Jaki ryż wybrać?

Stanowi podstawę wyżywienia ponad połowy mieszkańców naszego globu. W wielu językach używanych w Azji, słowo "ryż" jest synonimem "życia" i "bogactwa". Szacuje się, że istnieje ponad 40 tys. jego odmian. Różnią się od siebie kształtem, kolorem czy wielkością ziarna. Czy wiesz, który z nich jest najzdrowszy?

Obraz

/ 12Życie i bogactwo na talerzu

Obraz
© Thinkstock

Ryż znany jest na wszystkich kontynentach. Stanowi podstawę wyżywienia ponad połowy mieszkańców naszego globu. W wielu językach używanych w Azji, słowo "ryż" jest synonimem "życia" i "bogactwa". Szacuje się, że istnieje ponad 40 tys. jego odmian. Różnią się od siebie kształtem, kolorem czy wielkością ziarna. Czy wiesz, który z nich jest najzdrowszy?

Jego ziarna są cienkie, mają ok. 6 -7 mm długości. Zawierają przy tym bardzo mało skrobi, w związku z czym ryż ten się nie klei. Ma zwartą konsystencję i łatwo ugotować go na sypko. Dzięki swym właściwościom często dodawany jest do sałatek, warzyw oraz zup.

ml/mmch
Jak oczyścić organizm na wiosnę?

/ 12Ryż krótkoziarnisty

Obraz
© Thinkstock

Ten rodzaj ryżu ma małe, niemal okrągłe ziarna o średniej długości ok. 5 - 5,2 mm. Ma delikatniejszą strukturę niż ryż długoziarnisty i bardzo chłonie wodę. Zawiera wyjątkowo dużo skrobi, a szczególnie amylopektyny, dzięki czemu po ugotowaniu ziarna są miękkie i mogą ściśle do siebie przylegać. Danie staje się kleiste, co umożliwia jedzenie pałeczkami. Ten rodzaj ryżu najczęściej używa się do paelli, risotto czy sushi.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?

/ 12Ryż biały

Obraz
© Thinkstock

Bez wątpienia najbardziej popularny, ale też mocno przetworzony, co jest jego główną wadą. W trakcie procesu tzw. polerowania pozbawiany jest łupiny, otrębów i zarodka, gdzie znajdują się prawie wszystkie ważne składniki odżywcze. Ziarna łamią się, a ryż traci na jakości. Nie można z nim przesadzać - ostatnie badania pokazują, że jego nadmiar w diecie znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Zalety? Ma delikatny smak, szybko się gotuje, jest tani i ma długi okres przydatności do spożycia.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?

/ 12Ryż brązowy

Obraz
© Thinkstock

Ryż brązowy czasami nazywa się też naturalnym. Jest bogaty w substancje odżywcze. To dlatego, że nie poddawano go polerowaniu, efektem czego na jego ziarnie znajdują się zewnętrzne warstwy okrywy. W procesie obróbki traci jedynie niejadalną łuskę, wszystkie wartościowe składniki pozostają. Dużo w nim białka, żelaza, wapnia, błonnika i witamin z grupy B. Ma także niski indeks glikemiczny. Ryż brązowy charakteryzuje się specyficznym orzechowym aromatem. Wymaga dość długiego gotowania - ok.30-35min.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?

/ 12Ryż czerwony

Obraz
© Thinkstock

Ta odmiana to ryż średnioziarnisty o czerwonej łupince (za kolor odpowiada czerwony pigment występujący w osłonie ziarna). Powszechnie jada się go w Tajlandii i na Filipinach. Jego odmiany na mniejszą skalę uprawiane są też w Kalifornii. Najbardziej docenianym gatunkiem ryżu czerwonego jest obecnie produkowany we Francji - Carmarque. Ma lekko orzechowy smak, trochę podobny do ryżu brązowego. Jest pełen witamin (A, B, D, E, F), mikroelementów (cynk, magnez, żelazo), aminokwasów i włókien. Możemy kupić go w sklepach ze zdrową żywnością.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?

/ 12Ryż czarny

Obraz
© Thinkstock

W Chinach nazywany był kiedyś "zakazanym ryżem", a spożywać go mógł tylko cesarz. Tak samo jak ryż brązowy i czerwony - jest niełuskany. Zawiera podobną do ryżu brązowego ilość składników odżywczych, z tą różnicą, że jest bogaty w przeciwutleniacze. Jego barwa po zagotowaniu zmienia się z czarnej na fioletową.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?

/ 12Ryż parboiled

Obraz
© Thinkstock

Termin "parboiled" odnosi się do procesu technologicznego i oznacza krótką obróbkę termiczną parą wodną. W ten sposób ryż zachowuje błonnik i witaminy, które straciłby w trakcie łuskania. Pod działaniem ciśnienia i pary wodnej wszystko, co najcenniejsze w okrywie przenika w głąb ziarna. Po ugotowaniu ryż pozostaje sypki i puszysty. Zazwyczaj ten proces stosuje się do długich ziaren.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?

/ 12Ryż jaśminowy

Obraz
© Thinkstock

Uchodzi za "arystokratę" wśród innych gatunków ryżu. Nazwa jego pochodzi od aromatu jaki wydziela - to zapach kwiatów jaśminu, lekko miodowy i słodkawy. Ziarna ryżu jaśminowego są stosunkowo długie i jedwabiście białe. Uprawiany jest na całym świecie, ale najlepszy pochodzi z pól Tajlandii. Po ugotowaniu ryż jest miękki i lekko kleisty. Kucharze wykorzystują go często do deserów.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?

/ 12Ryż basmati

Obraz
© Thinkstock

To gatunek ryżu uprawiany w Indiach i Bangladeszu. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu. Uważa się, że to najszlachetniejsza odmiana zboża i jeden z najlepszych gatunków uprawianych na świecie. Ryż dostępny jest w dwóch odmianach - brązowym i białym. Podczas gotowania nie skleja się. Jest doskonały jako dodatek do mięsa, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?

10 / 12Ryż arborio i carnaroli

Obraz
© Thinkstock

Mają owalne i lekko przezroczyste ziarna. Należą do typowo włoskich gatunków ryżu. W czasie gotowania wydzielają dużo skrobi, dzięki czemu nabierają kleistej konsystencji, zachowując przy tym wilgotność i soczystość. To właśnie konsystencja sprawia, że te odmiany są podstawą risotta. W środku każdego ziarna znajduje się biały środek, nazywany przez Włochów "perłą". Środek ten się nie rozgotowuje, podczas gdy ziarno na zewnątrz jest kremowe.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?

11 / 12Ryż kleisty

Obraz
© Thinnkstock

Jest podstawą wyżywienia mieszkańców Laosu, Tajlandii czy Japonii. Znany jest również pod innymi nazwami - słodki ryż, lepki ryż czy woskowaty ryż. Charakteryzuje się szerokim i krótkim ziarnem, które skleja się ze sobą podczas gotowania - zawdzięcza to dużej ilości amylopektyny. Często stosowany jest do azjatyckich słodkich przekąsek. Oczywiście wykorzystywany jest też jako podstawowy składnik sushi. W krajach azjatyckich produkuje się z niego także mąkę ryżową, którą zagęszcza się farsze do pierożków i sosy.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?

12 / 12Ryż dziki

Obraz
© Thinkstock

Znany jest też pod kilkoma innymi nazwami - zizania wodna, owies wodny lub ostruda wodna. Roślina, choć uważana za ryż, tak naprawdę nim nie jest. W rzeczywistości to gatunek trawy. Podłużne, szarobrązowe lub czarne ziarenka z wyglądu tylko go przypominają. Jest bogaty w substancje mineralne i witaminy. Pod tym względem jest nawet cenniejszy niż ryż brązowy. Zawiera dużo białko, potas, fosfor, witaminy z grupy B. Ma silny orzechowy posmak, dlatego najczęściej spożywa się go jako dodatek do ryżu białego. Wymaga długiego gotowania.

ml/mmch
Jak oczyścić organizm na wiosnę?

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary