Trwa ładowanie...

Wspomnienia z zimowej wyprawy do Japonii. Czym charakteryzują się ich zwyczaje?

Wiele razy opowiadałam wam już o tym, że uwielbiam podróżować. Niedawno, zimową porą, wybrałam się do Japonii. Odwiedziłam wyspę Hokkaido. Chciałam poznać nie tylko tamtejszą kuchnię. Na wyprawę składały się też wycieczki po górach, wulkanach, a także… jazda na nartach poza wyznaczonymi trasami.

Wspomnienia z zimowej wyprawy do Japonii. Czym charakteryzują się ich zwyczaje?Źródło: Archiwum prywatne
d3tucig
d3tucig

Lubię ryzyko, ale oczywiście w granicach zdrowego rozsądku! Organizatorzy naszej wyprawy zadbali o to, byśmy mogli mieszkać w tradycyjnych, japońskich miejscach, dzięki czemu dobrze mogłam poznać tamtejsze zwyczaje. Czym różnią się od tych, które są typowe dla nas, Polaków? Opowiem wam o tym, co mnie spotkało.

Buty zostawiamy na zewnątrz i wspólnie korzystamy z łaźni. Takie rzeczy w typowo japońskich obiektach

Kiedy dotarliśmy pod hotel, w którym przyszło nam mieszkać (nie był to obiekt typowo turystyczny), to już na początku zaskoczyło nas, że buty musieliśmy zostawić przed wejściem.

Zobacz też: Kaczka w imbirowej glazurze

Mimo że temperatura na zewnątrz wynosiła… blisko minus 15 stopni Celsjusza! Dostaliśmy za to skarpetki oraz kimono. Kolejnym zaskoczeniem był fakt, że w hotelowych pokojach nie było pryszniców. W obiekcie znajdowały się natomiast łaźnie (oddzielnie dla pań oraz dla panów), w których kąpiel – uwierzcie mi na słowo - była jedną z największych atrakcji! Jeśli zaś chodzi o kontakty z miejscowymi Japończykami, to trzeba przyznać, że na początku jest nieco dziwnie. Ich ekspresyjny język może przywodzić na myśl krzyk. Tak naprawdę to jednak bardzo mili ludzie, którzy są wyjątkowo emocjonalni i pomocni!

d3tucig

Miejscowa kuchnia. Nie tylko sushi, ale noża i widelca raczej się nie spodziewajcie

Uwielbiam kuchnię japońską! Oczywiście warto zdawać sobie sprawę, że to coś więcej, niż tylko sushi. Zupa miso, ikra, ryż, różnego rodzaju ryby wędzone, marynowane warzywa, mięso oraz oczywiście soja – to tylko niektóre z produktów, jakie znajdują się na japońskim stole. Japończycy uwielbiają biesiadować i chętnie samodzielnie tworzą różnego rodzaju potrawy, z produktów, na jakie akurat mają ochotę.

Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Jeśli jesteście miłośnikami chleba, to mam dla was smutną wiadomość – w Japonii raczej go nie znajdziecie, ponieważ zastępowany jest on przez ryż. Można go zajadać z różnymi dodatkami, często w formie specyficznej "kanapki". Oczywiście sushi, a także różne gatunki surowych ryb, są bardzo popularne. Do tego obowiązkowo sos sojowy – doprawia praktycznie wszystko i jest podstawą w kuchni japońskiej. Dzięki jego dodatkowi nie musimy już solić potrawy, ponieważ sam w sobie jest on słony. By go zrobić, mieli się ziarna soi z dodatkiem zbóż, do tego woda i sól, a całość poddana zostaje fermentacji.

W dobrej jakości sosie sojowym mogą więc znajdować się tylko 4 składniki. Pamiętajcie więc o czytaniu etykiet przed jego zakupem. Im mniej dodatków i ulepszaczy smaku – tym lepiej.

Zanim rozpocznie się zwiedzanie mniej turystycznych terenów Japonii, lepiej nauczyć się jeść pałeczkami. W ichniejszych obiektach raczej nie dostaniecie noża i widelca. Do każdego dania z kolei dołączane są pałeczki. Na szczęście istnieją produkty (w tym także sushi!), których jedzenie rękami nie jest faux paux.

d3tucig

Zdrowe nawyki żywieniowe to zdrowi i szczęśliwi ludzie!

Wbrew pozorom kuchnia japońska jest lekka oraz… prosta. Królują w niej nie tylko ryby oraz owoce morza, ale też warzywa. Te są marynowane albo przygotowywane na półtwardo. Dzięki temu zachowują one wszystkie składniki odżywcze i dostarczają nam niezbędnych witamin oraz minerałów. Japończycy dbają też o to, by każdy produkt nie był przesadnie przyprawiony. Ryba ma smakować rybą, zaś warzywo warzywem. Główną przyprawą jest więc właśnie sos sojowy (dostępny w kilku odmiennych wersjach), który pozwala wydobyć ich naturalny smak i aromat.

Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Wiadomo, że nie wszystkim odpowiada smak charakteryzujący kuchnię japońską, ale warto wiedzieć, że jest ona zaliczana do jednej z najzdrowszych na całym świecie. Na japońskich ulicach wszyscy są szczupli oraz radośni! Ludzie dbają o odpowiedni sposób spożywania posiłków i o wysokiej jakości produkty, z których te są przygotowywane. Myślę, że to akurat kwestie, które powinniśmy od nich przejąć! Z korzyścią dla nas samych. A wycieczkę po Japonii, serdecznie wam polecam.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3tucig
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tucig
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj