5 przepisów na dania z mielonego mięsa
Mielone mięso, czy to wołowe, wieprzowe czy drobiowe, to bardzo wdzięczny produkt. Potrawy z takiego mięsa przygotowuje się bardzo szybko, wybór przepisów jest ogromny, a smak dobrze przygotowanych dań na długo pozostanie nam w pamięci.
W sklepach bez trudu kupimy mięso mielone w wielu rodzajach. Kupując, uważajmy na to, by było to mięso najlepszej jakości, a idealnie, byśmy kupili cały kawałek mięsa i sami je zmielili. A oto kilka pomysłów na potrawy z mielonego mięsa.
Kotlety pożarskie
Kotlety pożarskie przygotowuje się z mięsa drobiowego, przede wszystkim z mielonej piersi kurczaka. To pochodzące z Rosji danie może być wspaniała odmianą po zwykłych kotletach mielonych. Potrzebujemy: mielone mięso drobiowe, natkę pietruszki, masło, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy trochę masła, jajko, posiekaną natkę, sól i pieprz. Wszystko wyrabiamy na gładką masę, formujemy płaskie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle. Podajemy z sałatą.
Sprawdzony przepis na kotlety z gotowanego kurczaka
Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety to małe kotleciki gotowane zazwyczaj w jakimś sosie. Do naszego przepisu potrzebujemy: mielone mięso wieprzowe, cebulę, masło, jajko, mąkę, śmietanę, pęczek koperku, bulion warzywny, sól i pieprz.
Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle. Dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i trochę mąki. Formujemy małe pulpety wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na rozgrzanym maśle, aż będą rumiane. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy kilka minut. Śmietanę łączymy z mąką i wlewamy całość do sosu. Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku.
Rumsztyki wołowe
Szlachetną odmianą kotletów mielonych są rumsztyki, przygotowywane z dobrej jakościowo wołowiny. Składniki: mielone mięso wołowe, sól, pieprz, masło i cebula.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną na plasterki cebulę. Odstawiamy ją. Z mięsa formujemy kotlety, smażymy je na maśle, na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i wszystko podgrzewamy.
Sos do spaghetti
Oprócz kotletów czy pulpetów mięso mielone może być składnikiem sosu do makaronu, w tym tak popularnego sosu bolońskiego. Potrzebujemy: mięso mielone, cebulę, czosnek, puszkę pomidorów, tymianek, oregano, białe wino, oliwę z oliwek, cukier, sól i pieprz.
Posiekane cebule i czosnek podsmażamy na oliwie. Gdy będą miękkie dodajemy mięso i smażymy je, aż będzie brązowe. Dodajemy pomidory i wino, dusimy kilka minut. Doprawiamy ziołami, cukrem, solą i pieprzem.
Klops
I na koniec potrawa z mięsa mielonego, którą możemy wykorzystać jak wędlinę. Klopsa można również jeść jako danie obiadowe. Składniki: mielona wieprzowina, kilka jajek, bułka tarta, cebula, natka pietruszki, sól i pieprz.
Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i studzimy. W misce mieszamy mięso, startą na tarce cebulę, dwa surowe jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę i przyprawy. Na blacie rozkładamy czystą bawełnianą ściereczkę, na niej formujemy prostokąt z masy mięsnej, na środku układamy jajka na twardo, masę zwijamy na kształt grubej kiełbasy. Ściereczkę zawijamy a całość wkładamy do garnka z małą ilością wody. Gotujemy około godzinę, studzimy i rozwijamy ściereczkę. Gotowe.