Trwa ładowanie...

5 przepisów na dania z mielonego mięsa

Mielone mięso, czy to wołowe, wieprzowe czy drobiowe, to bardzo wdzięczny produkt. Potrawy z takiego mięsa przygotowuje się bardzo szybko, wybór przepisów jest ogromny, a smak dobrze przygotowanych dań na długo pozostanie nam w pamięci.

obiad, kotlet, mielony, mielone, wieprzowina, ryż, kapusta, ogórek, smażone, pieczone, ziemniaki, ziemniak, ogórki, ogórek konserwowy, panierka, pietruszka, koper, jedzenie, danie, restauracja, bar, gotowanie, gotowaneobiad, kotlet, mielony, mielone, wieprzowina, ryż, kapusta, ogórek, smażone, pieczone, ziemniaki, ziemniak, ogórki, ogórek konserwowy, panierka, pietruszka, koper, jedzenie, danie, restauracja, bar, gotowanie, gotowaneŹródło: Adobe Stock, fot: ©robert6666 - stock.adobe.com
d2hhaum
d2hhaum

W sklepach bez trudu kupimy mięso mielone w wielu rodzajach. Kupując, uważajmy na to, by było to mięso najlepszej jakości, a idealnie, byśmy kupili cały kawałek mięsa i sami je zmielili. A oto kilka pomysłów na potrawy z mielonego mięsa.

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie przygotowuje się z mięsa drobiowego, przede wszystkim z mielonej piersi kurczaka. To pochodzące z Rosji danie może być wspaniała odmianą po zwykłych kotletach mielonych. Potrzebujemy: mielone mięso drobiowe, natkę pietruszki, masło, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz.

Mięso wkładamy do miski, dodajemy trochę masła, jajko, posiekaną natkę, sól i pieprz. Wszystko wyrabiamy na gładką masę, formujemy płaskie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle. Podajemy z sałatą.

Sprawdzony przepis na kotlety z gotowanego kurczaka

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety to małe kotleciki gotowane zazwyczaj w jakimś sosie. Do naszego przepisu potrzebujemy: mielone mięso wieprzowe, cebulę, masło, jajko, mąkę, śmietanę, pęczek koperku, bulion warzywny, sól i pieprz.

d2hhaum

Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle. Dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i trochę mąki. Formujemy małe pulpety wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na rozgrzanym maśle, aż będą rumiane. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy kilka minut. Śmietanę łączymy z mąką i wlewamy całość do sosu. Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku.

Rumsztyki wołowe

Szlachetną odmianą kotletów mielonych są rumsztyki, przygotowywane z dobrej jakościowo wołowiny. Składniki: mielone mięso wołowe, sól, pieprz, masło i cebula.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną na plasterki cebulę. Odstawiamy ją. Z mięsa formujemy kotlety, smażymy je na maśle, na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i wszystko podgrzewamy.

Spaghetti Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Joshua Resnick - stock.adobe.com

Sos do spaghetti

Oprócz kotletów czy pulpetów mięso mielone może być składnikiem sosu do makaronu, w tym tak popularnego sosu bolońskiego. Potrzebujemy: mięso mielone, cebulę, czosnek, puszkę pomidorów, tymianek, oregano, białe wino, oliwę z oliwek, cukier, sól i pieprz.

d2hhaum

Posiekane cebule i czosnek podsmażamy na oliwie. Gdy będą miękkie dodajemy mięso i smażymy je, aż będzie brązowe. Dodajemy pomidory i wino, dusimy kilka minut. Doprawiamy ziołami, cukrem, solą i pieprzem.

Klops

I na koniec potrawa z mięsa mielonego, którą możemy wykorzystać jak wędlinę. Klopsa można również jeść jako danie obiadowe. Składniki: mielona wieprzowina, kilka jajek, bułka tarta, cebula, natka pietruszki, sól i pieprz.

Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i studzimy. W misce mieszamy mięso, startą na tarce cebulę, dwa surowe jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę i przyprawy. Na blacie rozkładamy czystą bawełnianą ściereczkę, na niej formujemy prostokąt z masy mięsnej, na środku układamy jajka na twardo, masę zwijamy na kształt grubej kiełbasy. Ściereczkę zawijamy a całość wkładamy do garnka z małą ilością wody. Gotujemy około godzinę, studzimy i rozwijamy ściereczkę. Gotowe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj