5 przepisów na dania z mielonego mięsa

Mielone mięso, czy to wołowe, wieprzowe czy drobiowe, to bardzo wdzięczny produkt. Potrawy z takiego mięsa przygotowuje się bardzo szybko, wybór przepisów jest ogromny, a smak dobrze przygotowanych dań na długo pozostanie nam w pamięci.

Kotlety mieloneobiad, kotlet, mielony, mielone, wieprzowina, ryż, kapusta, ogórek, smażone, pieczone, ziemniaki, ziemniak, ogórki, ogórek konserwowy, panierka, pietruszka, koper, jedzenie, danie, restauracja, bar, gotowanie, gotowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©robert6666 - stock.adobe.com
Magda Bukowska

W sklepach bez trudu kupimy mięso mielone w wielu rodzajach. Kupując, uważajmy na to, by było to mięso najlepszej jakości, a idealnie, byśmy kupili cały kawałek mięsa i sami je zmielili. A oto kilka pomysłów na potrawy z mielonego mięsa.

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie przygotowuje się z mięsa drobiowego, przede wszystkim z mielonej piersi kurczaka. To pochodzące z Rosji danie może być wspaniała odmianą po zwykłych kotletach mielonych. Potrzebujemy: mielone mięso drobiowe, natkę pietruszki, masło, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz.

Mięso wkładamy do miski, dodajemy trochę masła, jajko, posiekaną natkę, sól i pieprz. Wszystko wyrabiamy na gładką masę, formujemy płaskie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle. Podajemy z sałatą.

Sprawdzony przepis na kotlety z gotowanego kurczaka

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety to małe kotleciki gotowane zazwyczaj w jakimś sosie. Do naszego przepisu potrzebujemy: mielone mięso wieprzowe, cebulę, masło, jajko, mąkę, śmietanę, pęczek koperku, bulion warzywny, sól i pieprz.

Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle. Dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i trochę mąki. Formujemy małe pulpety wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na rozgrzanym maśle, aż będą rumiane. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy kilka minut. Śmietanę łączymy z mąką i wlewamy całość do sosu. Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku.

Rumsztyki wołowe

Szlachetną odmianą kotletów mielonych są rumsztyki, przygotowywane z dobrej jakościowo wołowiny. Składniki: mielone mięso wołowe, sól, pieprz, masło i cebula.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną na plasterki cebulę. Odstawiamy ją. Z mięsa formujemy kotlety, smażymy je na maśle, na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i wszystko podgrzewamy.

Spaghetti
© Adobe Stock | ©Joshua Resnick - stock.adobe.com

Sos do spaghetti

Oprócz kotletów czy pulpetów mięso mielone może być składnikiem sosu do makaronu, w tym tak popularnego sosu bolońskiego. Potrzebujemy: mięso mielone, cebulę, czosnek, puszkę pomidorów, tymianek, oregano, białe wino, oliwę z oliwek, cukier, sól i pieprz.

Posiekane cebule i czosnek podsmażamy na oliwie. Gdy będą miękkie dodajemy mięso i smażymy je, aż będzie brązowe. Dodajemy pomidory i wino, dusimy kilka minut. Doprawiamy ziołami, cukrem, solą i pieprzem.

Klops

I na koniec potrawa z mięsa mielonego, którą możemy wykorzystać jak wędlinę. Klopsa można również jeść jako danie obiadowe. Składniki: mielona wieprzowina, kilka jajek, bułka tarta, cebula, natka pietruszki, sól i pieprz.

Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i studzimy. W misce mieszamy mięso, startą na tarce cebulę, dwa surowe jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę i przyprawy. Na blacie rozkładamy czystą bawełnianą ściereczkę, na niej formujemy prostokąt z masy mięsnej, na środku układamy jajka na twardo, masę zwijamy na kształt grubej kiełbasy. Ściereczkę zawijamy a całość wkładamy do garnka z małą ilością wody. Gotujemy około godzinę, studzimy i rozwijamy ściereczkę. Gotowe.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się