Bordowe spaghetti gotowane w winie podbija sieć. Nie ma się co dziwić

Miłośnicy kulinariów widząc ten makaron po raz pierwszy biorą go za soba – cienki makaron gryczany. Tyle że to najzwyklejsze spaghetti durum, które kolor zmienia dopiero w garnku. Przygotowanie jest banalne.

Spaghetti gotowane w czerwonym winie zachwyca kolorem i smakiem.
Źródło zdjęć: © Instagram
Helena Łygas
oprac.  Helena Łygas

Większość internetowych tricków kulinarnych najlepiej podzielić sobie przez dwa (jeśli od razu nie przez pięć). Rzadko kiedy udają się tak, jak "na jutubie", a jeśli nawet, przeważanie do najsmaczniejszych nie należą.

Z tym jest inaczej. Sprawdziliśmy to na własnej skórze, czy też może raczej – we własnym garnku. W spaghetti na czerwonym winie, które podbija sieć, wbrew temu, co sugeruje nazwa nie chodzi o sos na bazie mięsa duszonego na winie, ale o makaron. Trik polega na ugotowaniu makaronu w ulubionym winie. To znaczy prawie w winie, bo z dodatkiem 1-2 szklanek wody i prawie w ulubionym – nadaje się do tego wyłącznie wino czerwone i wytrawne.

Nalewacie wino do garnka (około 1,5 butelki plus wspomniane 1-2 szklanki), doprowadzacie do wrzenia i wrzucacie makaron. Choć w sieci zdecydowanie najwięcej można znaleźć zdjęć spaghetti, do gotowania w winie nadaje się każdy makaron pszeniczny. Co do czasu gotowania śmiałkowie milczą, warto po prostu sprawdzać, kiedy nasze penne czy vermicelli osiągną pożądaną miękkość.

Makaron ma rzecz jasna posmak trunku, dlatego z pewnością bardziej przypadnie do gustu miłośnikom wina czerwonego niż białego. Sprawdzi się dobrze do sosów mięsnych – bolognese czy puttaneski, ale też z prostymi dodatkami, jak np. zarumieniony czosnek, pietruszka, płatki chilli, oliwa z oliwek i parmezan. Oczywiście, jeśli wasze ulubione wino do tanich nie należy, nie można nazwać kolacji z purpurowym spaghetti szczególnie ekonomiczną, jednak czego nie robi się dla włoskiego fusion na takim poziomie abstrakcji.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów