WAŻNE
TERAZ

Nawrocki odmawia nominacji 46 sędziów. Prezydent wydał oświadczenie

Makaron w letnim wydaniu. Pięć pysznych, sezonowych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Proste i szybkie przepisy

Obraz
© Fotolia

Makaron jest idealny na ciepłe, letnie dni. Wiedzą o tym doskonale mieszkańcy słonecznej Italii, którzy popularną pastę jadają regularnie. Żeby jednak makaronowe dania były sycące, ale nie obciążające i przede wszystkim nie przekładały się na dodatkowe centymetry w pasie czy biodrach, zrezygnujmy z ciężkich sosów i zastąpmy je lekkimi dodatkami. Dzięki temu uzyskamy smaczne, nietypowe danie, które pomoże nam utrzymać dobry nastrój w słoneczne dni. Oto pięć naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Makaron z zielonymi warzywami

Obraz
© 123RF

Wczesne lato to czas na wiele zielonych warzyw. Gdy połączymy je z makaronem, będziemy mieli pełnowartościowy i zdrowy posiłek. Składniki: makaron, młoda fasolka szparagowa, zielony groszek, rukola, szczypiorek, czosnek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, parmezan. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa – zaczynamy od fasolki i groszku, pod koniec dorzucamy rukolę i pokrojony w dość spore kawałki szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z makaronem i posypujemy parmezanem.

/ 6Makaron z rzodkiewkami

Obraz
© 123RF

Chrupiące rzodkiewki to nietypowy, ale bardzo dobrze komponujący się z makaronem dodatek. Na nasze danie potrzebne będą: pęczek rzodkiewek z liśćmi, szklanka szpinaku, garść orzeszków pinii, czosnek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeża bazylia. Z rzodkiewek obcinamy liście, dokładnie je myjemy i miksujemy razem z bazylią, czosnkiem i orzeszkami pinii. Dolewamy powoli oliwę i doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Ugotowany makaron łączymy z pesto z liści i kawałkami rzodkiewek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

/ 6Spaghetti ze szparagami

Obraz
© 123RF

To klasyczne wiosenne danie smakuje najlepiej z kieliszkiem białego wina, ale dobra oranżada z cytrusów również będzie świetnym uzupełnieniem. Składniki: pęczek zielonych szparagów, dwa ząbki czosnku, dwie szalotki, masło, dwie łyżki oliwy z oliwek, zielona pietruszka, sól i pieprz. Szparagi kroimy na nieduże kawałki, główki odkładamy. Szalotki i czosnek siekamy. Na maśle z oliwą podsmażamy łodygi szparagów, dodajemy szalotki i czosnek, smażymy mieszając, a na koniec dodajemy delikatne główki szparagów. Doprawiamy i mieszamy z ugotowanym makaronem.

/ 6Zielone spaghetti z serem pleśniowym

Obraz
© 123RF

To danie zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale również smakiem. Błękitny ser pleśniowy jest najlepszy, ale można go zastąpić każdym innym, byle ostrym. Potrzebne nam będą: dwie szklanki świeżych liści szpinaku, szklanka roszponki, kilkanaście pomidorków koktajlowych, garść orzechów włoskich, czosnek, ser pleśniowy, oliwa z oliwek i przyprawy: sól, pieprz i świeża bazylia. Pomidorki kroimy na pół, orzechy siekamy dość grubo, czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy po kolei wszystkie warzywa i orzechy, smażymy trzy minuty. Do ugotowanego makaronu dodajemy warzywa i pokruszony na kawałki ser pleśniowy.

/ 6Spaghetti z cytryną i tymiankiem

Obraz
© 123RF

Bardzo delikatny makaron praktycznie bez składników, a jednak smaczny i aromatyczny. Oto nasz przepis. Składniki: sparzona i wyszorowana cytryna, jajko, kilka łyżek świeżego tymianku, pieprz i sól. Na tarce ścieramy żółtą część skórki z cytryny, tymianek siekamy drobno. Do ugotowanego, gorącego jeszcze makaronu wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny, tymianek, sól i pieprz, mieszamy i na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i oliwą.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy