Bordowe spaghetti gotowane w winie podbija sieć. Nie ma się co dziwić

Miłośnicy kulinariów widząc ten makaron po raz pierwszy biorą go za soba – cienki makaron gryczany. Tyle że to najzwyklejsze spaghetti durum, które kolor zmienia dopiero w garnku. Przygotowanie jest banalne.

Spaghetti gotowane w czerwonym winie zachwyca kolorem i smakiem.
Źródło zdjęć: © Instagram
Helena Łygas
oprac.  Helena Łygas

Większość internetowych tricków kulinarnych najlepiej podzielić sobie przez dwa (jeśli od razu nie przez pięć). Rzadko kiedy udają się tak, jak "na jutubie", a jeśli nawet, przeważanie do najsmaczniejszych nie należą.

Z tym jest inaczej. Sprawdziliśmy to na własnej skórze, czy też może raczej – we własnym garnku. W spaghetti na czerwonym winie, które podbija sieć, wbrew temu, co sugeruje nazwa nie chodzi o sos na bazie mięsa duszonego na winie, ale o makaron. Trik polega na ugotowaniu makaronu w ulubionym winie. To znaczy prawie w winie, bo z dodatkiem 1-2 szklanek wody i prawie w ulubionym – nadaje się do tego wyłącznie wino czerwone i wytrawne.

Nalewacie wino do garnka (około 1,5 butelki plus wspomniane 1-2 szklanki), doprowadzacie do wrzenia i wrzucacie makaron. Choć w sieci zdecydowanie najwięcej można znaleźć zdjęć spaghetti, do gotowania w winie nadaje się każdy makaron pszeniczny. Co do czasu gotowania śmiałkowie milczą, warto po prostu sprawdzać, kiedy nasze penne czy vermicelli osiągną pożądaną miękkość.

Makaron ma rzecz jasna posmak trunku, dlatego z pewnością bardziej przypadnie do gustu miłośnikom wina czerwonego niż białego. Sprawdzi się dobrze do sosów mięsnych – bolognese czy puttaneski, ale też z prostymi dodatkami, jak np. zarumieniony czosnek, pietruszka, płatki chilli, oliwa z oliwek i parmezan. Oczywiście, jeśli wasze ulubione wino do tanich nie należy, nie można nazwać kolacji z purpurowym spaghetti szczególnie ekonomiczną, jednak czego nie robi się dla włoskiego fusion na takim poziomie abstrakcji.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca