Jaki ryż wybrać?
Stanowi podstawę wyżywienia ponad połowy mieszkańców naszego globu. W wielu językach używanych w Azji, słowo "ryż" jest synonimem "życia" i "bogactwa". Szacuje się, że istnieje ponad 40 tys. jego odmian. Różnią się od siebie kształtem, kolorem czy wielkością ziarna. Czy wiesz, który z nich jest najzdrowszy?
Życie i bogactwo na talerzu
Ryż znany jest na wszystkich kontynentach. Stanowi podstawę wyżywienia ponad połowy mieszkańców naszego globu. W wielu językach używanych w Azji, słowo "ryż" jest synonimem "życia" i "bogactwa". Szacuje się, że istnieje ponad 40 tys. jego odmian. Różnią się od siebie kształtem, kolorem czy wielkością ziarna. Czy wiesz, który z nich jest najzdrowszy?
Jego ziarna są cienkie, mają ok. 6 -7 mm długości. Zawierają przy tym bardzo mało skrobi, w związku z czym ryż ten się nie klei. Ma zwartą konsystencję i łatwo ugotować go na sypko. Dzięki swym właściwościom często dodawany jest do sałatek, warzyw oraz zup.
ml/mmch
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Ryż krótkoziarnisty
Ten rodzaj ryżu ma małe, niemal okrągłe ziarna o średniej długości ok. 5 - 5,2 mm. Ma delikatniejszą strukturę niż ryż długoziarnisty i bardzo chłonie wodę. Zawiera wyjątkowo dużo skrobi, a szczególnie amylopektyny, dzięki czemu po ugotowaniu ziarna są miękkie i mogą ściśle do siebie przylegać. Danie staje się kleiste, co umożliwia jedzenie pałeczkami. Ten rodzaj ryżu najczęściej używa się do paelli, risotto czy sushi.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Ryż biały
Bez wątpienia najbardziej popularny, ale też mocno przetworzony, co jest jego główną wadą. W trakcie procesu tzw. polerowania pozbawiany jest łupiny, otrębów i zarodka, gdzie znajdują się prawie wszystkie ważne składniki odżywcze. Ziarna łamią się, a ryż traci na jakości. Nie można z nim przesadzać - ostatnie badania pokazują, że jego nadmiar w diecie znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Zalety? Ma delikatny smak, szybko się gotuje, jest tani i ma długi okres przydatności do spożycia.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Ryż brązowy
Ryż brązowy czasami nazywa się też naturalnym. Jest bogaty w substancje odżywcze. To dlatego, że nie poddawano go polerowaniu, efektem czego na jego ziarnie znajdują się zewnętrzne warstwy okrywy. W procesie obróbki traci jedynie niejadalną łuskę, wszystkie wartościowe składniki pozostają. Dużo w nim białka, żelaza, wapnia, błonnika i witamin z grupy B. Ma także niski indeks glikemiczny. Ryż brązowy charakteryzuje się specyficznym orzechowym aromatem. Wymaga dość długiego gotowania - ok.30-35min.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Ryż czerwony
Ta odmiana to ryż średnioziarnisty o czerwonej łupince (za kolor odpowiada czerwony pigment występujący w osłonie ziarna). Powszechnie jada się go w Tajlandii i na Filipinach. Jego odmiany na mniejszą skalę uprawiane są też w Kalifornii. Najbardziej docenianym gatunkiem ryżu czerwonego jest obecnie produkowany we Francji - Carmarque. Ma lekko orzechowy smak, trochę podobny do ryżu brązowego. Jest pełen witamin (A, B, D, E, F), mikroelementów (cynk, magnez, żelazo), aminokwasów i włókien. Możemy kupić go w sklepach ze zdrową żywnością.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Ryż czarny
W Chinach nazywany był kiedyś "zakazanym ryżem", a spożywać go mógł tylko cesarz. Tak samo jak ryż brązowy i czerwony - jest niełuskany. Zawiera podobną do ryżu brązowego ilość składników odżywczych, z tą różnicą, że jest bogaty w przeciwutleniacze. Jego barwa po zagotowaniu zmienia się z czarnej na fioletową.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Ryż parboiled
Termin "parboiled" odnosi się do procesu technologicznego i oznacza krótką obróbkę termiczną parą wodną. W ten sposób ryż zachowuje błonnik i witaminy, które straciłby w trakcie łuskania. Pod działaniem ciśnienia i pary wodnej wszystko, co najcenniejsze w okrywie przenika w głąb ziarna. Po ugotowaniu ryż pozostaje sypki i puszysty. Zazwyczaj ten proces stosuje się do długich ziaren.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Ryż jaśminowy
Uchodzi za "arystokratę" wśród innych gatunków ryżu. Nazwa jego pochodzi od aromatu jaki wydziela - to zapach kwiatów jaśminu, lekko miodowy i słodkawy. Ziarna ryżu jaśminowego są stosunkowo długie i jedwabiście białe. Uprawiany jest na całym świecie, ale najlepszy pochodzi z pól Tajlandii. Po ugotowaniu ryż jest miękki i lekko kleisty. Kucharze wykorzystują go często do deserów.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Ryż basmati
To gatunek ryżu uprawiany w Indiach i Bangladeszu. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu. Uważa się, że to najszlachetniejsza odmiana zboża i jeden z najlepszych gatunków uprawianych na świecie. Ryż dostępny jest w dwóch odmianach - brązowym i białym. Podczas gotowania nie skleja się. Jest doskonały jako dodatek do mięsa, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Ryż arborio i carnaroli
Mają owalne i lekko przezroczyste ziarna. Należą do typowo włoskich gatunków ryżu. W czasie gotowania wydzielają dużo skrobi, dzięki czemu nabierają kleistej konsystencji, zachowując przy tym wilgotność i soczystość. To właśnie konsystencja sprawia, że te odmiany są podstawą risotta. W środku każdego ziarna znajduje się biały środek, nazywany przez Włochów "perłą". Środek ten się nie rozgotowuje, podczas gdy ziarno na zewnątrz jest kremowe.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Ryż kleisty
Jest podstawą wyżywienia mieszkańców Laosu, Tajlandii czy Japonii. Znany jest również pod innymi nazwami - słodki ryż, lepki ryż czy woskowaty ryż. Charakteryzuje się szerokim i krótkim ziarnem, które skleja się ze sobą podczas gotowania - zawdzięcza to dużej ilości amylopektyny. Często stosowany jest do azjatyckich słodkich przekąsek. Oczywiście wykorzystywany jest też jako podstawowy składnik sushi. W krajach azjatyckich produkuje się z niego także mąkę ryżową, którą zagęszcza się farsze do pierożków i sosy.
Jak oczyścić organizm na wiosnę?
Ryż dziki
Znany jest też pod kilkoma innymi nazwami - zizania wodna, owies wodny lub ostruda wodna. Roślina, choć uważana za ryż, tak naprawdę nim nie jest. W rzeczywistości to gatunek trawy. Podłużne, szarobrązowe lub czarne ziarenka z wyglądu tylko go przypominają. Jest bogaty w substancje mineralne i witaminy. Pod tym względem jest nawet cenniejszy niż ryż brązowy. Zawiera dużo białko, potas, fosfor, witaminy z grupy B. Ma silny orzechowy posmak, dlatego najczęściej spożywa się go jako dodatek do ryżu białego. Wymaga długiego gotowania.
ml/mmch
Jak oczyścić organizm na wiosnę?