Potrawy znane z bajek

Gumisie, Miś Uszatek, Smerfy, Scooby Doo – wszyscy z pewnością pamiętamy bajkowych bohaterów, którzy umilali nam wieczory i weekendy, a teraz towarzyszą naszym dzieciom. Okazuje się, że bajki – zarówno starsze, jak i nowsze – są nie tylko pełne niesamowitych przygód, ale również pomysłów na różnego rodzaju potrawy. Które z nich możemy samodzielnie zrobić w swoim domu?

Spaghetti z klopsikamiSpaghetti z klopsikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Burakova Irina

"Ratatuj" i ratatouille

Popisowego dania szczura Remy’ego nie mogłoby zabraknąć w tym zestawieniu. Bajka ta jest w końcu bardzo kulinarna. Dzięki temu niepozornemu szczurkowi z pewnością wiele dzieci pokochało warzywa! A w jaki sposób przyrządzić sławne ratatouille?

Składniki:

  • 2-3 bakłażany,
  • 2 żółte cukinie,
  • 2 zielone cukinie,
  • 3-4 pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów w zalewie,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki tymianku,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 garść listków bazylii.

Przygotowanie:

  1. Paprykę żółtą i czerwoną myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w niewielką kostkę. Cebule obieramy i również kroimy w kostkę. 3 ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę.
  2. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią 2 łyżki oliwy. Ustawiamy średniej wielkości ogień. Na patelnię wrzucamy cebulę. Szklimy ją przez ok. 3 minuty, ciągle mieszając. Dodajemy czosnek i paprykę. Całość podsmażamy przez 10 minut na niewielkiej mocy palnika.
  3. Dodajemy pomidory w puszce wraz z zalewą. Do tego dosypujemy tymianek, słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz i listki bazylii. Znów podduszamy przez ok. 5 minut. Gotowy sos przekładamy do żaroodpornego naczynia (ok. 2 l pojemności).
  4. Bakłażany, cukinie oraz pomidory myjemy i kroimy w równej grubości plastry (ok. 5 mm). Bakłażana po pokrojeniu warto nasolić i odstawić na ok. 20 minut, a potem przepłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnej goryczki.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym na sosie układamy naprzemiennie plastry warzyw, zaczynając od zewnętrznych krawędzi, a kończąc w środku naczynia. 3 łyżki oliwy mieszamy z ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  6. Taką glazurą smarujemy po wierzchu ułożone warzywa. Naczynie przykrywamy i umieszczamy w piekarniku na ok. 60 minut. Na 10 minut przed końcem, zdejmujemy pokrywę.
  7. Podajemy z chrupiącym pieczywem od razu po przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

"Zakochany kundel" i spaghetti z klopsikami

Najpopularniejsza scena z "Zakochanego kundla"? Oczywiście wspólne jedzenie spaghetti z klopsikami. Dwa pieski, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasują, zakochują się w sobie, a na randce rozkoszują się wspólnie romantyczną kolacją. Chcesz samodzielnie przygotować słynne spaghetti z klopsikami? Nie ma problemu!

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 250 g mielonej wieprzowiny,
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • ½ szkl. bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • ½ szkl. startego parmezanu,
  • ¼ szkl. mleka,
  • ½ szkl. oleju,
  • sól i pieprz.

Składniki na sos:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ l przecieru pomidorowego,
  • 2 puszki pomidorów w zalewie,
  • ¾ szkl. czerwonego wina,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • ½ szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • listki bazylii,
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti,
  • tarty parmezan.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania klopsików. W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie je ze sobą mieszamy.
  2. Z masy formujemy niewielkie pulpeciki, które potem podsmażamy na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy je z patelni i osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Przygotowujemy sos. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę i szklimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, wino, cukier oraz przyprawy.
  4. Sos gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Do garnka dorzucamy klopsiki. Delikatnie mieszamy i zestawiamy z ognia. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem.
  5. Na talerz wykładamy makaron, a na wierzch sos z klopsikami. Posypujemy startym parmezanem i podajemy, posypując natką pietruszki oraz dekorując listkami bazylii.

"Garfield" i lasagne

Garfield to kot, który wydaje się nieco bezduszny, samolubny i bardzo wymagający. Pod tą egoistyczną skórą kryje się jednak zwierzak pragnący miłości i darzący szczerym uczuciem nie tylko swojego pana, ale nawet Odiego – psa. Jeśli jednak mowa o Garfieldzie, to nie możemy pominąć jego ukochanej lasagne. Jak przyrządzić taką, za którą Garfield poszedłby w ogień?

Składniki na sos pomidorowy:

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 2 puszki pomidorów z zalewą,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • olej.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 szkl. mleka,
  • ¾ szkl. śmietany 30 proc.,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Dodatkowo:

  • ok. 20 płatów makaronu lasagne,
  • 300 g tartej mozzarelli.

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso mielone. Wszystko podsmażamy, rozdrabniając mięso. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Gdy mięso będzie podsmażone, dodajemy pomidory w puszce razem z zalewą. Gotujemy bez przykrycia do momentu, aż sos zagęści się. Co jakiś czas mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  3. Płaty makaronu lekko obgotowujemy lub przez przynajmniej kilka minut namaczamy w gorącej wodzie.
  4. W mniejszym garnczku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy w maśle, cięgle mieszając i smażąc.
  5. Powoli wlewamy zimne mleko i śmietanę. Ciągle mieszamy, by nie tworzyły się grudki. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solę, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy płaty lasagne. Na makaronie rozprowadzamy 2-3 łyżki sosu beszamelowego.
  7. Wykładamy część sosu mięsnego i posypujemy tartą mozzarellą. Układamy tak kilka warstw – tyle, na ile wystarczy nam składników.
  8. Ostatnią warstwą powinien być makaron, beszamel i ser.
  9. Całość wstawiamy na ok. pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przez pierwsze 10 minut warto przykryć naczynie. Potem odkrywamy je, by ser ładnie się przyrumienił. Po upieczeniu, wystawiamy z piekarnika. Kroimy po lekkim przestudzeniu.

"Wojownicze żółwie ninja" i pizza

Pamiętacie Donatello, Michelangelo, Raphaela i Leonardo? Wojownicze żółwie ninja walczyły z przestępcami, ale jednocześnie uwielbiały pizzę. I to nie byle jaką! Michelangelo preferował np. pizzę z pepperoni i… piankami albo z anchois i… truskawkami. Ciekawym połączeniem było też masło orzechowe z awokado i ogórkami kiszonymi. Chcielibyście spróbować tego specjału? Możecie być mile zaskoczeni.

Składniki:

  • 2 ½ szkl. mąki pełnoziarnistej,
  • ½ słoika niesłodzonego masła orzechowego,
  • 1 szkl. wody,
  • ¼ kostki drożdży,
  • 2 awokado,
  • kilka ogórków kiszonych,
  • 1 łyżka cukru.

Przygotowanie:

  1. W misce umieszczamy mąkę. W środku robimy wgłębienie i wkruszamy do niego drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy do mąki resztę wody. Zagniatamy ciasto. Pozwalamy mu przez pół godziny urosnąć.
  3. Następnie ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto smarujemy masłem orzechowym.
  4. Na wierzchu układamy obok siebie plasterki awokado i ogórka kiszonego. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut lub krócej, jeśli brzegi ciasta już się zrumienią.

"Ulica Sezamkowa" i ciasteczka Ciasteczkowego Potwora

Cookie Monster, czyli Ciasteczkowy Potwór, był dla dzieci jednym z ulubionych bohaterów "Ulicy Sezamkowej". Zawsze miał przy sobie ukochane chrupiące ciastka z kawałkami czekolady i nie mógł się im oprzeć. Jeśli sobie takie zrobimy, nie będziemy mu się dziwić.

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki żytniej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 170 g masła,
  • 80 g białego cukru,
  • 200 g cukru brązowego,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki waniliowej pasty,
  • 200 g ciemnej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Masło mieszamy z oboma rodzajami cukru. Dodajemy jajka i pastę waniliową. Osobno mieszamy wszystkie rodzaje mąki, sól i proszek do pieczenia.
  2. Następnie łączymy ze sobą masę maślaną z suchymi składnikami. Czekoladę kruszymy i dodajemy do ciasta. Odstawiamy je na 15 minut do lodówki.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego.
  4. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy przez ok. 15 minut lub do momentu zrumienienia się brzegów.

Bajki mogą stanowić niezwykłe źródło inspiracji. Jeśli będziecie teraz jakąś oglądać, zwróćcie uwagę na to, jakie potrawy się w niej pojawią. Może znajdziecie ciekawy pomysł na śniadania, obiad, podwieczorek lub kolację?

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany