Makaron w letnim wydaniu. Pięć pysznych, sezonowych przepisów
Proste i szybkie przepisy
Makaron jest idealny na ciepłe, letnie dni. Wiedzą o tym doskonale mieszkańcy słonecznej Italii, którzy popularną pastę jadają regularnie. Żeby jednak makaronowe dania były sycące, ale nie obciążające i przede wszystkim nie przekładały się na dodatkowe centymetry w pasie czy biodrach, zrezygnujmy z ciężkich sosów i zastąpmy je lekkimi dodatkami. Dzięki temu uzyskamy smaczne, nietypowe danie, które pomoże nam utrzymać dobry nastrój w słoneczne dni. Oto pięć naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Makaron z zielonymi warzywami
Wczesne lato to czas na wiele zielonych warzyw. Gdy połączymy je z makaronem, będziemy mieli pełnowartościowy i zdrowy posiłek. Składniki: makaron, młoda fasolka szparagowa, zielony groszek, rukola, szczypiorek, czosnek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, parmezan. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa – zaczynamy od fasolki i groszku, pod koniec dorzucamy rukolę i pokrojony w dość spore kawałki szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z makaronem i posypujemy parmezanem.
Makaron z rzodkiewkami
Chrupiące rzodkiewki to nietypowy, ale bardzo dobrze komponujący się z makaronem dodatek. Na nasze danie potrzebne będą: pęczek rzodkiewek z liśćmi, szklanka szpinaku, garść orzeszków pinii, czosnek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeża bazylia. Z rzodkiewek obcinamy liście, dokładnie je myjemy i miksujemy razem z bazylią, czosnkiem i orzeszkami pinii. Dolewamy powoli oliwę i doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Ugotowany makaron łączymy z pesto z liści i kawałkami rzodkiewek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Spaghetti ze szparagami
To klasyczne wiosenne danie smakuje najlepiej z kieliszkiem białego wina, ale dobra oranżada z cytrusów również będzie świetnym uzupełnieniem. Składniki: pęczek zielonych szparagów, dwa ząbki czosnku, dwie szalotki, masło, dwie łyżki oliwy z oliwek, zielona pietruszka, sól i pieprz. Szparagi kroimy na nieduże kawałki, główki odkładamy. Szalotki i czosnek siekamy. Na maśle z oliwą podsmażamy łodygi szparagów, dodajemy szalotki i czosnek, smażymy mieszając, a na koniec dodajemy delikatne główki szparagów. Doprawiamy i mieszamy z ugotowanym makaronem.
Zielone spaghetti z serem pleśniowym
To danie zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale również smakiem. Błękitny ser pleśniowy jest najlepszy, ale można go zastąpić każdym innym, byle ostrym. Potrzebne nam będą: dwie szklanki świeżych liści szpinaku, szklanka roszponki, kilkanaście pomidorków koktajlowych, garść orzechów włoskich, czosnek, ser pleśniowy, oliwa z oliwek i przyprawy: sól, pieprz i świeża bazylia. Pomidorki kroimy na pół, orzechy siekamy dość grubo, czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy po kolei wszystkie warzywa i orzechy, smażymy trzy minuty. Do ugotowanego makaronu dodajemy warzywa i pokruszony na kawałki ser pleśniowy.
Spaghetti z cytryną i tymiankiem
Bardzo delikatny makaron praktycznie bez składników, a jednak smaczny i aromatyczny. Oto nasz przepis. Składniki: sparzona i wyszorowana cytryna, jajko, kilka łyżek świeżego tymianku, pieprz i sól. Na tarce ścieramy żółtą część skórki z cytryny, tymianek siekamy drobno. Do ugotowanego, gorącego jeszcze makaronu wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny, tymianek, sól i pieprz, mieszamy i na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i oliwą.