Potrawy znane z bajek
Gumisie, Miś Uszatek, Smerfy, Scooby Doo – wszyscy z pewnością pamiętamy bajkowych bohaterów, którzy umilali nam wieczory i weekendy, a teraz towarzyszą naszym dzieciom. Okazuje się, że bajki – zarówno starsze, jak i nowsze – są nie tylko pełne niesamowitych przygód, ale również pomysłów na różnego rodzaju potrawy. Które z nich możemy samodzielnie zrobić w swoim domu?
"Ratatuj" i ratatouille
Popisowego dania szczura Remy’ego nie mogłoby zabraknąć w tym zestawieniu. Bajka ta jest w końcu bardzo kulinarna. Dzięki temu niepozornemu szczurkowi z pewnością wiele dzieci pokochało warzywa! A w jaki sposób przyrządzić sławne ratatouille?
Składniki:
- 2-3 bakłażany,
- 2 żółte cukinie,
- 2 zielone cukinie,
- 3-4 pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów w zalewie,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki tymianku,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 garść listków bazylii.
Przygotowanie:
- Paprykę żółtą i czerwoną myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w niewielką kostkę. Cebule obieramy i również kroimy w kostkę. 3 ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę.
- Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią 2 łyżki oliwy. Ustawiamy średniej wielkości ogień. Na patelnię wrzucamy cebulę. Szklimy ją przez ok. 3 minuty, ciągle mieszając. Dodajemy czosnek i paprykę. Całość podsmażamy przez 10 minut na niewielkiej mocy palnika.
- Dodajemy pomidory w puszce wraz z zalewą. Do tego dosypujemy tymianek, słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz i listki bazylii. Znów podduszamy przez ok. 5 minut. Gotowy sos przekładamy do żaroodpornego naczynia (ok. 2 l pojemności).
- Bakłażany, cukinie oraz pomidory myjemy i kroimy w równej grubości plastry (ok. 5 mm). Bakłażana po pokrojeniu warto nasolić i odstawić na ok. 20 minut, a potem przepłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnej goryczki.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym na sosie układamy naprzemiennie plastry warzyw, zaczynając od zewnętrznych krawędzi, a kończąc w środku naczynia. 3 łyżki oliwy mieszamy z ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Taką glazurą smarujemy po wierzchu ułożone warzywa. Naczynie przykrywamy i umieszczamy w piekarniku na ok. 60 minut. Na 10 minut przed końcem, zdejmujemy pokrywę.
- Podajemy z chrupiącym pieczywem od razu po przygotowaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad
"Zakochany kundel" i spaghetti z klopsikami
Najpopularniejsza scena z "Zakochanego kundla"? Oczywiście wspólne jedzenie spaghetti z klopsikami. Dwa pieski, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasują, zakochują się w sobie, a na randce rozkoszują się wspólnie romantyczną kolacją. Chcesz samodzielnie przygotować słynne spaghetti z klopsikami? Nie ma problemu!
Składniki na klopsiki:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 250 g mielonej wieprzowiny,
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- ½ szkl. bułki tartej,
- 1 jajko,
- ½ szkl. startego parmezanu,
- ¼ szkl. mleka,
- ½ szkl. oleju,
- sól i pieprz.
Składniki na sos:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ l przecieru pomidorowego,
- 2 puszki pomidorów w zalewie,
- ¾ szkl. czerwonego wina,
- 2 łyżeczki cukru,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- ½ szkl. posiekanej natki pietruszki,
- listki bazylii,
- 1 opakowanie makaronu spaghetti,
- tarty parmezan.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania klopsików. W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie je ze sobą mieszamy.
- Z masy formujemy niewielkie pulpeciki, które potem podsmażamy na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy je z patelni i osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Przygotowujemy sos. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę i szklimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, wino, cukier oraz przyprawy.
- Sos gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Do garnka dorzucamy klopsiki. Delikatnie mieszamy i zestawiamy z ognia. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem.
- Na talerz wykładamy makaron, a na wierzch sos z klopsikami. Posypujemy startym parmezanem i podajemy, posypując natką pietruszki oraz dekorując listkami bazylii.
"Garfield" i lasagne
Garfield to kot, który wydaje się nieco bezduszny, samolubny i bardzo wymagający. Pod tą egoistyczną skórą kryje się jednak zwierzak pragnący miłości i darzący szczerym uczuciem nie tylko swojego pana, ale nawet Odiego – psa. Jeśli jednak mowa o Garfieldzie, to nie możemy pominąć jego ukochanej lasagne. Jak przyrządzić taką, za którą Garfield poszedłby w ogień?
Składniki na sos pomidorowy:
- 800 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 puszki pomidorów z zalewą,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie,
- olej.
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 szkl. mleka,
- ¾ szkl. śmietany 30 proc.,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Dodatkowo:
- ok. 20 płatów makaronu lasagne,
- 300 g tartej mozzarelli.
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso mielone. Wszystko podsmażamy, rozdrabniając mięso. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy mięso będzie podsmażone, dodajemy pomidory w puszce razem z zalewą. Gotujemy bez przykrycia do momentu, aż sos zagęści się. Co jakiś czas mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
- Płaty makaronu lekko obgotowujemy lub przez przynajmniej kilka minut namaczamy w gorącej wodzie.
- W mniejszym garnczku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy w maśle, cięgle mieszając i smażąc.
- Powoli wlewamy zimne mleko i śmietanę. Ciągle mieszamy, by nie tworzyły się grudki. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solę, pieprzem i gałką muszkatołową.
- W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy płaty lasagne. Na makaronie rozprowadzamy 2-3 łyżki sosu beszamelowego.
- Wykładamy część sosu mięsnego i posypujemy tartą mozzarellą. Układamy tak kilka warstw – tyle, na ile wystarczy nam składników.
- Ostatnią warstwą powinien być makaron, beszamel i ser.
- Całość wstawiamy na ok. pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przez pierwsze 10 minut warto przykryć naczynie. Potem odkrywamy je, by ser ładnie się przyrumienił. Po upieczeniu, wystawiamy z piekarnika. Kroimy po lekkim przestudzeniu.
"Wojownicze żółwie ninja" i pizza
Pamiętacie Donatello, Michelangelo, Raphaela i Leonardo? Wojownicze żółwie ninja walczyły z przestępcami, ale jednocześnie uwielbiały pizzę. I to nie byle jaką! Michelangelo preferował np. pizzę z pepperoni i… piankami albo z anchois i… truskawkami. Ciekawym połączeniem było też masło orzechowe z awokado i ogórkami kiszonymi. Chcielibyście spróbować tego specjału? Możecie być mile zaskoczeni.
Składniki:
- 2 ½ szkl. mąki pełnoziarnistej,
- ½ słoika niesłodzonego masła orzechowego,
- 1 szkl. wody,
- ¼ kostki drożdży,
- 2 awokado,
- kilka ogórków kiszonych,
- 1 łyżka cukru.
Przygotowanie:
- W misce umieszczamy mąkę. W środku robimy wgłębienie i wkruszamy do niego drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
- Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy do mąki resztę wody. Zagniatamy ciasto. Pozwalamy mu przez pół godziny urosnąć.
- Następnie ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto smarujemy masłem orzechowym.
- Na wierzchu układamy obok siebie plasterki awokado i ogórka kiszonego. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut lub krócej, jeśli brzegi ciasta już się zrumienią.
"Ulica Sezamkowa" i ciasteczka Ciasteczkowego Potwora
Cookie Monster, czyli Ciasteczkowy Potwór, był dla dzieci jednym z ulubionych bohaterów "Ulicy Sezamkowej". Zawsze miał przy sobie ukochane chrupiące ciastka z kawałkami czekolady i nie mógł się im oprzeć. Jeśli sobie takie zrobimy, nie będziemy mu się dziwić.
Składniki:
- 140 g mąki pszennej,
- 80 g mąki żytniej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- 170 g masła,
- 80 g białego cukru,
- 200 g cukru brązowego,
- 2 jajka,
- ½ łyżeczki waniliowej pasty,
- 200 g ciemnej czekolady.
Przygotowanie:
- Masło mieszamy z oboma rodzajami cukru. Dodajemy jajka i pastę waniliową. Osobno mieszamy wszystkie rodzaje mąki, sól i proszek do pieczenia.
- Następnie łączymy ze sobą masę maślaną z suchymi składnikami. Czekoladę kruszymy i dodajemy do ciasta. Odstawiamy je na 15 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez ok. 15 minut lub do momentu zrumienienia się brzegów.
Bajki mogą stanowić niezwykłe źródło inspiracji. Jeśli będziecie teraz jakąś oglądać, zwróćcie uwagę na to, jakie potrawy się w niej pojawią. Może znajdziecie ciekawy pomysł na śniadania, obiad, podwieczorek lub kolację?