właśnie niska temperatura płynu ma decydujący wpływ na jakość ciasta, w którym następnie zanurza się kawałki warzyw, ryb i owoców morza i smaży je na głębokim tłuszczu przez kilka minut. Dodatkami do tempury są prażone ziarna sezamu i sos sojowy.

Japończycy lubią mięso. W końcu stąd pochodzi najlepsza na świecie wołowina, czyli wagyu. Teppan-yaki to najbardziej popularny sposób przygotowywania potraw mięsnych. Kawałki mięsa (wołowiny, wieprzowiny, drobiu czy ryb) smaży się na wielkiej stalowej płycie razem z warzywami i dodatkami takimi jak makaron czy omlety. W wielu restauracjach robienie teppan-yaki jest atrakcją samą w sobie: obserwujemy przez stół, jak kucharz przygotowuje danie na naszych oczach.

   123RF
(123RF)

Yakitori to z kolei bardzo popularne, szczególnie na ulicznych stoiskach szaszłyki drobiowe. Na bambusowe patyczki nadziewa się małe kawałki kurczaka, podroby (serca, wątróbkę czy żołądki), a nawet... jelita. Mięso wcześniej marynuje się w mieszance sosu sojowego i sake, czyli wódki ryżowej. Szaszłyki piecze się kilka minut na grillu i podaje wyłącznie z sosem sojowym oraz startą rzodkwią daikon. Warto spróbować!

d32q3xk

Japonia bardzo słusznie kojarzy nam się z owocami morza i rybami. Sashimi to, obok sushi, drugi bardzo popularny sposób podawania ich na surowo. Przygotowywane z bardzo świeżych ryb sashimi to pokrojone w małą kostkę lub w cieniutkie plastry mięso, podawane z klasycznymi dodatkami: z chrzanem wasabi, rzodkwią daikon i cytrusowym sosem ponzu lub sosem sojowym. Ciekawostką jest fakt, że sashimi Japończycy robią również z wołowiny (bardzo przypomina wtedy włoskie carpaccio).

Japońska kuchnia nie bez powodu jest coraz bardziej popularna. Warto więc spróbować czegoś innego niż sushi, na pewno nie będziemy żałować.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d32q3xk

Podziel się opinią

Share
d32q3xk
d32q3xk
Więcej tematów