ycipk-3qfny9

Wspomnienia z zimowej wyprawy do Japonii. Czym charakteryzują się ich zwyczaje?

Wiele razy opowiadałam wam już o tym, że uwielbiam podróżować. Niedawno, zimową porą, wybrałam się do Japonii. Odwiedziłam wyspę Hokkaido. Chciałam poznać nie tylko tamtejszą kuchnię. Na wyprawę składały się też wycieczki po górach, wulkanach, a także… jazda na nartach poza wyznaczonymi trasami.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wspomnienia z zimowej wyprawy do Japonii. Czym charakteryzują się ich zwyczaje?
(Archiwum prywatne)
ycipk-3qfny9

Lubię ryzyko, ale oczywiście w granicach zdrowego rozsądku! Organizatorzy naszej wyprawy zadbali o to, byśmy mogli mieszkać w tradycyjnych, japońskich miejscach, dzięki czemu dobrze mogłam poznać tamtejsze zwyczaje. Czym różnią się od tych, które są typowe dla nas, Polaków? Opowiem wam o tym, co mnie spotkało.

Buty zostawiamy na zewnątrz i wspólnie korzystamy z łaźni. Takie rzeczy w typowo japońskich obiektach

Kiedy dotarliśmy pod hotel, w którym przyszło nam mieszkać (nie był to obiekt typowo turystyczny), to już na początku zaskoczyło nas, że buty musieliśmy zostawić przed wejściem.

ycipk-3qfny9

Zobacz też: Kaczka w imbirowej glazurze

Mimo że temperatura na zewnątrz wynosiła… blisko minus 15 stopni Celsjusza! Dostaliśmy za to skarpetki oraz kimono. Kolejnym zaskoczeniem był fakt, że w hotelowych pokojach nie było pryszniców. W obiekcie znajdowały się natomiast łaźnie (oddzielnie dla pań oraz dla panów), w których kąpiel – uwierzcie mi na słowo - była jedną z największych atrakcji! Jeśli zaś chodzi o kontakty z miejscowymi Japończykami, to trzeba przyznać, że na początku jest nieco dziwnie. Ich ekspresyjny język może przywodzić na myśl krzyk. Tak naprawdę to jednak bardzo mili ludzie, którzy są wyjątkowo emocjonalni i pomocni!

Miejscowa kuchnia. Nie tylko sushi, ale noża i widelca raczej się nie spodziewajcie

ycipk-3qfny9

Uwielbiam kuchnię japońską! Oczywiście warto zdawać sobie sprawę, że to coś więcej, niż tylko sushi. Zupa miso, ikra, ryż, różnego rodzaju ryby wędzone, marynowane warzywa, mięso oraz oczywiście soja – to tylko niektóre z produktów, jakie znajdują się na japońskim stole. Japończycy uwielbiają biesiadować i chętnie samodzielnie tworzą różnego rodzaju potrawy, z produktów, na jakie akurat mają ochotę.

Archiwum prywatne
Podziel się

Jeśli jesteście miłośnikami chleba, to mam dla was smutną wiadomość – w Japonii raczej go nie znajdziecie, ponieważ zastępowany jest on przez ryż. Można go zajadać z różnymi dodatkami, często w formie specyficznej "kanapki". Oczywiście sushi, a także różne gatunki surowych ryb, są bardzo popularne. Do tego obowiązkowo sos sojowy – doprawia praktycznie wszystko i jest podstawą w kuchni japońskiej. Dzięki jego dodatkowi nie musimy już solić potrawy, ponieważ sam w sobie jest on słony. By go zrobić, mieli się ziarna soi z dodatkiem zbóż, do tego woda i sól, a całość poddana zostaje fermentacji.

W dobrej jakości sosie sojowym mogą więc znajdować się tylko 4 składniki. Pamiętajcie więc o czytaniu etykiet przed jego zakupem. Im mniej dodatków i ulepszaczy smaku – tym lepiej.

ycipk-3qfny9

Zanim rozpocznie się zwiedzanie mniej turystycznych terenów Japonii, lepiej nauczyć się jeść pałeczkami. W ichniejszych obiektach raczej nie dostaniecie noża i widelca. Do każdego dania z kolei dołączane są pałeczki. Na szczęście istnieją produkty (w tym także sushi!), których jedzenie rękami nie jest faux paux.

Zdrowe nawyki żywieniowe to zdrowi i szczęśliwi ludzie!

Wbrew pozorom kuchnia japońska jest lekka oraz… prosta. Królują w niej nie tylko ryby oraz owoce morza, ale też warzywa. Te są marynowane albo przygotowywane na półtwardo. Dzięki temu zachowują one wszystkie składniki odżywcze i dostarczają nam niezbędnych witamin oraz minerałów. Japończycy dbają też o to, by każdy produkt nie był przesadnie przyprawiony. Ryba ma smakować rybą, zaś warzywo warzywem. Główną przyprawą jest więc właśnie sos sojowy (dostępny w kilku odmiennych wersjach), który pozwala wydobyć ich naturalny smak i aromat.

ycipk-3qfny9
Archiwum prywatne
Podziel się

Wiadomo, że nie wszystkim odpowiada smak charakteryzujący kuchnię japońską, ale warto wiedzieć, że jest ona zaliczana do jednej z najzdrowszych na całym świecie. Na japońskich ulicach wszyscy są szczupli oraz radośni! Ludzie dbają o odpowiedni sposób spożywania posiłków i o wysokiej jakości produkty, z których te są przygotowywane. Myślę, że to akurat kwestie, które powinniśmy od nich przejąć! Z korzyścią dla nas samych. A wycieczkę po Japonii, serdecznie wam polecam.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3qfny9

ycipk-3qfny9
ycipk-3qfny9